Ídols de l’aire

Elena Gutiérrez, la primera i única ‘Top Gun’ de l’Exèrcit de l’Aire espanyol

  • Des de petita volia volar i avui és la primera dona que pilota un caça Eurofighter. Sobre ‘Top Gun: Maverick’ opina que té elements en comú amb la realitat, però el menys creïble són les reaccions «en calent» dels personatges

Ejército del Aire

Elena Gutiérrez, la primera i única ‘Top Gun’ de l’Exèrcit de l’Aire espanyol
Elena Gutiérrez, la primera i única ‘Top Gun’ de l’Exèrcit de l’Aire espanyol

/

2
Es llegeix en minuts

‘Top Gun: Maverick’ és una de les estrenes més esperades de 2022. La primera entrega, ‘Top Gun’ és tot un clàssic del cine acció dels vuitanta i ha aconseguit sobreviure en la memòria de diverses generacions. Trenta-sis anys després del seu llançament, Tom Cruise reviu el seu icònic ‘look’. Tornen les ulleres d’aviador, la jaqueta bomber, la mítica Kawasaki... I caces de combat pilotats pels millors alumnes de l’escola de la marina dels Estats Units conquereixen el cel de nou amb les seves increïbles acrobàcies.

Entre tanta espectacularitat és fàcil preguntar-se com de creïble és la història del capità Pete ‘Maverick’ Mitchell i el cert és que sorprèn saber que tot podria ser més realista del que sembla i que fins i tot existeixen autèntics ‘Top Gun’ a Espanya.

La tinenta Elena Gutiérrez Vidal va ingressar a l’acadèmia amb 19 anys i ara, amb 26, ja és la primera dona que pilota un avió Eurofighter a Espanya. Es va sentir atreta pel món de l’aviació des de petita (el seu pare va ser pilot de F-18 a la base de Saragossa) i va optar per perseguir els seus objectius en un món de majoria masculina.

Ha compartit detalls de la seva carrera, experiència als comandaments d’un caça i reflexions sobre la pel·lícula durant la seva estrena especial als cines Filmax Gran Via de l’Hospitalet. «Quan era més jove, abans de graduar-me, i coneixia alguna companya, sempre em sorgia la típica pregunta: ¿Com deu ser pilotar sent dona? Però, una vegada et dediques a això, comences a entendre que és exactament el mateix que per a un home», explica Gutiérrez.   

Afirma que veu en la pel·lícula alguns elements molt realistes, ja que les forces aèries espanyoles utilitzen amb molta freqüència els F-18, els mateixos avions que utilitzen els protagonistes de la pel·lícula per a les seves grans missions i que fins i tot capta en els actors una passió amb la qual es veu representada.

Notícies relacionades

«La pel·lícula té elements en comú amb la realitat. L’amor pel vol, la determinació de continuar amb la missió fins al final... Tot això se sent. No obstant, el menys creïble són les reaccions dels personatges, aquesta manera d’actuar espontàniament és impossible en un pilot real. Nosaltres passem entrenaments molt estrictes i estem preparats per actuar en situacions imprevistes, però sempre dins d’un pla, no prenent decisions en calent», explica la tinenta, que treballa a la base de Morón de la Frontera (Sevilla)

Al cap i a la fi, ‘Top Gun’ és una ficció, per tant, ha d’afegir tensió i espectacularitat a la història. Tot i així, la pel·lícula original de 1986 va inspirar tota una generació de pilots i sembla que aquesta nova entrega arriba per continuar animant un públic entre el qual es poden trobar els futurs Maverick.