Premis Oscars

‘Cruella’, l’Oscar més valencià

La sastreria valenciana Peris Costumes ha col·laborat amb la guanyadora del guardó al millor vestuari, Jenny Beavan. L’empresa ha passat de fer vestits de fallera a triomfar a Hollywood

‘Cruella’, l’Oscar més valencià
2
Es llegeix en minuts

‘Cruella’, la nova heroïna punk de Disney, ha sigut la pel·lícula guanyadora de l’Oscar 2022 al millor vestuari en una gala en què ‘Coda’ va guanyar l’Oscar a millor pel·lícula i Jane Campion el de millor direcció per ‘El poder del perro’.Dune’ va dominar l’edició en les categories tècniques.

Però en el guardó de ‘Cruella’ hi ha inevitablement un argument valencià: la sastreria Peris Costumes ha col·laborat amb la guanyadora de l’Oscar 2022, la dissenyadora Jenny Beavan.

Peris Costumes és una companyia històrica que va néixer el 1856 a València i la seva especialitat és la confecció i el lloguer de vestuari de totes les èpoques per a cine, entre altres coses. D’això es va servir l’oscaritzada ‘Cruella’ de Disney perquè l’empresa compta amb un portfolio de 6 milions de peces entre vestuari i accessoris de totes les èpoques.

La història de Ramón Peris, el modista fundador, va començar amb la confecció dels vestits de fallera a mitjans del segle XIX. Després, el seu fill es va establir a Madrid i a Barcelona per continuar-ho i, des del 2012, han iniciat un procés d’expansió internacional amb Javier Toledo al capdavant després d’obrir noves oficines i establir ‘partnerships’ a tots aquells països que ofereixen les millors condicions per al sector de la producció audiovisual. Des que Toledo va entrar, Peris Costumes ha vestit els actors de la sèrie ‘Vikingos’, ‘Peaky Blinders’ o ‘Vis a Vis’.

Actualment té instal·lats els magatzems i tallers a Madrid, Lisboa (Portugal), Budapest (Hongria) i Viena (Àustria).

En la seva carrera, Peris Costumes ha creat el vestuari per a ‘El último Cuplé’, amb Sara Montiel, i per a ‘Espàrtac’, amb Kirk Douglas. Aquesta última creació li va fer guanyar el reconeixement de l’Acadèmia amb l’Oscar a millor vestuari el 1960.

Notícies relacionades

La caracterització de la versió d’aquesta renovada Cruella De Vil, la pèrfida antagonista de ‘101 dàlmates’ obsessionada amb els cadells per fer-se abrics de pells, va molt més enllà: és independent, creativa i no tem els reptes. A més, té un punt kamikaze irresistible. El vestuari està inspirat en Kensington Market de Londres, per on passejaven les estrelles de la música britànica com Freddie Mercury i figures del moviment punk.

Cruella

‘Cruella’ explica la història d’Estella (Emma Stone), una nena amb inquietuds artístiques que quedarà òrfena als carrers de Londres. Convertida en rodamon i lladregota, trobarà empara al costat de dos nens més sense llar. Junts s’especialitzaran en els furts, tot i que la protagonista creixerà amb l’esperança de convertir-se en dissenyadora de moda. El seu gran mite és la Duquessa (Emma Thompson), que simbolitza l’estatus i també l’arrogància de tenir el poder d’una marca important. Començarà a treballar per a ella, amb un ascens meteòric pel seu talent però, de sobte, començarà a aflorar i es convertirà en Cruella, la veritable. Una revelació. Com el seu vestuari.

Temes:

Oscars