Estrenes de cine

¿Qui és Morbius, el vampir de Marvel a què dona vida Jared Leto?

  • Després de gairebé dos anys d’ajornaments per la covid, a la fi arriba als cines ‘Morbius’, primera aparició en pel·lícula d’aquest personatge de la factoria Marvel creat el 1971 dins de l’univers d’Spider-Man

¿Qui és Morbius, el vampir de Marvel a què dona vida Jared Leto?

Sony Pictures

3
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +

‘Morbius’ és, segurament, el ‘blockbuster’ més dissortat de la funesta era de la covid, ja que s’estrena aquest divendres en els cines després de gairebé dos anys d’espera (havia d’haver vist la llum el juliol del 2020) i de ni més ni menys que set ajornaments per part de la productora, Sony. Mals precedents, doncs, per a aquest fosc personatge de Marvel, brillant i xacrós bioquímic que, després d’un experiment amb ratpenats per intentar curar-se d’una malaltia congènita de la sang, es transforma en vampir famolenc de líquid vermell i dotat de superpoders. Jared Leto interpreta el doctor Michael Morbius, també conegut com al vampir vivent, en la primera aparició del personatge en el cine, després d’haver-ho fet en una escena final de ‘Blade’, la pel·lícula de 1998 sobre el cèlebre caçavampirs, però va acabar desapareixent del muntatge final. La dissort de Morbius, en efecte, ve de lluny.

El sobrenom del vampir vivent és pertinent perquè, a diferència de la popular criatura mitològica, Morbius no està mort ni ha l’han hagut de mossegar per infectar-se. Bàsicament, el que comparteix amb els vampirs és l’ADN de ratpenat mossegador i l’àvida necessitat de beure sang. El personatge, més antiheroi que vilà, va aparèixer per primera vegada l’octubre de 1971 com a antagonista d’El home aranya en el volum 101 de la sèrie de còmics ‘The amazing Spider-Man’, creat pel guionista Roy Thomas i dissenyat per Gil Kane. La veritat és que Morbius va néixer una mica com a resposta de Marvel a l’auge dels còmics de monstres i terror sobrenatural als Estats Units de finals dels 60, però a poc a poc, el vampir vivent va anar aconseguint pes i rellevància per si sol, amb el seu serial a color i la carismàtica aparició en nombrosos títols en què se les heu amb personatges de l’editorial com Hulk, la legió dels monstres, l’home llop, el monstre del pantà o l’esmentat Blade. Per conèixer en profunditat el doctor Morbius, no hi ha res millor que el formidable volum que a l’estiu del 2021 (preveient l’estrena de la pel·lícula, finalment frustrada) va publicar Panini-SD Distribuciones, ‘Marvel omnibus. Morbius: el vampiro viviente’, que recull totes les aventures clàssiques del personatge.

Bàsicament, una presentació

Notícies relacionades

La pel·lícula que s’estrena aquest divendres, dirigida pel suec d’origen xilè Daniel Espinosa (‘Life’), ens presenta el doctor Morbius des de la seva infància a l’hospital grec on es tracta la seva incurable malaltia sanguínia; i on coneix Milo, que acabarà sent el gran amic de la seva vida, el mecenes de les seves investigacions i, amb el pas del temps, el personatge crucial de la trama. En aquest cas, els experiments amb l’ADN de ratpenats-vampir capturats en remots paratges de Costa Rica regalen a Morbius superpoders com la força i velocitat colossals, però també la terrible maledicció de la sang: la necessita com a combustible per viure, tot i que només libarà sang artificial, ja que és conscient que llançar-se àvidament a la natural l’obligarà a matar en contra de la seva voluntat.

La pel·lícula, molt curta (tot just 104 minuts) per als voluminosos estàndards del ‘blockbuster’ contemporani, serveix fonamentalment per presentar el personatge, interpretat amb l’habitual abnegació camaleònica per Leto. Integrada en l’univers de les pel·lícules de Marvel produïdes per Sony, ofereix alguna picada d’ullet a Venom, l’altre personatge fora del cànon de l’Univers Cinematogràfic de Marvel (UCM), així com un parell d’escenes postcrèdits que d’alguna manera el vinculen amb les últimes pel·lícules d’ Spider-Man (aquestes sí dins de l’UCM), en concret amb les conseqüències de l’obertura desastrosa del multivers a càrrec del Doctor Strange; i també amb la possibilitat de poder ajuntar en un futur Morbius amb els històrics Sis Sinistres de Marvel, que són El Voltor, Doctor Octopus, Electro, Mysterio, Sandman i Kraven el Caçador.