Crítica de teatre

‘Malditas plumas’, striptease integral

La coreògrafa Sol Picó presenta a la Sala Beckett un espectacle de dansa-teatre plantejat com un homenatge al Paral·lel de la revista

‘Malditas plumas’, striptease integral

May Zircus / TNC

2
Es llegeix en minuts
Manuel Pérez i Muñoz
Manuel Pérez i Muñoz

Periodista.

ver +

La ploma està de moda (mai ho va deixar d’estar) i, ja sigui en fòrums alternatius o cultes, el Paral·lel dels lluentons continua esperonant la inspiració d’alguns dels millors creadors de Barcelona. Sol Picó es troba entre ells, i a la seva última obra barreja nostàlgia i emoció, dansa i text, el somieig d’un món perdut amb la confessió més íntima de les frustracions artístiques. És un encert que la Sala Beckett recuperi en temporada ‘Malditas plumas’, que només es va poder veure uns dies en el Grec, mereix llarga vida com un dels millors espectacles que ha ballat la coreògrafa alcoiana en els últims anys.

L’originalitat del guisat es dona per descomptada. Moments de delicada bellesa s’alternen amb tocs d’humor, ironia àcida marca de la casa. És com si a l’homenatge revister ‘Cómeme el coco, negro’ de La Cubana se li afegissin tocs de ‘performance’ d’autoficció, recurs tan de moda. La puixant escriptora Cristina Morales ha travat una dramatúrgia discontínua, amb alguns textos prestats d’autors com Heinrich Böll i Francisco Casavella. D’aquest últim incorpora la ‘watusiana’ història del concurs per a la nova Scarlett O’Hara que revoluciona el Poble-sec de les barraques. Ens recorden que en la decadència de Montjuïc s’endollaven els neons de l’Avinguda dels teatres.

‘Music hall’ decadent

Notícies relacionades

Des de l’inici, Sol Picó se’ns presenta com la corista que no va poder arribar a gran vedet, una artista cansada de menjar les llenties de la segona fila. La ballarina vol ser l’estilitzat cigne del llac, però els seus moviments recorden més una gallina. Amb aquesta tensió juga l’espai escènic de Joan Manrique, evocació de ‘music hall’ construïda amb caixes de corral. Per les escales baixa una vegada i una altra l’emplomallada estrella mentre escoltem velles cançons gastades per l’ús. S’hi invoca el glamur dels grans: Charles Aznavour, Marlene Dietrich, Miguel de Molina, i que no falti el toc picant estil la Maña i un cos de ball bastant desastrós. La buscada decadència actua com una potent metàfora, revers del fals fulgor del món de l’espectacle.

I com tota gran estrella té el seu ‘partenaire’, Roger Julià posa la música d’acordió i arpa, com un pallasso cara blanca que amb la seva serietat es muda actua de contrapunt. En aquest imprevisible cabaret de ‘varietés’ fins i tot hi ha espai per a l’il·lusionisme. Però el públic mai en té prou, i l’artista ofereix el seu sacrifici en un últim striptease a la desesperada. Vol que pensem que la seva creativitat està extenuada, no obstant demostra al contrari. Sol Picó té corda per a estona.

‘Malditas plumas’

Sol Picó  

Lloc:  Sala Beckett

Programació:  Fins al 28 de novembre

Temes:

Dansa