Tornada de la cita musical del Fòrum

El Cruïlla torna sense restriccions per la pandèmia i amb Rubén Blades i Juan Luis Guerra

El festival anuncia la seva primera edició normal des del 2019 amb un cartell que uneix l’ascendent llatí amb les figures pop internacionals com Jack White o Duran Duran

El propòsit primordial de la mostra és «que la gent pugui tornar a ballar»

zentauroepp39367056 barcelona  19 07 2017 concierto de ruben blades en el poble 170719222051

zentauroepp39367056 barcelona 19 07 2017 concierto de ruben blades en el poble 170719222051 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Ni passaport de vacunació, ni mascaretes, ni distanciaments: el Cruïlla Barcelona apunta a una edició del 2022 en la qual reprendrà plenament el pols després de dos estius anòmals, i per a això posa el focus en un acte precís, el ball, tan restringit durant el temps de pandèmia. Serà «un Cruïlla perquè la gent pugui ballar», va destacar aquest dimecres el director del festival del Fòrum, Jordi Herreruela, i allà resulta significatiu l’aposta per figures de l’àmbit llatí, amb Rubén Blades i Juan Luis Guerra afegint-se al cartell a la seva franja més alta, que conviuran amb fitxatges de l’àmbit pop anglosaxó, com Jack White i Duran Duran.

Després de llargues setmanes amb el cartell tancat, observant l’evolució de la sisena onada vírica, el Cruïlla el destapa per fi després d’entreveure «els primers rajos de llum» que auguren, fins i tot amb totes les cauteles, l’horitzó d’un estiu viable per als grans festivals. La celebració d’una roda de premsa presencial, per primera vegada des del 2019, a l’antiga fàbrica Damm, ja va ser un indicador d’aquesta tornada a la normalitat, reafirmada amb una programació que recupera el seu format de quatre jornades, del dimecres 6 de juliol al dissabte 9.

Cinc minuts de vida

Oferta en la qual brilla aquella nit llatina d’alta volada, dissabte, amb un concert, únic a Europa, de Rubén Blades, amb la Roberto Delgado Orquesta, celebrant els seus clàssics i presentant ‘Salswing!’ àlbum de l’any als Grammy Llatins. Una figura, Blades, que Herreruela diu haver tingut present en aquests llargs temps de pandèmia arran d’una de les seves velles composicions, ‘La canción del final del mundo’, en la qual «en el context de la guerra freda, preguntava a la gent què faria si li quedessin cinc minuts de vida, i la resposta era ballar». El guru panameny compartirà cartell amb un altre gran, el dominicà Juan Luis Guerra, amb el seu grup 4.40, un tàndem inèdit als festivals europeus. La llatinitat trepitjarà fort també dijous amb un nom ja anunciat mesos enrere, el porto-riqueny Residente (Calle 13) i el grup mexicà Molotov. Amb aquestes presències en primer pla, el Cruïlla mou peça per «posar el món llatí per sobre de l’anglosaxó, la qual cosa és una raresa», va indicar Jordi Herreruela. Però, en lloc de copiar els cartells d’altres festivals, intentem sorprendre amb un cartell que difícilment es replicarà, però que marca tendència.

En matèria de figures pop internacionals, el Cruïlla s’anota la tornada de Jack White, exmembre de The White Stripes, amb dos àlbums en camí, i el clàssic britànic Duran Duran, supervivent de l’era ‘new romantic’, que vindrà dos dies abans de protagonitzar un macroconcert al londinenc Hyde Park. Això serà dissabte, jornada oberta també a altres propostes de les illes: el pop electrònic de Hot Chip i l’amalgama de rock’n’roll, blues i soul de Vintage Trouble.

Més noms per revelar

L’àmplia parcel·la autòctona ofereix un espectre d’estils: des de joves figures urbanes, com el raper mallorquí Rels B (cap de cartell de dimecres) fins a una desfilada de figures pop (Zahara, Joe Crepúsculo, Elefantes, la tornada de Delafé i Las Flores Azules) i creadors que creuen gèneres, com Queralt Lahoz i Stay Homas. I presències molt del moment: tant Rigoberta Bandini com Tanxugueiras aconseguixen un lloc al cartell, del qual per ara transcendeixen 33 noms, i en queden uns 15 més per revelar», va anunciar Herreruela. Parcel·la musical a la qual s’afegirà la relativa a ‘comedy’ i a altres manifestacions artístiques.

Aquest Cruïlla manté l’aforament en les 25.000 persones diàries, si bé la primera jornada, la de dimecres, es redueix a 15.000. Aquell dia, la programació es tancarà a les 23.00 hores, i dijous, a les 00.30, en contrast amb les franges de matinada (fins a les 5) del cap de setmana. Mesures encaminades a «minimitzar» les molèsties que el festival pugui causar entre els veïns del barri. «És una qüestió de consciència», va assenyalar Herreruela. «Un festival com aquest té un impacte i hem ser sensibles a ell i mirar de reduir-lo. Però no hi ha cap problemàtica concreta respecte a això».

Notícies relacionades

Per al Cruïlla, acariciar la normalitat aquest estiu és pertinent considerant que «la societat sencera ja està en mode normal» i que «ningú es qüestiona si la Champions es farà o no». Va destacar Herreruela que el festival «s’adaptarà al que faci falta, per descomptat», però que «no hi ha pla b».