Recomanacions de lectura

10 llibres d’història i memòries recomanats per a aquest Nadal 2021

  • 10 novel·les negres recomanades per a aquest Nadal 2021

  • 10 llibres il·lustrats per regalar aquest Nadal 2021

  • 10 còmics per regalar i llegir aquest Nadal 2021

10 llibres d’història i memòries recomanats per a aquest Nadal 2021
3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Interessants noves mirades a diferents èpoques de la història es troben entre les novetats amb memòries i biografies d’artistes i escriptors.

per recordar passat i present.

-Història

-Biografies i memòries

Història

‘España. Historia de todos nosotros desde el Neolítico hasta el coronavirus’

Gonzalo Pontón. Pasado & Presente. 35 €  

Monumental treball d’anàlisi i crítica del veterà i reconegut editor Gonzalo Pontón, que recorre tota la història d’Espanya, no des del punt de vista de mandataris i poderosos sinó de les classes populars i treballadores, és a dir, el gruix de la població. Al seu lúcid recorregut desmunta mites, mentides i trenca estereotips.  

‘Operación castigo’

Max Hastings. Crítica. 23,90 €

El 1943, l’Esquadró X va complir la seva missió secreta: destruir les preses del Ruhr i inundar així els cultius i paralitzar la indústria de la vall alemanya. Després d’entrevistar diversos protagonistes, el prestigiós historiador britànic indaga tant en l’operació militar com en els 1.400 civils que hi van morir, més de la meitat, preses franceses i treballadores forçades russes i poloneses.

‘Arquitectes del terror’

Paul Preston. Base / Debate. 25,90 € 

Amb el subtítol de ‘Franco i els artífexs de l’odi’ i a través de petites biografies dels principals antisemites i antimaçons espanyols, l’hispanista britànic desmunta en la seva nova obra les falsedats, ‘fake news avant la lettre’, que aquests van propagar justificant el cop d’Estat i les maniobres prèvies contra la República que van portar a la Guerra Civil al·legant que l’enemic era el contuberni judeomaçònic i bolxevic.    

‘Doce Césares’

Mary Beard. Crítica. 28,90 €  

La reconeguda autora britànica, premi Princesa d’Astúries de ciències socials, torna en un bonic volum de nombroses il·lustracions amb una insòlita mirada al món clàssic. Vegeu Neró tocant l’arpa mentre crema Roma i el cruel Calígula mentre Beard analitza com l’art ha reflectit durant 2.000 anys rics, famosos i poderosos d’Occident amb la imatge dels despietats i immorals emperadors de l’Antiga Roma.

‘Vida y leyenda del sultán Saladino’

Jonathan Phillips. Ático de los libros. 34,90 €

Per a amants de l’època de les croades, aquesta il·luminadora biografia d’un dels seus protagonistes, el sultà Saladí, que l’any 1187 entrava triomfant a Jerusalem després de vèncer els cristians i va acabar expulsant els croats. L’historiador britànic descobreix la generositat, compassió i justícia amb què es va comportar aquest hàbil diplomàtic alhora que ferotge guerrer.  

Biografies i memòries

‘Lejos de Egipto’

André Aciman. Asteroide. 21,80 €

L’autor de ‘Call by your name’ va debutar en la narrativa amb aquestes memòries d’infància, quan va viure amb la seva cosmopolita família en la comunitat jueva d’Alexandria. El retrat d’Aciman captura el misteriós exotisme de la ciutat banyada amb un humor que no desdenyaria Woody Allen. 

‘Comptes pendents’ / ‘Cuentas pendientes’

Vivian Gornick. L’Altra / Sexto Piso. 18,90 €

No s’ha de confondre aquest llibre amb un conjunt de ressenyes literàries. L’escriptora novaiorquesa torna a fer un revelador retrat de si mateixa a través de les lectures que la van marcar en la seva joventut –Colette, Ginzburg, Duras– i que ara rellegeix críticament per comprendre’s millor.

‘El impulso nómada’

Jordi Esteva. Galaxia Gutenbeg. 22,50 €

Escriptor, fotògraf, agitador cultural i per sobre de tot viatger, Esteva es val d’aquestes memòries sense embuts –allà hi ha el descobriment de la seva homosexualitat i la crònica desacomplexada de l’‘underground’ barceloní dels 70– per analitzar la seva vocació en perpetu moviment.

‘Biografías’

Stefan Zweig. Acantilado. 80,75 €

En aquest estoig amb dos volums es recullen tots els treballs biogràfics de l’autor austríac, en què s’aprecia especialment la seva habilitat psicològica davant la constatació de les dades històriques. Erasme, Magallanes, Maria Stuart, Maria Antonieta, Fouché –possiblement el seu millor treball– i Balzac són alguns dels seus objectius.

‘Joan Miró sota el franquisme’

Notícies relacionades

Josep Massot. Galaxia Gutenberg. 25 €

El 1940 i fugint de la França ocupada, Miró i la seva família es refugien a Mallorca, després de comprovar que el règim franquista no té càrrecs concrets contra ell. Aquest exili interior suposarà per al pintor un menysteniment internacional que a poc a poc s’anirà desfent amb ajuda dels artistes nord-americans més grans de l’època.