Activitats

Cinc activitats per no perdre’s en l’ISEA Barcelona 2022, els Jocs Olímpics de l’art digital, la ciència i la tecnologia

Cinc activitats per no perdre’s en l’ISEA Barcelona 2022, els Jocs Olímpics de l’art digital, la ciència i la tecnologia

UOC

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El primer espectacle de drons al cel barceloní, un ‘mapping’ al recinte modernista de Sant Pau, 13 ‘performances’, exposicions amb més de 80 obres, instal·lacions immersives, peces interactives, art sonor, animacions, 16 taules rodones, 13 tallers, 40 xerrades d’artistes, 140 presentacions d’experts... és l’aclaparadora oferta d’activitats, la majoria obertes als ciutadans, que del 10 al 16 de juny desplegarà la 27a edició del Simposi Internacional d’Art Electrònic (ISEA), el festival d’art més gran vinculat a la tecnologia i la ciència realitzat mai a Espanya i que convertirà «Barcelona a la capital mundial d’uns Jocs Olímpics de les arts electròniques», augura el seu director, Pau Alsina, professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que impulsa el congrés.  

Notícies relacionades

Sota aquestes línies seleccionem cinc de les activitats més destacades de l’edició barcelonina d’un certamen que des del 1988 itinera per tot el món i que torna a Europa després d’una dècada sense celebrar-se al continent. Començarà aquesta setmana amb la implicació d’unes 50 entitats, amb un caràcter molt social i públic i una petita part acadèmica restringida a especialistes de més de 40 països. 

Dansa de drons sobre la platja


En un singular ball aeri de tecnologia, llums i música electrònica, un conjunt de drons sincronitzats envairan el cel de la platja del Somorrostro la nit del 15 de juny (22.30). Un espectacle a càrrec de Flock Drone Art Barcelona que servirà de clausura a ISEA. 

‘Mapping’ i art digital al recinte modernista de Sant Pau  


Promet el ‘mapping’ ‘Cité Mémoire’ dels artistes canadencs Michel Lemieux i Victor Pilon junt amb Michel Marc Bouchard, una projecció al recinte modernista de Sant Pau que el 14, 15 i 16 de juny rendirà homenatge al Quebec, ciutat canadenca que va acollir virtualment l’anterior edició de l’ISEA i convidada d’honor. 

En aquest mateix escenari, del 9 al 30 de juny, l’exposició ‘Possibles’ reunirà importants obres d’art digital, entre elles, ‘Sightseeing’, de Thierry Fournier, una càmera que reflexiona sobre el seu esgotament; l’experiència narcisista entre onades que oferirà el mirall digital ‘Liquid Views’, de Monika Fleischmann i Wolfgang Strausson; i el viatge al caos quàntic al qual convida ‘Quàntum Caos set’, de Paul Thomas. 

Diàleg entre màquines al CCCB 


‘DïaloG’, gran instal·lació interactiva de Refik Anadol (autor de l’NFT de la casa Batlló, subhastat per 1,3 milions d’euros) i Maurice Benayou lluirà a la plaça Joan Coromines del CCCB, de l’11 al 18 de juny, que explora els temes de la immigració i l’alteritat. Ho fa amb dues grans pantalles, que com obres d’art, dialoguen entre elles en un entorn que els és aliè. Amb la participació del públic hauran d’adaptar el seu llenguatge per construir una comprensió mútua més enllà de les diferències.   

El CCCB també acollirà tallers (11 i 12 juny) i ‘performances’ (13 a 15) amb propostes musicals i audiovisuals de ‘live coding’ o a partir d’algoritmes d’intel·ligència artificial. 

Irrupció al Santa Mònica


L’exposició principal de l’ISEA, ‘La irrupció’, serà al Santa Mònica del 9 de juny al 21 d’agost. Seran 32 propostes artístiques internacionals i locals, entre d’altres, de Robertina Šebjanič, Lauren Lee McCarthy, Eric Berger, Joan Soler-Adillon o Andy Gracie. La mostra, comissariada per Marta Gracia, Jara Rocha i el director del centre, Enric Puig Punyet, aprofundeix en la crisi ecològica, climàtica i social actual.

Sons i intel·ligència artificial


El 15 de juny, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona podrà seguir-se el concert ‘Sons en causa’, de l’Orquestra del Caos, un dels integrants del qual és Josep Manuel Berenguer. El projecte registra el patrimoni sonor de cultures llatinoamericanes amb peces que ha triat una intel·ligència artificial i que proposa una instal·lació de vuit altaveus. 

Una selecció del programa a la resta de Catalunya:

A l’ISEA participen equipaments d’arts visuals, escoles de disseny, museus, centres d’art, instituts i entitats de l’àmbit científic i tecnològic com el Hub d’Art, Ciència i Tecnologia (Hac Te), la NewArtFoundation, Institut Ramon Llull, l’ajuntament i la Generalitat.

Temes:

Art