Propostes de regal i lectura

10 llibres recomanats de literatura traduïda per a aquest Nadal 2021

10 llibres recomanats de literatura traduïda per a aquest Nadal 2021
2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

‘Des de dins’

Martin Amis. Anagrama. 24 €

La segona aventura memorialística d’Amis és tan intensa com ‘Experiència’, la seva primera incursió en la matèria quan tenia 50 anys. Des d’aleshores ha creat una nova família i se n’ha anat a viure Nova York, però el llibre va molt més enllà en una barreja que aplega reflexió i gotes de ficció.

‘Apeirògon’

Colum McCallum. L’Altra Editorial. 22,90 €

Un apeirògon és una figura geomètrica amb un nombre il·limitat de cares. Des d’aquesta perspectiva, que s’obre a 1.001 fragments narratius, es reconstrueix l’amistat entre l’israelià Rami Elhanan i el palestí Bassam Aramin, que van perdre les respectives filles en el conflicte.

‘Cruïlles’

Jonathan Franzen. Empúries. 22 €

Des dels anys 70 i fins als nostres dies, el «gran novel·lista nord-americà» segueix la història d’una família i alhora realitza la dissecció de la deriva religiosa i moral dels Estats Units, tot i que amb una declarada intenció més ficcional i menys històrica que les seves novel·les anteriors.

‘La història d’en Shuggie Bain’

Douglas Stuart. Ed. 1984. 23 €

Aquesta magnífica novel·la de caràcter autobiogràfic d’aquest autor novell, nascut a Glasgow en una família desestructurada, en la més absoluta pobresa i en un entorn en què la seva condició gai no era ben rebuda, li va valer a Stuart el premio Man Booker i el reconeixement internacional.

‘Paraíso’

Abdulrazak Gurnah. Salamandra. 20 €

Salamandra recupera una de les millors novel·les de l’inesperat premi Nobel tanzà d’origen àrab, establert a Anglaterra des de fa mig segle. Va ser publicada al seu dia i amb prou feines va tenir ressò a les llibreries. Així que cal llegir Gurnah per tenir-ne una opinió ben formada.

‘En otoño’

 Karl Ove Knausgard. Anagrama. 18,90 €

Després de la seva mastodòntica saga ‘La meva lluita’, l’incansable noruec s’embarca en una tetralogia que apareix a Anagrama d’una tacada. Aquest primer volum es compon de tres cartes destinades a la filla que encara ha de néixer, fruit d’una relació després del divorci de la seva segona dona, l’escriptora Linda Boström.

‘Els grans optimistes’

Rebecca Makkai. Periscopi. 23,90 €

L’autora nord-americana Rebecca Makkai retrata l’era de la sida en aquesta obra que segueix les peripècies d’un grup d’amics gais al llarg de tres dècades, amb una atenció especial a aquells anys en què la detecció del virus VIH va suposar un cop a l’alliberament sexual dels 70.

‘On ets món bonic’

Sally Rooney. Periscopi. 19,90 €

Rooney no és tan sols una escriptora, és un fenomen editorial que ha sabut connectar amb les ànsies i els dubtes dels mil·lennistes respecte a les relacions amoroses i les seves complexitats. La irlandesa sap captar amb naturalitat i sense edulcorar l’esdevenir quotidià dels seus personatges.

‘El país dels altres’

Leila Slimani. Angle 22,80 €

Guanyadora del Goncourt, Leila Slimani es val de la història de la seva àvia materna, una alsaciana que va decidir casar-se amb un marroquí, combatent de les tropes franceses durant la Segona Guerra Mundial i marxar a viure un país que no seria mai el seu, però que tampoc pertanyia als seus habitants.

‘Las listas del pasado’

Notícies relacionades

Julie Hayden. Muñeca infinita. 18,95 €

Un ‘podcast’ de Lorrie Moore en el qual va llegir un conte de Julie Hayden, morta el 1981, va portar de tornada a l’edició aquesta autora que va formar part de l’‘staff’ de ‘The New Yorker’ i va morir prematurament de càncer i alcoholitzada, deixant tan sols un llibre: aquest acurat retrat coral de la soledat a la Gran Poma.

Temes:

Llibres