Crítica de llibres
Crítica de ‘La felicitat del llop’: la felicitat nòmada
El protagonista és un muntanyenc que s’instal·la en un poble alpí després d’una relació fallida

Després de l’èxit de ‘Les vuit muntanyes’, Paolo Cognetti (Milà, 1978) continua estirant el fil d’una literatura que explora el vincle entre l’home i la natura a ‘La felicitat del llop’ (La Campana). Afegint-se a l’auge del ‘nature writing’, l’autor italià narra un any de vida de Faust, un quarantí que deixa enrere una relació amorosa fallida i una ciutat que l’asfixia, Milà, per tornar a la zona muntanyenca de la seva infància: és qüestió de començar de zero.
El poble alpí –i inventat– de Fontana Fredda l’acull amb l’escalf que tenen les coses discretes i autèntiques. Escriptor de professió, es posa a treballar de cuiner al bar més popular del poble, El Festín de Babette. Aquí hi conflueixen una sèrie de personatges -Silvia, la jove cambrera inquieta, de qui s’enamora; Santorso, un forestal tosc, però de bon cor, o Elisabetta àlies Babette, la sàvia propietària del local– que componen un microcosmos que viu al ritme de les estacions.
Cognetti sap vestir el seu llibre de referents potents, com la cèlebre obra de Karen Blixen i les estampes del mont Fuji de Hokusai, que donen presència a un tipus de relat que traspua el murmuri dels boscos i s’estremeix amb la brisa alpina. La prosa es mimetitza amb la història i flueix límpida i senzilla com les miosotis que descriu. Més que una història d’amor, el relat arriba als 4.000 –com els muntanyencs que coronen el mont Rosa– en la reflexió final motivada per la tornada dels llops a la zona –rebuts amb els braços oberts, ja que ara són una espècie en extinció– sobre la recerca de la felicitat, i com aquesta passa pel nomadisme, per l’afany d’anar sempre més enllà.
‘La felicitat del llop’
Autor: Paolo Cognetti
Traducció: Xavier Valls
Editorial: La Campana
160 pàgines 17 euros
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»