Estrenes de cine

De ‘Jurassic Park’ a ‘Jurassic World: Dominion’: totes les pel·lícules de la saga

  • En ocasió de l’estrena, aquest dijous, de ‘Jurassic Word: Dominion’ repassem els cinc llargmetratges previs de la triomfal franquícia iniciada el 1993 per Steven Spielberg

De ‘Jurassic Park’ a ‘Jurassic World: Dominion’: totes les pel·lícules de la saga

Universal Pictures

2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

L’enorme impuls comercial de la pel·lícula inaugural de la franquícia ha convertit l’univers de ‘Jurassic Park’ en una de les sagues audiovisuals més rendibles de les últimes tres dècades, a la qual el seu artífex principal, Steven Spielberg, recorre cada quatre o més anys. Cinc films precedeixen ‘Jurassic World: Dominion’ de Colin Trevorrow, a més de diversos curtmetratges, pel·lícules d’animació, productes LEGO i la recent sèrie televisiva de dibuixos animats ‘Jurassic World: Campament cretaci’.

‘Jurassic Park’ (Steven Spielberg, 1993)

La combinació Michael Crichton-Steven Spielberg semblava un èxit assegurat, i així va ser. Amb un pressupost de 60 milions d’euros, va recaptar en el seu primer cap de setmana d’estrena als EUA gairebé 45 milions, i el degoteig de diners des de llavors va ser imparable. L’aventura familiar de Spielberg unida a la fantaciència de l’escriptor va donar peu a un fastuós espectacle amb vencedors clars, els velocirraptors, que els hi fan passar malament als protagonistes.

‘El món perdut (Jurassic Park)’ (Steven Spielberg, 1997)

Repeteixen Spielberg, el guionista David Koepp i l’actor Jeff Goldblum, qui descobreix que hi ha una altra illa, a més d’Ennuvolar, on s’esdevenia l’anterior film, en la qual es crien els dinosaures. Imatges poderoses com la de la científica (Julianne Moore) recolzada en el vidre a punt de fer-se miques d’un autocar suspès en el buit. El títol – ‘El món perdut’ – homenatja al film d’animació del 1925 basat en la novel·la homònima d’Arthur Conan Doyle.

‘Jurassic Park III’ (Joe Johnston, 2001)

Spielberg va delegar la direcció en mans de Joe Johnston, conscienciós responsable d’artesanals pel·lícules fantàstiques com ‘Cariño, he encogido a los niños’, ‘Rocketeer’ i ‘Jumanji’. Ara són una parella de milionaris els que financen el retorn de Sam Neill a l’illa Sorna, on continuen pul·lulant els dinosaures genètics. En el guió, tot i que sembli mentida, figura Alexander Payne, icona del cine ‘indie’ amb films com ‘Entre copas’ i ‘Nebraska’.

‘Jurassic World’ (Colin Trevorrow, 2015)

Notícies relacionades

Dues dècades després de l’inici de la franquícia, l’illa Nublar s’ha convertit en el parc temàtic el nom del qual dona títol a aquesta nova pel·lícula. Queda poc de les idees del creador d’aquest particular univers prehistòric, el magnat John Hammond. Una criatura antediluviana mal creada genèticament es converteix en un malson per als assistents al parc. Dirigeix Colin Trevorrow i Bryce Dallas Howard s’enfronta al perill amb sabates de taló.

‘Jurassic World’: el regne caigut’ (J. A. Bayona, 2018)

J. A. Bayona va fer realitat el seu somni de treballar amb el director que més l’ha influït. Produeix Spielberg, escriu Trevorrow i dirigeix el creador de ‘L’orfenat’. Seqüela directa de l’anterior film, de nou amb Bryce Dallas Howard i Chris Pratt intentant protegir les espècies de l’illa Nublar mentre un volcà entra en erupció. El resultat es balanceja amb encert entre l’admiració pels èxits anteriors, la nostàlgia i la reinvenció.