Comiat del «rei del reggaeton»

Daddy Yankee llança el seu àlbum de comiat, ‘Legendaddy’

El cantant de ‘Gasolina’ va anunciar dilluns la seva retirada de la música després de 32 anys de carrera

El seu nou i últim disc té 19 cançons i col·laboracions amb artistes com Bad Bunny i Myke Towers

2
Es llegeix en minuts

El «rei del reggaeton», Daddy Yankee, ha publicat aquest dijous el seu últim àlbum, ‘Legendaddy’, després d’anunciar dilluns la seva retirada de la música ara que té 45 anys. El nou disc inclourà 19 temes i grans col·laboracions i servirà de comiat a una carrera que va tenir el seu punt àlgid el 2004 amb el seu gran èxit ‘Gasolina’, que va exportar el gènere de la música urbana més enllà de Llatinoamèrica.

Així mateix, el cantant porto-riqueny farà una última gira de concerts, anomenada ‘La última vuelta’, amb la qual recorrerà ciutats de tot el món i finalitzarà al Madison Square Garden de Nova York. Està previst que a Espanya actuï aquest estiu en diverses ciutats encara per confirmar.

Es pot destacar que, a més del seu mític tema ‘Gasolina’ i molts d’altres, Daddy Yankee també va participar en un altre gran èxit mundial: ‘Despacito’. El videoclip, on apareix amb el cantautor Luis Fonsi, va ser un dels vídeos musicals més vistos en la història d’internet.

Col·laboracions ‘top’

Daddy Yankee ha definit el seu nou àlbum com una barreja de tots els estils que l’han definit i que inclourà molta «festa, guerra i romanç». En ell, treu temes acompanyat d’artistes molt coneguts en el món de la música urbana, com Bad Bunny, Myke Towers, Rauw Alejandro i Pitbull, tot i que també té diversos temes en solitari. El llançament de ‘Legendaddy’ ha sigut produït pel cantant sota el segell discogràfic d’El Cartel Records i distribuït per Universal Music Group.  

Per fi veig la meta». És el missatge que va publicar l’autoproclamat ‘The Big Boss’ als seus comptes d’Instagram i Twitter, juntament amb un vídeo de comiat. 

«En aquest gènere, la gent diu que jo l’he fet mundial, però heu sigut vosaltres els que m’heu donat la clau per obrir les portes i convertir aquest gènere en el més gran del món», va agrair el «cap» del reggaeton. 

Assegut en una taula de billar de la seva mansió de Luquillo (Puerto Rico), l’artista va assegurar que els seus fans són «el tresor més gran que puc tenir en la meva carrera», que ha durat 32 anys.

«Sempre he treballat amb molta disciplina per no fallar-vos, per no buscar problemes, per poder inspirar tots els ‘chamaquitos’ que siguin líders, que somiïn amb créixer, que no pensin en limitacions i que treballin per la seva família i per la gent que els estima», va reflexionar.

Notícies relacionades

«Als barris, on vam créixer nosaltres, la majoria volíem ser narcotraficants. Ara com ara, sota per als barris i els masos, la majoria volen ser cantants. Això per a mi val molt», va asseverar.

«Em retiro amb el més gran dels agraïments, el meu públic, els meus col·legues, tots els productors, ràdio, premsa, televisió, plataformes digitals i a tu, que has estat amb mi des de l’‘underground’, des de l’arrel, des del principi del reggaeton», i va concloure: «Us estimo de tot cor; canvi i fora, s’acomiada Daddy Yankee, ‘El jefe’, DY».