Assassinats cèlebres

Els 4 ‘true crime’ preferits de Carles Porta i 4 que estan per arribar

Una petita mostra de la infinitat de docusèries que inunden les plataformes i cadenes

Els 4 ‘true crime’ preferits de Carles Porta i 4 que estan per arribar
4
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Carles Porta, director i narrador del podcast, el programa de Catalunya Ràdio i el de TV-3 ‘Crims’, veu molt ‘true crime’ per deformació professional, però no tot li resulta interessant. No obstant, destaca els seus quatre treballs preferits: ‘Making a murderer’, ‘The jink’, ‘Muerte en León’ i ‘Las cintas de John Wayne Gacy’. Les altres quatre docusèries que apareixen a continuació corresponen a pròximes estrenes. 

‘MAKING A MURDERER’

Documental amb dues temporades de 10 episodis cada una que explora la història de Steven Avery, un home de Wisconsin que va estar 18 anys a la presó per l’agressió sexual i intent d’homicidi d’una dona. Després va ser exonerat per una prova d’ADN i va presentar una demanda contra uns funcionaris. I aquests l’hi van tornar relacionant-lo amb un altre assassinat. És una sèrie original de Netflix, que es pot veure a la plataforma.

‘THE JINK’

Un dels documentals de crims més enigmàtics i addictiu que explica un cas que va inspirar la pel·lícula d’Andrew Jarecki ‘Todas las cosas buenas’: el de Robert Durst, un milionari hereu sospitós de la desaparició d’una dona. Després de l’estrena del film, Durst va trucar a Jarecki per donar la seva versió dels fets, i aquest la va plasmar en una minisèrie de sis capítols. Quan se n’emetia l’últim, el van detenir per un altre assassinat. Disponible a HBO Max.

‘MUERTE EN LEÓN’

Porta destaca aquest documental perquè té una delicadesa i una puresa narrativa molt potent. La història que narra la minisèrie del britànic Justin Webster és el judici per l’assassinat de la presidenta de la Diputació de Lleó Isabel Carrasco, ocorregut el maig de 2014, que va canviar la vida de quatre dones. Es pot veure a RTVE Play (gratuït). I a HBO Max ‘Muerte en León. Caso Cerrado’, el capítol final en forma de llargmetratge documental.

‘LAS CINTAS DE JOHN WAYNE GACY’

Conegut com ‘El pallasso assassí’, John Wayne Gacy va ser un assassí nord-americà que es disfressava de pallasso per a desfilades i festes infantils i que va violar i va matar 33 homes joves entre 1972 i 1978. A la majoria els va enterrar al soterrani de casa seva. Fins que no n’hi cabien més. Stephen King es va inspirar en ell per escriure el seu llibre de culte ‘It’. Joe Berlinger (guanyador d’un premi Emmy i nominat a un Oscar) ha plasmat aquesta terrorífica història en una minisèrie de tres capítols després de la troballa de 60 hores d’esgarrifoses gravacions entre Wayne i els seus advocats. Estrenada aquest any a Netflix

‘MADELEINE MCCANN. PRINCIPAL SOSPECHOSO’

Coincidint amb el 15è aniversari de la desaparició de la petita Madeleine McCann a Portugal i just quan el pedòfil alemany Christian Brueckner acaba de ser imputat per la justícia portuguesa, el canal de televisió AMC Crime estrena el dimarts dia 3 (23 hores) aquesta minisèrie documental de tres episodis sobre el cas. L’antic detectiu Mark Williams-Thomas emprèn la primera investigació activa de la tele britànica sobre Christian Brueckner i, en una exclusiva mundial, revisa la seva declaració. AMC Crime es pot veure en plataformes de pagament com Movistar Plus+,Vodafone TV i Orange TV, entre d’altres.

‘NO SE LO DIGAS A NADIE’

La plataforma de pagament d’Atresmedia, Atresplayer Premium, s’endinsa en la producció de docusèries sobre crims reals amb aquesta minisèrie de cinc capítols que al principi s’havia de dir ‘Besos Marvin’. El protagonista és Patrick Nogueira, un jove brasiler de 19 anys que va assassinar els seus oncles i els seus cosins petits a la seva casa de Pioz (Guadalajara) l’estiu de 2016 i va compartir el crim a través de WhatsApp amb el seu millor amic, Marvin Enriques, de 17 anys. S’estrenarà a Atresplayer Premium.

‘CRÍMENES ON LINE'

Flooxer, el canal jove d’Atresmedia, prepara ‘Crímenes Online’, una sèrie documental protagonitzada per Samantha Hudson que se centra en activitats delictives a la xarxa i crims rocambolescos i truculents explicats per les víctimes i amb els delinqüents justificant els seus actes. Barreja el codi habitual del ‘true crime’ amb un toc d’humor i surrealisme. Es podrà veure abans a Atresplayer Premium. Potser aquest estiu. Després, a Flooxer.

‘THE STARCAISE’

HBO Max estrena divendres dia 6 la sèrie ‘The Starcaise’, protagonitzada per Colin Firth, que explica el cas en el qual va indagar la docusèrie homònima de Jean-Xavier de Lestrade (guanyador de l’Oscar 2002 a la millor pel·lícula documental amb ‘Murder on a Sunday Morning): el d’un novel·lista acusat d’assassinar la seva dona. La docusèrie francesa, composta per 13 episodis gravats el 2004 i després entre 2013 i 2018, es pot veure completa a Neflix. Potser millor després de veure la sèrie d’HBO Max, perquè en mostra el desenllaç.