Pressupost insuficient

El MNAC reclama al Ministeri de Cultura un deute acumulat de 8,4 milions

El director de la pinacoteca insisteix en la necessitat d’una reforma general de l’«assilvestrat» Montjuïc

El MNAC reclama al Ministeri de Cultura un deute acumulat de 8,4 milions

Julio Carbó

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«La pandèmia ens ha demostrat que el sistema de finançament dels museus no pot dependre del turisme», ha constatat aquest dimarts Pepe Serra, director del MNAC, durant la presentació a la premsa de la programació de la temporada, en la qual destaca l’exposició dedicada a William Turner. Amb un públic que abans de la covid era del 50% de turistes i avui és entre un 70% i un 80% local, «abans ingressàvem cinc milions i ara, dos», ha afegit, i «l’increment del preu de la llum ha suposat una pujada de mig milió d’euros de despesa». 

Per això, i malgrat que estan treballant per aconseguir «més recursos privats», ha qualificat de «molt just» el pressupost global del MNAC, que és de 16 milions d’euros –lluny dels 21 milions del 2008–, dels quals, 2,1 es destinen al programa expositiu (el 2021 en van ser 1,6). Quant a les aportacions de les administracions membres del patronat (Ajuntament, Generalitat i Govern), Serra ha agraït que la Generalitat hagi augmentat un 20% la seva dotació al museu però ha lamentat en canvi que «el Ministeri de Cultura continuï fallant i no hagi aportat encara el 30% que li toca», i suma en els últims anys un deute acumulat de més de 8,4 milions, i «incompleix els estatuts del museu», perquè fa molts anys que aporta un milió menys del que assenyalen. «És un tema que ve sortint en les reunions del patronat dels últims anys entre les tres administracions i queda consignat a les actes».   

L’ampliació del museu

Sobre l’anunciada i desitjada ampliació del MNAC, amb les obres d’adequació del pròxim pavelló de Victòria Eugènia, Serra ha assenyalat que té la sensació que el tema «està a punt de desencallar-se, aprofitant el centenari el 2029 de l’Exposició Universal i el projecte de transformació de Fira Barcelona, que preveu tocar pavellons, obrir carrers, canviar la façana del Paral·lel...». 

Notícies relacionades

Per a Serra, «no es tracta només de guanyar metres per al museu (que els necessitem) i de baixar o acostar-se a la ciutat», sinó d’una reforma general de tot Montjuïc, on també hi ha CaixaForum, la Fundació Miró o el Mies van der Rohe, «repensant el sistema de museus amb coratge i ambició». «L’ajuntament –ha afegit– hauria de liderar la transformació de la muntanya, que ara és una cosa assilvestrada on en aquests últims nou anys no s’ha fet res: les escales no van mai, no està ben senyalitzada, hi ha una discontinuïtat entre el museu i la plaça d’Espanya, és a dir, amb la ciutat...».  

Serra, després de més de nou anys al capdavant del MNAC, compleix contracte cap a l’abril. Serà el patronat qui li comunicarà si continua o no.

Temes:

MNAC Art