Gran festa de la música

Grammy 2022: els cinc temes amb més morbo de la gala

¿Serà Olivia Rodrigo la sensació de la nit?, ¿tornarà a sorprendre Obama? i ¿què farà Kanye West? seran algunes de les incògnites que el certamen haurà de respondre

Grammy 2022: els cinc temes amb més morbo de la gala
4
Es llegeix en minuts

Els premis Grammy arriben aquest diumenge per primera vegada a Las Vegas. La gala, que promet un repertori de noves veus i vells coneguts, podria alleugerir l’ambient quan la indústria de l’entreteniment encara es recupera de l’impacte de la bufetada de Will Smith als Oscars.

Les expectatives sobre la sensació del pop Olivia Rodrigo, la nominació de l’expresident Barack Obama, les incògnites sobre l’impredictible Kanye West i la tornada del duo Bennett-Gaga són alguns dels moments que poden marcar la cerimònia.

Aquí una guia sobre coses a les quals prestar atenció en la 64a edició dels premis, que serà presentada pel comediant Trevor Noah i que comptarà amb participacions del colombià J Balvin i l’argentina María Becerra, entre d’altres.

¿La nit d’Olivia Rodrigo?

La sensació del pop Olivia Rodrigo té l’oportunitat d’arrasar amb els gramòfons en les principals categories (àlbum, cançó i gravació de l’any, a més de millor artista revelació).

La nord-americana de 19 anys podria repetir el rotund triomf de Billie Eilish fa dos anys, ja que està entre els favorits de l’edició amb set nominacions.

L’exactriu de Disney que va batre rècords de reproduccions l’any passat es presentarà durant l’esdeveniment, en el qual també s’espera Eilish, el grup sud-coreà BTS, el raper Lil Nas, H.E.R. i el jazzista Jon Batiste, que lidera amb 11 nominacions.

Mirades sobre Kanye

El raper Kanye West, que va canviar el seu nom a Ye, ha guanyat més titulars últimament pel seu comportament que per la seva música. El músic va guanyar diverses nominacions per ‘Donda’, incloent el de millor àlbum, categoria en la qual competeix amb Taylor Swift, nominada per ‘Evermore’.

Ni Ye ni Swift són favorits, però les mirades estaran posades en tots dos pel seu antagonisme des dels premis MTV de 2009, quan el raper va interrompre el discurs de la cantant –que llavors tenia 19 anys–, que estava agraint el premi a millor vídeo femení, per elogiar el treball de Beyoncé.

D’acord amb alguns mitjans nord-americans, l’Acadèmia de la Gravació li va informar a West que no es podria presentar-se a causa del seu recent comportament erràtic, però altres publicacions afirmen que les dues parts estan en converses.

Amb cinc nominacions, la seva presència genera expectatives també a causa dels recents comentaris de Trevor Noah, amfitrió de la nit, que va qüestionar el seu comportament davant la seva exdona Kim Kardashian i la seva actual parella, el comediant Pete Davidson.

¿Vindran Beyoncé i Jay-Z?

L’Acadèmia de la Gravació és acusada constantment d’afavorir artistes blancs i homes i de deixar els intèrprets negres relegats a les categories urbanes, de rap i R&B.

El 2018, Jay-Z va liderar els Grammy amb vuit nominacions però no va guanyar cap premi. L’any següent, ell i la seva dona Beyoncé no van acudir a la gala que els va atorgar un gramòfon per millor àlbum contemporani urbà, de manera que la seva presència en aquesta edició és una incògnita.

El raper, que competeix aquest any en tres categories, és l’artista més nominat en la història dels Grammy, amb un total de 83 nominacions. N’ha guanyat 23, però cap d’ells en les categories principals.

La seva dona és l’artista amb més premis Grammy, 28, de les quals només un parell són de les categories generals.

L’amor de Tony Bennett i Lady Gaga

Tony Bennett i Lady Gaga, un duo improbable per a molts, estan disfrutant l’èxit del seu segon disc junts. ‘Love for Sale’ és l’àlbum número 61 de la carrera de Bennett i aquest diumenge disputa sis categories en els Grammy.

Notícies relacionades

El 2014, quan tenia 87 anys, el músic es va convertir en la persona més gran a liderar les vendes de discos gràcies a la producció amb Lady Gaga, amb qui va realitzar una gira. Bennett va anunciar fa poc que pateix Alzheimer, condició mèdica que el va allunyar dels escenaris i que posa en dubte la seva presència en la gala de diumenge. Per la seva part, Gaga, de 36 anys, va tancar diumenge passat la cerimònia dels Oscars anunciant, al costat de la llegendària Liza Minnelli, el premi a la millor pel·lícula.

¿El tercer per a Obama?

En la sempre eclèctica categoria al millor àlbum parlat, que inclou poesia, llibres narrats i contes, l’expresident Barack Obama té l’oportunitat de sumar un tercer gramòfon a la seva lleixa. Obama competeix per ‘Una tierra prometida’, la versió narrada de les seves memòries presidencials. La seva dona, Michelle Obama, va guanyar el 2020 en la mateixa categoria amb la versió narrada de les seves memòries ‘Becoming: Mi historia'. L’expresident nord-americà va guanyar el gramòfon dues vegades en la mateixa categoria (2006 i 2008). Aquest any competeix contra el comediant Dave Chappelle, l’actor Don Cheadle, el poeta J. Ivy i l’autor i actor LeVar Burton, l’amfitrió de la ‘premiere’, l’esdeveniment que precedeix la gala i en el qual s’entreguen alguns premis.