Subhasta

195 milions de dòlars per una ‘Marilyn’ de Warhol: el mercat de l’art agafa impuls després de la pandèmia

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

No va ser la primera serigrafia de Marilyn Monroe que va fer Andy Warhol. Ni tan sols l’única dins de la sèrie de cinc que el 1964 va crear utilitzant una foto de l’actriu d’un cartell promocional de ‘Niagara’. Tot i això, ‘Shot Sage Blue Marilyn’, la peça sobre fons blau sàlvia, es va convertir aquest dilluns, a la sala de Christie’s a Nova York, en l’obra d’art del segle XX per la qual més diners s’han pagat en una subhasta i en la de preu més alt d’un artista nord-americà: 195 milions de dòlars (poc menys de 185 milions d’euros), incloent-ne 25 de comissions.

 Qui va aconseguir imposar-se quan va caure finalment la maça després d’una licitació de poc menys de quatre minuts va ser el galerista Larry Gagosian, tot i que no està clar en nom de qui va fer l’oferta guanyadora. El preu exorbitant que bat marques (i supera els prop de 180 milions que es van pagar el 2015 per ‘Les dones d’Alger (Versió O)’, de Pablo Picasso) no va assolir les previsions, que calculaven que la peça podria arribar als 200 milions. Menys encara les especulacions que van creure que arribaria fins als 400 milions, a prop del rècord absolut que ostenta el ‘Salvator Mundi’, de Leonardo da Vinci, que es va vendre per 450 milions el 2017.

Tot i així, el triomf d’aquesta peça de Warhol, l’última venuda en una vetllada de subhasta en la qual van canviar de mans 36 lots per un total de 318 milions de dòlars (només dos van quedar sense comprador), dona senyals de les ganes i els diners que s’han acumulat entre els grans compradors d’art després de dos anys de pandèmia. Demostra també la força del mercat de l’art, en què els inversors continuen trobant estabilitat mentre la volatilitat sacseja altres mercats com els financers.

Ratificar aquestes ganes i aquesta fortalesa és sens dubte el que espera Christie’s, que confia a realitzar vendes d’art modern i contemporani per valor de 1.500 milions de dòlars aquesta setmana. També Sotheby’s, que calcula per a les seves subhastes la setmana que ve xecs per valor de 1.180 milions, així com altres cases de subhastes amb sessions de primavera.

L’obra

Notícies relacionades

La Marilyn de Warhol, de poc més d’un metre per un metre (101 centímetres exactament), amb la seva ombra d’ulls blaus, els seus cabells grocs i els seus llavis vermells, és el que el director del Departament d’Art dels segles XX i XXI de Christie’s, Alex Rotter, ha definit com «el cim absolut de l’art pop».  El geni la va pintar el 1964, dos anys després de fer una primera sèrie més imperfecta (que al seu dia es va vendre per 225 dòlars el quadro), ja coronat com una figura transformadora en l’art, amb els seus missatges sobre la producció de masses calant i l’art pop instal·lat com a corrent. Formava part d’una col·lecció amb cinc serigrafies que va guanyar encara més rellevància quan l’artista Dorothy Podber va entrar a l’estudi de Warhol i va disparar a quatre de les obres (tot i que les bales només van assolir les de fons vermell i blau).

La venuda aquest dilluns a Nova York era en la col·lecció dels germans Thomas i Doris Ammann, marxants d’art i galeristes de Zuric (Suïssa), que s’ha posat a la venda a Christie’s després de la mort d'ella l’any passat (ell va morir el 1993). Els beneficis de la subhasta aniran a la fundació dels Ammann, que finança programes de salut i educatius, i el comprador del Warhol podrà tenir veu i vot en qui rep el 20% del que ha desemborsat pel quadro.