Recomanacions de lectura
20 novel·les negres per seguir les empremtes de BCNegra
Seleccionem algunes de les nombroses novetats que autors i editorials s’han reservat per presentar al festival, que omplirà Barcelona de literatura negrocriminal del 3 al 13 de febrer
Propostes amb les activitats imperdibles que la cita desplegarà a la capital catalana
Sota aquestes línies, novetats que alguns dels autors presents a BCNegra porten sota el braç:
‘Empezamos por el final’
Chris Whitaker. Salamandra
Li van clavar tres punyalades amb 19 anys per robar-li el mòbil. Es va fer ‘broker’ a la City londinenca i va perdre un milió de lliures en una dubtosa operació que li va deixar un deute monumental. Va caure en les drogues i en l’alcohol. Però no és l’argument de l’aclamat i premiat ‘thriller’ del britànic Chris Whitaker, sinó la seva vida passada. Escriure el va salvar, diu. I va crear Walk, un policia californià que oculta el seu Parkinson, la jove rebel Duchess i Star, la seva autodestructiva mare, que no ha superat la mort de la seva germana quan era petita.
‘Bobby March no morirà mai’
Alan Parks. Catedral
Torna l’escocès Alan Parks de la mà del seu tossut i poc ortodox detectiu Harry McCoy als baixos fons del Glasgow de 1973. Rodamons, jonquis borratxos, criminals i bandes de motards, en un escenari violent i psicodèlic que contrasta amb els barris residencials. Tercera entrega de la sèrie en la qual unes nenes apareixen assassinades després de ser drogades amb un fort barbitúric. En paral·lel, el famós rocker local Bobby March mor de sobredosi.
‘La señora March’
Virginia Feito. Lumen
Se la compara amb Patricia Highsmith, el seu debut ja té qui el porti al cine als EUA i la crítica nord-americana, on el llibre va sortir a l’agost, l’ha beneït. La madrilenya Virginia Feito, que escriu en anglès, retrata i tenyeix de misteri, crim i terror una elitista societat novaiorquesa en una època anterior als telèfons mòbils. La plàcida vida de la senyora March dona un tomb quan una dependenta li insinua que una prostituta en hores molt baixes, protagonista de l’últim llibre del seu marit, escriptor d’èxit, està inspirada en ella.
‘Para morir en la orilla’
José Luis Correa. Alba
Sempre atent al pols de la societat que ens envolta (a la seva anterior novel·la, ‘Las dos Amelias’, s’acostava a la soledat que provoquen les xarxes socials i als ‘influencers’), el canari José Luis Correa posa sobre la taula la dramàtica realitat de les pasteres en un nou i dolorós cas del seu detectiu Ricardo Blanco, que arriscarà la seva vida i la dels seus éssers estimats. L’olor dels cadàvers dels immigrants que descansen sobre la platja de Maspalomas descobreix una història de tràfic de persones, prostitució i violència policial.
‘Nascut de cap dona’ - ‘El diable no viu en l’infern’
Franck Bouysse. Periscopi - Alrevés
Porta doblet de ‘noir’ rural a BCNegra el francès Franck Bouysse. En el premiat ‘Nascut de cap dona’, ambientada a finals del XIX, un sacerdot troba unes llibretes ocultes sota el vestit d’una àvia morta en un asil. A través d’aquestes llibretes coneixerà com un agricultor va vendre la seva filla a un home ric que li va fer viure un infern. ‘El diable no viu a l’infern’ es trasllada a un idíl·lic paratge de les Cevennes on un solitari camperol es fa amic del seu benèvol veí. Fins que mor l’abat Pierre.
‘La forja de una rebelde’
Lorenzo Silva i Noemí Trujillo Destino
Torna el tàndem Silva-Trujillo amb la segona entrega protagonitzada per la policia Manuela Mauri, que en plena pandèmia de covid haurà d’investigar un doble crim a Alcalá de Henares quan una noia de 19 anys alerta que ha trobat el seu pare i la seva madrastra tirotejats a casa. Aquest cas la porta a reflexionar sobre el seu paper de mare, dona i policia i sobre els llaços entre pares i fills, mentre a la seva pròpia llar intenta lidiar amb els seus, irritables i agressius pel confinament, i discuteix amb la seva parella.
‘Un trabajo limpio’
Xus González. Reservoir Books
Segona i sòlida novel·la d’aquest mosso d’esquadra que, coneixedor del que parla, reflecteix una fosca i violenta Barcelona a través d’uns personatges que, segons l’escriptor Toni Hill, «brillarien en una pel·li del millor Tarantino». Xus González s’endinsa en la corrupció i el puixant paradís de la droga que habita al sud de la ciutat, en naus industrials i barris oblidats, a través d’una mossa, Sílvia Mercado, que toparà amb la reguera de sang que deixa una banda que es dedica a atracar traficants de marihuana.
‘Perros mirando al cielo’
Eugenio Fuentes. Tusquets
Un estressat metge d’Urgències busca refugi i una mica de descans després de mesos de duríssima experiència lluitant contra la covid a Madrid. Però acabarà assassinat després d’arribar amb la seva dona, el seu fill i una altra parella amiga a Breda, al poble imaginari d’Extremadura on viu el detectiu Ricardo Cupido. Contractat per la viuda, se sent frustrat perquè no sap com resoldre el seu anterior encàrrec, la mort d’una embarassada en accident de trànsit. Sap bé Eugenio Fuentes com confondre el lector amb savis girs de guió en una trama en la qual aflora el dolor de personatges clau.
‘Conexión Londres’
Charles Cumming. Salamandra Charles Cumming i Mike Herron ja presentaven fa tres anys a BCNegra com eren capaços d’aportar aire fresc al gènere d’espies. Tots dos tornen aquest any al festival, tot i que el primer ho fa amb novetat sota el braç. A ‘Conexión Londres’, Cumming, a qui l’MI6 va proposar unir-se a les seves files, continua donant vida al seu carismàtic exagent secret Thomas Kell, que odia a mort el Kremlin, els líders del qual culpabilitza de l’assassinat de la seva parella. En la seva història de venjança es creua un complot gihadista que el col·locarà davant un difícil dilema.
‘El procurador’
M. W. Craven. Roca
El britànic M. W. Craven visita el festival amb aquesta nova trama del cínic i fosc Washington Poe, de l’Agència Nacional contra el Crim, que s’enfronta a un assassí en sèrie que en ple Nadal deixa parts del cos de les seves víctimes per Cúmbria, terra de l’autor, al nord d’Anglaterra. Un missatge es repeteix a les escenes dels crims: #BSC6. Quan una agent de l’FBI contacta amb l’investigador el posa sobre la pista d’El procurador.
‘El manuscrito de niebla’
Luis García Jambrina. Espasa
Aquest 2022 es commemora el cinquè centenari de la mort de l’humanista i gramàtic Antonio de Nebrija. Jambrina construeix un ‘thriller’ històric, col·locant de nou Fernando de Rojas, autor de ‘La Celestina’, com a investigador, remuntant-se a un any clau en la seva vida, 1507, quan Nebrija es va veure obligat a declarar davant el tribunal de la Inquisició. Mentre desapareix un original del seu últim llibre i és assassinat qui anava a imprimir-lo, l’autor especula amb qui va poder intentar assassinar el rei Felip el Bell el 1506.
‘El lector fiel’
Max Seeck. Maeva
L’escriptor noruec estrena protagonista, la inspectora d’homicidis de Hèlsinki Jessica Niemi. La presenta a Barcelona en aquesta BCNegra, on segur que explicarà com el seu personatge s’enfronta a diversos assassinats, un dels quals, després d’un estrany ritual, de la dona d’un famós escriptor, Roger Koponen, i com la seva persecució la porta fins al seu fosc passat a Venècia. ¿Podria ser que el criminal, i lector, s’estigués inspirant en la trilogia supervendes del novel·lista?
Les següents propostes són novetats a destacar d’aquest gener, tot i que els seus autors no seran presents a BCNegra:
‘Diccionari apassionat de la novel·la negra’
Pierre Lemaitre. Salamandra
De la A d’‘A sang freda’, el pioner ‘true crime’ de Truman Capote, a la W de Nero Wolfe, la sèrie ‘The Wire’ o Don Winslow, flamant premi Carvalho en aquesta BCNegra, passant pel televisiu Colombo, Manuel Vázquez Montalbán i Ruth Rendell. El mestre Lemaitre, creador de la impactant trilogia del policia Camille Verhoeven i guanyador del Goncourt amb ‘Ens veiem allà a dalt’, es treu de la màniga la seva personal bíblia del gènere negre en la qual recorre llibres, autors, sèries i pel·lícules que l’han apassionat. Un volum eclèctic que és tot un festival.
‘La isla más remota del mundo’
Myriam Imedio. RBA
L’escriptor i periodista Antonio Lozano, director de la col·lecció ‘Serie Negra’ d’RBA, estrena l’aposta per incorporar autors nacionals amb la nova veu de la valenciana Myriam Imedio, que presenta una jove psicòloga immersa en una espiral de paranoia i que en la primera línia ja deixa gelat el lector: «Em dic Lis de Fez, soc la psicòloga més famosa d’Espanya i he matat dues persones». A través d’ella planteja temes com la fragilitat de la salut mental, els abusos contra les dones o els llaços familiars i entre amics.
‘Los nombres prestados’
Alexis Ravelo. Siruela
Després de celebrats títols com ‘La ceguera del cangrejo’ o ‘Un tío con una bolsa en la cabeza’, torna implacable l’escriptor canari amb l’obra guanyadora del premi de novel·la Café Gijón. Ravelo s’acosta amb valentia al perdó i la redempció de víctimes i de botxins del terrorisme polític. Ambientat a Nidocuervo, població fictícia de l’Espanya dels 80, colpejada pels atemptats, aquest thriller psicològic s’endinsa en el passat de dos dels seus nous veïns, una traductora i un jubilat, antic i sanguinari policia.
‘Spanish Beauty’
Esther García Llovet. Anagrama
L’escriptora malaguenya, que tancava amb la surreal i poc convencional ‘Gordo de feria’ la seva trilogia instantània de Madrid, ara trasllada el lector al Benidorm més castís i cutre amb una història més fosca de soledat i redempció. Amb una prosa per assaborir, com destacava la crítica Marta Marne, presenta Michela McKay, una policia nacional corrupta «amb aire de xèrif» de western, però «amb bermudes de bananes en lloc d’esperons», obsessionada amb robar-li a un rus l’encenedor dels, reals, mafiosos bessons Kray.
‘Prohibido llorar’
Caz Frear. AdN
En només dues setmanes, l’assassí en sèrie Christopher Masters va matar quatre dones al sud-oest de Londres. Va ser detingut, però sis anys després, una vegada ell ja ha mort, apareixen les restes de la seva última víctima. Diverses pistes porten la detectiva Cat Kinsella a pensar que potser Masters no va ser el culpable d’aquest famós cas i que el veritable criminal continua lliure. L’autora britànica continua amb la sèrie amb una trama de corrupció, xantatges i prostitució.
‘Planeta’
Susana Martín Gijón. Alfaguara
Amb un cadàver d’una dona dessagnada i amb els peus tallats descobert en un camp de golf comença la tercera, esperada i tremenda entrega de la sèrie que protagonitza la inspectora d’Homicidis de Sevilla Camino Vargas. Després de Progenie i Especie, l’escriptora andalusa establerta a Extremadura Susana Martín Gijón, amb animalistes i negacionistes introdueix, amb voluntat de denúncia, la preocupació pel canvi climàtic i per la supervivència d’aquest planeta del títol que l’ésser humà s’està carregant.
‘Las otras niñas’
Santiago Díaz. Reservoir Books
¿I si 30 anys després dels crims d’Alcàsser reaparegués Antonio Anglés? L’autor d’‘El buen padre’ especula amb la possibilitat que l’assassí de les tres nenes d’aquest poble valencià, escapat i buscat per la Interpol des de 1992, no hagués mort. En la ficció, la seva inspectora Indira Ramos intenta evitar que quedi lliure per la prescripció del cas. Malgrat el seu trastorn obsessiu compulsiu ha superat el pitjor de la pandèmia de covid i torna de l’excedència que va demanar mantenint en secret el seu embaràs.
‘La noche más oscura’
Notícies relacionadesRobert Bryndza. Principal Noir
Supervendes britànic, Robert Bryndza planteja un nou thriller en el qual posa en un compromís la seva protagonista, Kate Marshall, que sent una jove policia va aconseguir atrapar un assassí en sèrie del barri londinenc de Nine Elms, però no en va sortir indemne. 15 anys després, reconvertida en professora de Criminologia, rep una inquietant carta i descobreix que un nou criminal, imitador del d’Elms l’ha posat al centre de la diana.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental
- Aina Tarabini: "Hi ha hipocresia amb l’FP: tothom diu que és molt bona però no per als seus fills"
- Vinícius fa enfadar Florentino
- De la bona ‘vibra’ al català
- La lluita electoral s’agreuja després de la victòria de Harris en el debat amb Trump