CRÍTICA DE LLIBRES

Crítica de ‘Tejer la oscuridad’: distòpia d’‘aquells temps’

L’escriptor mexicà redobla la seva aposta de narrar l’inenarrable en aquesta novel·la

Crítica de ‘Tejer la oscuridad’: distòpia d’‘aquells temps’
1
Es llegeix en minuts
Ricardo Baixeras
Ricardo Baixeras

Crític literari

Especialista en en literatura llatinoamericana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No ressona a ‘Tejer la oscuridad’ la distòpia del coronavirus com un eco del present. La veu que vol conjuminar aquest llibre és més aviat un salt al buit en la carrera d’Emiliano Monge (Ciutat de Mèxic, 1978), que redobla l’aposta per narrar l’inenarrable.

Perquè només així es pot entendre que hagi volgut dissenyar un edifici tan subtil i complex. Vet aquí un text coral que acumula 80 narradors que expliquen una història nuada, teixida i reteixida en múltiples seqüències, amb la ferma voluntat de transcendir el temps més que l’espai, dotades totes elles d’una cadència que sosté la imminència d’un futur que es dirigeix cap al passat. És el temps trencat i invers d’uns nens orfes que intenten fugir d’un hospici infernal i el dels seus descendents que funden una civilització no en la llum, sinó en la pura negritud, representada aquí per l’absència dels déus. 

Notícies relacionades

La memòria, el que no pot ser oblidat i s’ha de fixar en les veus singulars que busquen delerosament el plural que ens conté a tots, és la pedra angular d’aquesta novel·la. Per això els narradors escriuen en un «llibre transformat en carn». I per això es parla aquí com en un cor indiferent de veus després de la catàstrofe en un etern exili que travessa el llenguatge com ferro candent. No importa tant qui parla, sinó el fet que es parli, que s’ordeixi aquesta veu comuna, ja sigui amb la visibilitat d’una prosa enlluernadora o amb el vers entretallat de la poesia. De principi a final del llibre es vol marcar el llenguatge amb la nitidesa de l’instant, unir «una altra vegada el temps», habitar l’«aquell temps» formant una veu comuna en un temps compartit des d’un sol cos. L’esclat de la llum enmig de la foscor. Colossal. 

'Tejer la oscuridad'

Autor:  Emiliano Monge

Editorial:  Literatura Random House

  248 pàgines. 17,90 euros.