Creador de la trilogia de Juan Carrasco

Diego San José: «Hi ha gent que espera que ataquem els polítics, que els ridiculitzem»

El guionista de ‘Venga Juan’ diu que amb la sèrie pretenen demostrar la complexitat que deu tenir, si ens posem la jaqueta de ministre, fer-ho bé

Assegura que Javier Cámara és un d’aquests actors que et fan riure, però se’l pot prendre molt seriosament fent drama, una cosa que han potenciat en la ficció

Diego San José: «Hi ha gent que espera que ataquem els polítics, que els ridiculitzem»
3
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si pel seu nom no hi caieu, al dir-vos que Diego San José és un dels guionistes de la pel·lícula ‘Ocho apellidos vascos’ de seguida reconeixereu el seu gran talent per a la comèdia. Un gènere en el qual no li importa estar encasellat. Tot i que amb la saga de la seva creació protagonitzada per Juan Carrasco, ‘Vota Juan’, ‘Vamos Juan’ i l’acabada d’estrenar (a HBO Max) ’Venga Juan’, ha explorat aquesta «comèdia tristoia» que tant li agrada com a espectador. San José, guionista també de pel·lícules com ‘Pagafantas’, ‘Fe de etarras’ i ‘Superlópez’ i dels programes ‘Palomitas’ i ‘La noche de José Mota’ disfruta fent patir el ¿pobre? Juan Carrasco, al col·locar-lo en situacions molt difícils. Ara l’ha deixat sol i l’ha ficat a la presó.

El jurat del premi Ondas, que ha rebut aquest any ‘Vamos Juan’, diu, entre altres coses, que aquesta sèrie mostra que és molt difícil fer una bona comèdia amb èxit i ser un bon polític.

Això de «és molt difícil ser un bon polític» em va agradar molt. Perquè es nota que qui ha valorat la sèrie l’ha entès. I és que hi ha gent que espera que ataquem els polítics, que els ridiculitzem i ens col·loquem per sobre. I no és la sèrie que volíem fer, sinó explicar la complexitat que deu tenir, si ens posem la jaqueta de ministre, fer-ho bé. I no fer el més absolut ridícul. 

Vostè comenta, sense cap pena, que està encasellat en la comèdia. Però aquesta no ho és gaire. 

És una comèdia a desgrat seu. Vol ser un drama, però és tot tan matusser, tan matusser, tan cutre, que tot i que no vulguis, acaba sent comèdia. I sí, és veritat que estic encasellat en la comèdia, perquè he escrit projectes que han tingut molt èxit i de cara als productors això et situa en un lloc. A mi m’encanta la comèdia i no és cap problema estar-hi encasellat. No obstant, dins de la comèdia hi ha molts registres. N’hi ha de més desenraonada, més seriosa... I ara estic disfrutant molt explicant el to que més m’interessa com a espectador, en una comèdia més tristoia com és ‘Venga Juan’. Que de vegades és un drama. Un drama sec.

I per això eviten els acudits fàcils i abusar dels gags.

Quan fas comèdia, tens l’impuls que tot sigui divertit tota l’estona, i això pot provocar que es converteixi en una broma. I deixa de tenir un calat seriós. Renunciar a alguns acudits perquè tot sembli més realista, i hi hagi moments de dolor, fa que quan hi hagi rialles, siguin millors.  

A cada temporada hi ha un Juan Carrasco diferent. També físicament. En aquesta té cabells.

Sempre que iniciem una temporada, pensem quina és la foto. Quina imatge diferencia l’una de l’altra al pòster. A la primera tenia barba; a la segona, no, i en aquesta, cabells. Tenir l’estampeta ens situa.

A un no se li ocorre ningú millor per donar-li vida que Javier Cámara.

És un d’aquests actors que tant et fa riure i en la següent seqüència et fa plorar. Es pot prendre molt seriosament fent drama. I això ho hem anat potenciant.

¿Disfruta més fent de ‘showrunner’, cosa que suposa més implicació, que només de guionista?

D’escriure escric, el que passa és que ara, a més, tinc la possibilitat de prendre decisions, participar en el càsting, ser al rodatge per recordar per què estem fent una escena d’aquesta manera... Però no és només per gaudi personal, sinó que qui ha estat escrivint la sèrie durant mesos sempre tindrà una opinió útil i pràctica durant el rodatge. Perquè pot ser que s’escapin coses i allà ets tu per recordar-les.

¿Es plantegen un... ‘Vaya Juan’?

Notícies relacionades

O ‘Viva Juan’. Encara hi haurà un verb amb ve baixa sense utilitzar. Sempre acabem les temporades de forma autoconclusiva, per si no tornem. I la tercera és la que més. Si té èxit i la cadena vol, hi tornaríem, clar. Però em quedaria molt a gust si acabés en el punt on acaba aquesta tercera, deixant el Juan i la Macarena en un lloc bonic.

.