Estrena

Oriol Broggi integra cine i teatre a la inusual ‘Hamlet Aribau’

  • La Perla 29 estrena dimecres el seu nou muntatge de l’obra de Shakespeare que utilitza l’espai i la gran pantalla de la sala cinematogràfica barcelonina

  • Guillem Balart interpreta un Hamlet jove i desorientat, acompanyat per un repartiment amb Míriam Alamany, Toni Gomila, Carles Martínez i Ramon Vila, Marc Rius, Elena Tarrats i Sergi Torrecilla

Oriol Broggi integra cine i teatre a la inusual ‘Hamlet Aribau’

Zowy Voeten

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Un escenari aixecat sobre les primeres files de butaques del cine Aribau, amb l’enorme pantalla darrere molt a prop com si fos un gran ciclorama, acull aquest dimecres l’estrena de ‘Hamlet Aribau’, un Shakespeare de cine malgrat no ser una pel·lícula. Es tracta de la nova aposta d’Oriol Broggi, director de La Perla 29, a la cartellera en aquest inusual espai fins a finals de gener que ha comptat amb la complicitat de Maria José Balañà per llançar-se en aquesta nova aventura. Quan acabin les funcions a l’Aribau, el cine amb més aforament de la ciutat –té 1.200 butaques– tornarà al seu estat natural.

Broggi i Balañà proposen «una nova experiència» que integra la representació teatral amb imatges filmades en directe, creacions de vídeo i fotogrames del cine de diferents èpoques, des de Charles Chaplin a Akira Kurosawa; fins i tot apareixen imatges de ‘La diligència’ de John Ford. Combinar aquesta impressionant pantalla i so amb l’obra teatral és una de les complexitats a què s’enfronten el director i el seu equip. «Tot ha d’anar a favor dels actors, la pantalla mai ha de ‘menjar-se la seva feina’, sinó reforçar-la», ha explicat Broggi en la presentació d’aquesta curiosa creació. El públic estarà assegut a tres bandes, amb les mateixes cadires de plàstic que s’utilitzen a la nau gòtica de La Perla 29 a la Biblioteca de Catalunya. Qui esperés asseure’s a les còmodes butaques del cine, que se n’oblidi. Les úniques files que s’han deixat lliures són utilitzades pels actors durant la funció. El muntatge té una durada de tres hores, sense comptar la mitja hora del descans.

Guillem Balart, que va brillar a ‘Carrer Robadors’ en el Grec, debuta en el rol de Hamlet. Res a veure el seu perfil amb el de Julio Manrique, actor amb qui Broggi ja va muntar aquest famós títol a la Biblioteca de Catalunya el 2009.

Notícies relacionades

Gallart, que apareix en primer pla en pantalla en ocasions, «apareix com un jove desconcertat, amb la mirada atordida, com algú que no acaba d’entendre del tot el que diu perquè sempre hi ha algun significat que se’ns escapa». Un jove en un dilema entre l’amor, la mort i la bogeria. Un jove amb ganes de venjar la mort del seu pare. Broggi, que ja va treballar amb Balart a ‘Litoral’, ‘Assadegats’, totes dues de Wajdi Mouawad, i a ‘La guerra no te rostre de dona’, amb textos de Svetlana Aleksiévitx, guanyadora del Nobel de literatura del 2015, té plena confiança en aquest actor de 28 anys.

«La traducció de Joan Sellent fa que flueixi tota aquesta quantitat de paraules que diu Hamlet»

Guillem Balart

Més enllà del repte d’enfrontar-se al personatge del famós «ser o no ser», Balart ha hagut d’enfrontar-se als desafiaments tècnics d’aquesta proposta on no n’hi ha prou amb controlar el que ocorre a sobre de l’escenari. Per concentrar-se l’actor s’ha agafat a l’essència de l’obra, al text. «La traducció de Joan Sellent fa que flueixi tota aquesta quantitat de paraules que diu Hamlet. No ha sigut fàcil, però el seu treball m’ha permès retenir el seu pensament i tots els girs que fa durant l’obra». Completen el repartiment Míriam Alamany (reina Gertrudis), Toni Gomila (Poloni), Carles Martínez i Ramon Vila (que s’alternen com a rei Claudi), Marc Rius (Laertes), Elena Tarrats (Ofèlia) i Sergi Torrecilla (Horaci).

‘Hamlet Aribau’

Autor:  William Shakespeare

Direcció:  Oriol Broggi

Intèrprets:  Guillem Balart, Míriam Alamany, Toni Gomila, Carles Martínez / Ramon Vila, Marc Rius, Elena Tarrats i Sergi Torrecilla

Lloc:  Cine Aribau

Funcions:  De l’1 de desembre a finals de gener