Retirada d’un músic «de llegenda»

¿Què li passa a Enrique Bunbury al coll?

«Des que comencen viatges i xous, un compendi de símptomes i dolors m’acompanyen des del matí fins al moment de pujar a l’escenari»

¿Què li passa a Enrique Bunbury al coll?

JOSE GIRL

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Enrique Bunbury acaba d’anunciar que es retira dels escenaris per problemes al coll. En un comunicat difós a les xarxes socials dona algunes pistes de l’inquietant mal que afligeix les seves cordes vocals des de fa algun temps, concretament des de la gira ‘Mutaciones’ de 2015-2016, que li ha costat «localitzar i comprendre» i que només es manifesta, pel que sembla, quan «comencen viatges i xous».

Però, ¿què li passa exactament a l’exlíder d’Héroes del Silencio, que li passa factura al pujar a un escenari? Amb l’aturada de les gires internacionals durant el 2020 i 2021 per la pandèmia, va pensar que la seva afecció «s’havia diluït». Però la tornada a l’arena amb el seu últim ‘tour’, amb què està celebrant els 35 anys de carrera, ha corroborat el pitjor dels presagis. «Des del moment que surto de casa i comencen viatges i xous, un compendi de símptomes i dolors m’acompanyen des del matí fins al moment de pujar a un escenari. He sentit diferents noms i diagnòstics. La realitat és que el coll es tanca i s’irrita, i les vies respiratòries dificulten el més lleu exercici i l’execució del meu treball. De manera que el que normalment era un plaer i un delit s’ha convertit en una immensa font de dolor i sofriment. Res d’això em passa si no estic de gira». ¿Estrès, cansament o què?

¿què li passa exactament a l’exlíder d’Héroes del Silencio, que li passa factura al pujar a un escenari el pitjor dels presagiscompendi de símptomes i dolors He sentit diferents noms i diagnòsticsel coll es tanca i s’irrita, i les vies respiratòries dificulten el més lleu exercici i l’execució del meu treball. Res d’això em passa si no estic de gira». ¿Estrès, cansament o què?El cantant, músic i compositor aragonès, de 54 anys, creador d’himnes com ‘Entre dos tierras’ o ‘Maldito duende’ amb la banda saragossana Héroes del Silencio (1984-1996), i de ‘Lady Blue’ o ‘El club de los imposibles’ en solitari, afirma en el mateix comunicat que la retirada només és dels escenaris, ja que seguirà amb el seu art: «S’obren davant meu una infinitat de possibilitats, en què la part creativa, és a dir, compondre cançons, gravar discos, pintar i escriure llibres de poesia, forma part dels meus objectius.

Notícies relacionades

En una entrevista concedida el desembre del 2020 al portal Mariskal Rock, el músic internacional parlava de com havia de cuidar la seva veu i confessava que, quan estava de gira, eren «molt estressants els assumptes de nas i de coll». «És estressant estar tot el dia pensant: “Tinc una mica de mocs” o “Em pica el coll, he de cantar aquesta nit”. Arriba un moment en què, quan no has de cantar cada dia davant del públic, doncs és un veritable plaer passar per una afonia o per un dia de tos. Fins i tot amb gaudi de dir: “Avui puc tossir tot el que em doni la gana”».

«Diferents noms i diagnòstics»

L’artista, que fa anys que està instal·lat a Califòrnia amb la seva família i la seva dona, la fotògrafa i artista visual Jose Girl, no aclareix en la nota, no obstant, si el mal que té al coll –i del qual diu haver sentit «diferents noms i diagnòstics»–, es deu simplement a l’estrès, a algun problema psicosomàtic o alguna rara malaltia neurològica com la distonia que pateix des del 2010 Jordi Roca, el germà pastisser del Celler de Can Roca, la qual li ha engarrotat el coll i l’ha deixat pràcticament sense veu.

Temes:

Música