Crítica de cine

Crítica de ‘Mamá o papá’: Miren Ibarguren o Paco León

  • Dani de la Orden adapta al nostre país una irreverent comèdia francesa sobre la batalla campal que inicia una parella després del seu divorci, que lluitarà amb totes les seves forces per no quedar-se amb la custòdia dels seus fills.

Crítica de ‘Mamá o papá’: Miren Ibarguren o Paco León

El Periódico

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

‘Mamá o papá’

Direcció  Dani de la Orden

Intèrprets  Miren Ibarguren, Paco León, Ester Expósito, Pedro Casablanc, Eva Ugarte, Miquel Fernández, Berto Romero, Mari Paz Sayago, Mamen García, Carlos Fuentes, Lucía Caraballo, Laura Quirós, Sofia Oria

Any  2021

Estrena  17 de desembre del 2021

★★★  

El 2015 el francès Martin Bourboulon va abordar a ‘Papá o mamá’ la separació matrimonial des d’un punt de vista tan inèdit com ‘destroyer’, capgirant els cruents processos de custòdia i configurant una comèdia negra tan incòmoda com lliure i bastant salvatge. ¿Què passaria si el pare i la mare en comptes de fer mèrits per quedar-se amb els seus fills s’esforcessin a fer-los putades per treure-se’ls de sobre? 

Notícies relacionades

Dani de la Orden, el nostre expert nacional en ‘remakes’, adapta aquest material inflamable a la realitat del nostre país, sempre una mica més blanca a nivells de convencionalisme industrial que la francesa. La seva ‘Mamá o papá’ pot ser que sigui menys bruta, però continua mantenint bones dosis d’incorrecció política que s’agraeixen a l’hora de riure sense por de l’autocensura, introduint-nos en una voràgine de situacions forassenyades en les quals els nens es convertiran en els més damnificats, glups. No ens hem d’escandalitzar ni trucar a les associacions de protecció del menor, al cap i a la fi, és una comèdia familiar, tot i que s’agraeix que escapi per una vegada dels paràmetres retrògrads que solen dominar-la. 

La pel·lícula podria també dir-se ‘Miren Ibarguren o Paco León’, ja que són els dos intèrprets els que vertebren amb el seu talent còmic tot aquest dispositiu tan malvat com divertit. Impossible triar-ne un, cal quedar-se amb tots dos.