Tradició adaptada

Nadal flamenc amb Farrucos & Fernández

  • La dinastia Farruco vesteix amb aires d’història nadalenca la tradicional simbomba al Barts amb Farruca, Farruquito, el Carpeta, Farru i la seva filla Soleà, de 10 anys.

Nadal flamenc amb Farrucos & Fernández
3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Ni la nova onada de la covid pot amb la il·lusió i les ganes de retrobar-se amb el públic, una cosa que solien fer abans de la pandèmia per aquestes dates la família de Farrucos i Fernández. Els descendents del gran Farruco, ‘bailaor’ únic i autodidacte, tornen amb el seu espectacle nadalenc de ‘bulerías’ i nadales aquest dimarts, aquest any, a la Sala Barts. La proposta és una mica diferent, ja que aquest 2021 té aire de conte. Soleá, el més jove dels artistes als seus 10 anys –va quedar tercera en Eurovisió Júnior el 2020–, també cobra més protagonisme. I la noia, que té molt art, està a la seva salsa actuant amb els seus en aquest muntatge que va més enllà de la típica simbomba nadalenca.

«Si una cosa bona ha tingut la covid és que ens ha donat temps per pensar i millorar l’espectacle. Ara, més que una festa, és un musical de Nadal». Un musical en clau flamenca on les tornades de les nadales clàssiques es combinen amb noves cançons creades precisament per Antonio Fernández Montoya, més conegut com Farru, pare de Soleá. «Aquest espectacle és diferent dels anteriors. Hi ha una dramatúrgia i una posada en escena més cuidada», explica el polifacètic Farru, que va acompanyar l’enyorat Paco de Lucía i que ha actuat per a figures com Madonna i Beyoncé, entre d’altres.

Tant la seva mare, La Farruca –que torna a escena després d’un temps allunyat dels escenaris després de la mort del seu marit–, i els germans del Farru, Farruquito i el Carpeta, destaquen al costat de Soleá entre la vintena d’intèrprets que pujaran a escena aquest dimarts a la Sala Barts amb ‘Navidad en familia’. També destaca la presència de Makarines, conegut duo vocal de Triana que s’han unit a la ‘troupe’ en aquesta edició. «No fem un xou flamenc: és un espectacle de Nadal que parla de la màgia d’aquestes festes però també d’hospitalitat i de col·lectivitat», aclareix el Farru. L’espectacle submergeix l’espectador en un conte de Nadal flamenc. Segueix la història d’una família que es guanya la vida venent paneres de vímet a qui la nit de Nadal els sorprèn al mig del camp. Malgrat estar a la intempèrie celebraran l’arribada del nen Jesús cantant i ballant fins que, al despertar, descobriran una sorpresa.

«Després d’un any complicat i amb tota la incertesa que hi ha hagut, sabem que la cultura és no només segura, també és necessària per viure. Imprescindible»

Antonio Fernández Montoya, ‘Farru’

«La idea és transmetre la màgia del Nadal, aquesta necessitat d’estar tots junts, de compartir els nostres sentiments i art amb els altres. La base de l’espectacle és la mateixa: celebrar la importància de la tradició i del llegat, una cosa que es pot aplicar tant al flamenc com a qualsevol àmbit», diu el Farru, que el gener (dies 13 i 14) presentarà al Teatro Real la seva aclamada proposta ‘Por un sueño’.

Any complicat

Per a Farru i la seva gent és important tornar a Barcelona, on espera trobar la mateixa reacció que a la resta d’Espanya. «Ens ha encantat veure com la gent omple els teatres. Es nota que hi ha ganes de sortir i fer coses», comenta. «Després d’un any complicat i amb tota la incertesa que hi ha hagut, ara sabem que la cultura és no només segura, també necessària per viure. Imprescindible», afegeix recordant com la música, la literatura i el cine «ens han ajudat a superar els pitjors moments».

Notícies relacionades

Tot i que ara els indicadors de la covid s’han tornat a disparar, recorda que el compromís de tots els teatres amb els protocols de seguretat ha permès mantenir-los oberts al nostre país malgrat tot. «Està a les nostres mans i no a les del govern parar la pandèmia. Tots hem d’assumir la nostra responsabilitat. En això consisteix: hem de ser responsables».

Per sort a la seva família no han hagut de lamentar baixes per la pandèmia. «Gràcies a Déu tots estem bé i al màxim de treball després d’un any difícil. Res pot ser igual després d’això. I ara el que ve més de gust a tots és estar junts, ja sigui a casa o a l’escenari». Per als espectadors sempre serà millor el segon, és clar.

‘Farrucos y Fernández. Navidad en familia’

  Farru, Farruquito, Farruca, Carpeta i Soleá

Teatre:  Sala Barts

Funció:  Dimarts 21. 20.30 hores.

Preu:  De 32 a 45 euros

Temes:

Flamenc