Festival d’estiu de Barcelona

El Grec 2022 posa el focus en la Barcelona més creativa

  • Del 29 de juny al 28 de juliol, la ciutat acollirà 86 espectacles de teatre, circ, música i dansa amb primeres espases, com Romeo Castellucci, Thomas Ostermeier, Israel Galván, Nederlans Dans Theater i El Conde de Torrefiel

El Grec 2022 posa el focus en la Barcelona més creativa

Stephan Glagla

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El Festival Grec ha posat el focus en cultures llunyanes en els últims anys. La volta al món iniciada el primer any de Cesc Casadesús com a director artístic de la festa cultural que anima el mes de juliol a Barcelona va acabar l’any passat a l’Àfrica, després de recalar en anteriors edicions a Àsia, els EUA i el Mediterrani. Ara toca mirar al voltant nostre i mirar cap a dintre. Els artistes locals brillen tant com els internacionals en la programació presentada aquest dimecres a l’amfiteatre.

La cèlebre companyia de dansa Nederlands Dans Theater – NDT 1 inaugurarà el festival el 29 de juny a l’amfiteatre de Montjuïc amb tres peces: ‘How to cope with a sunset when the horizon has been dismantled’, de Marina Mascarell; ‘Bedroom folk’, de Sharon Eyal i Gai Behar, i ‘One flat thing’, de William Forsythe. I al mateix escenari acomiadarà el festival ‘Paraíso perdido’, l’adaptació de l’obra de John Milton realitzada per Helena Tornero i dirigida per Andrés Lima.

Com a novetat, cal destacar la incorporació de nous espais al festival, com El Molino, reconvertit en equipament cultural públic per l’ajuntament. Hi haurà una selecció variada de propostes canalles i ‘queer’ comissariadas per Vicenç Fibla i el festival Eufònic.

Creació local i internacional

La programació inclou 86 espectacles de teatre, circ, música, dansa i formats híbrids, 34 dels quals són coproduccions. Aquest any els principals socis del Grec són el Wiener Festwochen de Viena, el Kunstenfestival des Arts de Brussel·les i el Théatre de la Ville de París.

Del 29 de juny al 28 de juliol desfilaran per Barcelona figures com l’atrevit ‘bailaor’ Israel Galván, aquesta vegada amb un espectacle amb l’Escolania de Montserrat, i companyies barcelonines amb segell propi com Agrupación Señor Serrano i El Conde de Torrefiel. El festival estrenarà les noves obres teatrals de dramaturgs catalans com Marta Buchaca, Jordi Casanovas, Jordi Prat i Coll i Llàtzer Gràcia.

I, tot i que no és una estrena, val la pena apuntar que ‘Opening Night’, premiat espectacle de La Veronal que molts es van quedar sense veure, torna al TNC.

En l’apartat internacional destaquen creacions d’artistes punters com el director iranià Amir Reza Koohestani i l’alemany Thomas Ostermeier amb una incendiària versió d’‘Un enemic del poble’, d’Ibsen. També la potent companyia nord-americana The Wooster Group, que denuncia el racisme al seu país amb ‘The B-Side’; l’extravagant coreògrafa capverdiana Marlene Montero Freitas; la multidisciplinària i original Phia Ménard, i l’incisiu director italià Romeo Castellucci amb el seu impactant ‘Bros’, estrenat en l’últim Temporada Alta.

Connexions insòlites

Entre les novetats, cal destacar algunes connexions insòlites que el Grec potenciarà en la seva 46a edició. D’una banda, unirà el flamenc radical de Galván amb les veus de l’Escolania de Montserrat en ‘Seises’. De l’altra, el versàtil pianista Marco Mezquida amb el cantant portuguès Salvador Sobral, guanyador d’Eurovisió 2017. També l’OBC anirà més enllà de la música a l’unir el seu so simfònic a les creacions visuals d’Alba G. Corral.

Notícies relacionades

Els clàssics també tindran espai en el Grec. Més enllà de l’adaptació del poema èpic de Milton, el Grec oferirà noves versions d’‘El burlador de Sevilla’, de Tirso de Molina ; de ‘Hamlet’, de Shakespeare, i de ‘Tartuf’, de Molière. I un muntatge inspirat en la Grècia clàssica: ‘Safo’, poema escènic, musical i visual inspirat en la famosa poetessa de Lesbos. La rockera Christina Rosenvinge figura entre els protagonistes de l’espectacle.

Més enllà de les propostes a les sales del Grec Montjuïc i Grec Ciutat, també s’organitzaran més de 50 activitats en 55 espais de Barcelona.

Temes:

Grec