Programació

El carismàtic psiquiatre Tosquelles i els secrets del cervell, claus del CCCB el 2022

  • El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, que el 15 de desembre tancarà l’any inaugurant ‘La màscara no menteix mai’, presenta el programa expositiu per a l’any vinent

El carismàtic psiquiatre Tosquelles i els secrets del cervell, claus del CCCB el 2022
3
Es llegeix en minuts

Amb la salut mental com un dels temes més debatuts en la societat, sobretot des de la irrupció de la Covid, arribarà oportunament a l’abril la primera de les novetats expositives del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Es tracta de la mostra ‘Com una màquina de cosir en un camp de blat’, queabordará el treball de Francesc Tosquelles (1912-1994), psiquiatre que es va haver d’exiliar a França durant la dictadura franquista. El centre que dirigeix Judit Carrera ha presentat aquest divendres la seva programació per a la campanya del 2022, tot i que el 15 de desembre inauguri la ja anunciada ‘La màscara no menteix mai’, que tractarà les màscares com a objectes reals, però també metafòrics.

Les exposicions i esdeveniments del museu, com sempre, aniran molt marcats pel recolzament a la creació local, la diversitat i l’enfocament filosòfic. En el cas de ‘Com una màquina de cosir en un camp de blat’, que s’exposarà també al Museu Reina Sofia de Madrid i l’American Folk Art Museum de Nova York, servirà, ha explicat Carrera, per «reivindicar la salut mental i fer un repàs de la història del segle XX». Tosquelles va reinventar les institucions psiquiàtriques i va veure la bogeria com l’essència de la naturalesa humana. Aquest doctor considerava que la cultura era l’eina per curar les institucions –les que generen les malalties– i els pacients. El cap d’exposicions del centre, Jordi Costa, ha destacat Tosquelles com un personatge «molt divertit i carismàtic».

El CCCB també s’ha proposat abordar la neurociència, el juliol del 2022, amb l’exposició ‘Cervell(s)’, comissariada per Emily Sargent i Ricard Solé i que explica com els humans l’han estudiat, però també la imaginació, el llenguatge, els somnis... En el dia d’avui, aquest òrgan continua sent una de les incògnites més grans per a la ciència moderna. Per això, el museu s’ha formulat una sèrie de preguntes per generar debats.

Com indica Costa, no només se centraran en el cervell humà sinó que també tractarà sobre altres animals i, fins i tot, màquines. Carrera destaca la seva rellevància perquè, al cap i a la fi, «al cervell és on neix tot allò que ens constitueix com a humans».

Còmics d’autores

L’última mostra del CCCB per a l’any vinent serà ‘Constel·lació gràfica’, amb Montserrat Terrones com a comissària. S’hi exhibiran còmics d’avantguarda creats per joves autores de la ciutat. Tractaran temes com el malestar col·lectiu de les dones, la fluïdesa de les relacions o diferents formes de precarietat, sempre abordats des de la sensibilitat generacional de les dibuixants.

Com cada any, al CCCB se celebraran diferents debats i activitats –majoritàriament relacionats amb les exposicions– per fomentar espais d’intercanvi d’idees. Per això hi han convidat les filòsofes Jane Mansbridge i Adriana Cavarero o l’escriptora Eva Baltasar per tractar temes de literatura, filosofia, intel·ligència artificial... La cap de debats del CCCB, Elisabet Goula, ha destacat la tornada de ponents internacionals després de la pandèmia.

Festival de pensament

Notícies relacionades

Susana Arias, cap de mediació del CCCB, ha destacat el compromís del centre amb els joves creadors. Control Z, fent referència a la generació Z, és un festival de pensament i creació basat en nous formats, nous referents i noves formes de treballar conjuntament. «És un programa fet, pensat i destinat per als joves», explica.

Carrera ha reivindicat la força de la creació i la cultura com a «motor de recuperació» i haexpressat, a més, que la cultura i les societats són interdependents. Per això, treballaran per crear un futur esperançador i una societat oberta des de la cultura.

Temes:

CCCB Museus