Regal i lectura

10 novel·les de ciència-ficció i fantasia recomanades per a aquest Nadal 2021

  • 10 novel·les negres recomanades per a aquest Nadal 2021

  • 10 còmics recomanats per a aquest Nadal 2021

  • 10 llibres il·lustrats recomanats per a aquest Nadal 2021

10 novel·les de ciència-ficció i fantasia recomanades per a aquest Nadal 2021
4
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Proyecto Hail Mary’

Andy Weir. Nova. 22,90 €

Andy Weir es va donar a conèixer amb ‘El marciano’ (bricolatge en l’espai, soledat robinsoniana, música i un punt d’humor) i va punxar amb ‘Artemisa’. Però amb el seu tercer llibre se supera. Més ‘do it yourself’ en solitari perdut en immensitats interestel·lars, més rigor d’enginyeria i al mateix temps empatia, imaginació i bona escriptura per construir la comunicació entre dues espècies incompatibles però decidides a salvar els seus respectius planetes d’una amenaça exobiològica.

‘Piranesi’

Susanna Clarke. Amsterdam. 20 €

Després d’un llarguíssim interval d’inactivitat, Susanna Clarke ha tornat amb un llibre captivador. ¿Com descriuria la seva existència un home que, sense memòria ni referents, cregués que l’infinit laberint d’arquitectura colossal on viu és tot el món i el seu únic visitant, ell i un grapat d’esquelets, és tota la humanitat? Clarke no només pren imatgeria i títol de les ‘Carceri d’invenzione’ de Gianbattista Piranesi.

‘Déus menuts’

Terry Pratchett. Mai Més. 19,50 €

L’editorial Mai Més segueix amb el titànic repte de traduir les 41 novel·les del Discmón de Terry Pratchett al català i trobar el públic juvenil i adult que al nostre país encara no ha descobert l’ordidor de fantasia i humor més intel·ligent. Ja en porta cinc i els dos últims, ‘El color de la màgia’ i ‘Déus menuts’, són una elegant sàtira de les profecies, déus i ordres màgiques de la fantasia èpica. I de la religió.

‘Un dia tot això serà teu’

Adrian Tchaikovsky. Chronos. 19,95 €

Va sobre un granger, acompanyat de la seva eficient mascota, un al·losaure, que es garanteix a través de viatges en el temps que la Terra postapocalíptica que ha aconseguit regenerar i habitar en solitari serà només per a ell i que mai tornarà a ser destruïda. Però les guerres del temps contenen paradoxes perilloses. Una de les novel·les curtes editades només en català al nostre país que aviat tindrà la seva continuació traduïda al castellà.

'Dune'

Frank Herbert. Mai Més i Raig Verd

El llançament de la pel·lícula de Denis Villeneuve ha generat reedicions de ‘Dune’ de tots els colors i mides. Destaquem la recuperació de la traducció en català de Manuel de Seabra, editada per Mai Més i Raig Verd (en rústica i en tapa dura). En castellà es distingeixen la il·lustrada de l’editorial Nova i l’estoig de versió en butxaca de l’editorial DeBolsillo de la novel·la inicial i les seves seqüeles per als que no temin la deriva lisèrgica en la qual es va submergir la saga.

‘La casa al final de Needless Street’

Catriona Ward. Runas. 22 €

Se senten veus a l’última casa d’aquest poble nord-americà on fa una dècada va desaparèixer una nena. El lector haurà d’anar descobrint de qui són, què és veritat i què no i què va passar fa anys. Difícil d’explicar sense esbudellar un bon llibre. Encara no sabem com aconseguirà Andy Serkis adaptar-la a la televisió com s’ha proposat.

‘Rosa la Sanguinaria’

Nicholas Eames. Gamon. 22 €

El ‘grim dark’ (fantasia èpica amb violència, ronya, dolor i decadència) té en Nicholas Eames una derivada rockera i humorística. Al segon llibre la protagonista és Rosa, la filla d’un dels veterans membres d’una banda de mercenaris que en l’anterior títol protagonitzaven una gira de tornada per salvar-la. Ple d’ous de pasqua en forma d’anècdotes, noms i títols trets de la història del rock. Sha d’escoltar amb rock dur de fons.

'Nueva primavera'

Robert Jordan. Minotauro. 16,95€

Per a aquells que s’hagin quedat amb ganes amb la sèrie d’Amazon ‘La rueda del tiempo’, endinsar-se en els 14 llibres en què es basa pot ser massa si no han quedat totalment atrapats. De fet, és recomanable espaiar-los per evitar reiteracions. Com a extra literari a la sèrie funciona bé la breu (per als estàndards de Jordan) preqüela en què es mostren els orígens de tot. A alguns fans no els va agradar, però als seguidors televisius els ajudarà a situar-se.

‘La història de la teva vida’

Ted Chiang. Mai Més. 20,95 €

Ted Chiang es prodiga molt poc. La seva col·lecció de relats de ciència-ficció que anaven de Borges a la termodinàmica o les conseqüències possibles de la intel·ligència artificial a ‘Exhalació’ va meravellar lectors de dins i fora del gènere. Mai Més publica per primera vegada en català el seu anterior llibre de relats, que inclou el que va inspirar la pel·lícula ‘The arrival’ (i que permet afegir una altra visió de la història).

'Vida y milagros de Stony Mayhall'

Notícies relacionades

Daryl Gregory. Gigamesh. 26 €

Daryl Gregory està passant pel sedàs de l’humor gairebé cada un dels subgèneres de la fantasia, la ciència-ficció i el terror. Aquí li toca als zombis. Convertir-los en éssers dignes de ser apreciats és una rèplica als fonaments més inquietants de la narrativa sobre morts vivents (una excusa per massacrar l’altre sense remordiments), una història tendra i un enorme acudit. Tanquem aquesta selecció nadalenca precisament amb ell per un motiu: Stony Mayhall és un nen zombie criat per una família adoptiva i del qual s’espera que sigui el Messies de la seva raça (tot i que sigui sacrificant-se). Bon Nadal zombi.