Guia de visionaments

10 documentals disponibles en ‘streaming’ que alerten i consciencien sobre el canvi climàtic

En ocasió de la cimera del clima de Glasgow, seleccionem una desena de títols de documentals que han advertit sobre les dramàtiques conseqüències mediambientals derivades del canvi climàtic i la sobreexplotació del planeta

10 pel·lícules de ficció disponibles en ‘streaming’ sobre les devastadores conseqüències del canvi climàtic

10 documentals disponibles en ‘streaming’ que alerten i consciencien sobre el canvi climàtic

El Periódico

5
Es llegeix en minuts
Quim Casas

L’actual cimera de Glasgow sobre el canvi climàtic ens recorda que, en el cine i la televisió en format documental, fa dues dècades senceres que realitzen pel·lícules que exposen els fets, busquen solucions i intenten conscienciar la gent sobre els excessos que s’estan carregant el planeta. Alguns d’aquests films poden ser més efectius que els parlaments d’uns líders mundials que no encaren de veritat, o simplement defugen, el problema. Seleccionem 10 títols disponibles en ‘streaming’ .

’Una veritat incòmoda’ (2006)

Un clàssic gairebé instantani del documental sobre el canvi climàtic. Produït per Lawrence Bender –el soci de Quentin Tarantino des de ‘Reservoir dogs’– i realitzat per Davis Guggenheim, té com a fil conductor Al Gore, exvicepresident nord-americà durant el mandat de Bill Clinton i guionista del film, un dels polítics més conscienciats amb el tema. Gràcies a aquest documental, conceptes com a escalfament global i les emissions de CO2 van deixar de sonar a termes estrictament científics. Un film de terror, sense pertànyer al gènere. Disponible a Google Play i Apple TV.

‘Océanos’ (2009)

L’actor i productor Jacques Perrin, un habitual del cine polític dels anys 70, codirigeix i lidera aquesta pel·lícula caríssima –50 milions d’euros– en la qual es captura amb càmeres d’alta definició l’hàbitat quotidià dels dofins, tonyines, taurons i altres criatures que poblen uns oceans progressivament devastats per l’ésser humà. Les seves imatges són edèniques, però també consciencien sobre el canvi. Perrin i el seu col·laborador, Jacques Cluzaud, han realitzat altres pel·lícules en la mateixa línia com ‘Nómadas del viento’ (2001), sobre la migració de les aus. Disponible a Filmin i Google Play.

‘Happy people: un año en la Taiga’ (2010)

Lluny del film de tesis, com és habitual en Werner Herzog, tant quan filma documentals com quan realitza ficcions, el cineasta proposa la contemplació pausada i lúcida de la vida dels paranyers i caçadors d’una zona de la Taigà siberiana. Poques coses han canviat en un segle d’existència en aquell remot lloc, així que el que fa la pel·lícula de Herzog és parlar de la calma de l’ecosistema, de la bona relació entre l’home i el lloc on viu, perquè entenguem, sense que se’ns digui, què no hem de fer perquè aquesta productiva relació s’enfonsi. Disponible a Filmin.

‘Cowspiracy’ (2014)

Leonardo DiCaprio s’ha convertit en l’estrella hollywoodiana més creïble, conscienciada i treballadora quant a la producció de documentals entorn del tema. En aquest treball dirigit per Kip Andersen i Keegan Khun s’explica la història d’un home preocupat pel medi ambient que fa un viatge que el porta fins a les entranyes de la indústria de la ramaderia bovina, una de les quals més castiga el planeta, tot i que es parli poc d’ella en aquests termes. No hi falta ironia i un to fins a cert punt burleta, posa el dit en una nafra que generalment no es tracta. Disponible a Netflix.

‘Cómo cambiar el mundo’ (2014)

Aquest documental de producció britànica, realitzat per Jerry Rothwell, proposa una lectura dramàtica, i poc conciliadora, de la història del grup d’amics que van acabar fundant Greenpeace a principis dels anys 70. Se serveix essencialment d’imatges definitòries procedents dels mateixos arxius de l’ONG internacional, però en cap moment ho presenta tot de color de rosa. Al film és tan important la idea que els porta a crear aquesta organització com les disputes internes entre els fundadors, la seva presència en els mitjans o el seu sentit de l’ecoterrorisme. Disponible a Filmin.

‘Esto lo cambia todo’ (2015)

El film té guió de Naomi Klein, escrit a partir del seu llibre ‘Esto lo cambia todo, el capitalismo contra el clima’, i està dirigit pel seu marit, Avi Lewis. Els assajos de Klein han sigut fonamentals per entendre el poder de les grans corporacions: en ‘La doctrina del shock’ va teoritzar sobre com el capitalisme neoliberal s’aprofita dels desastres naturals, la guerra i el terrorisme per estendre els seus tentacles. Aquí emprèn els canvis climatològics amb la possibilitat de capgirar-los per transformar els errors d’un sistema econòmic totalment fallit. Disponible a Apple TV.

‘Mañana’ (2015)

L’actriu i directora Mélanie Laurent (‘Maleïts malparits’, ‘Galveston’, ‘Oxígeno’) i el realitzador Cyril Dion firmen aquest viatge per diferents països realitzat després de la publicació d’un estudi que anunciava la destrucció de part de la humanitat el 2100. Motxilla i càmera a l’espatlla, recorren paratges pels quals es mouen especialistes en noves formes d’agricultura o de rendiment energètic, i teòrics de polítiques que tinguin en compte l’ésser humà i el mateix planeta. Tot i que procura un final més o menys esperançador, el viatge no ho resulta tant. Disponible a Prime Video i Filmin.

‘Planeta Tierra: ¿som història?’ (2016).

Potser la cota més àlgida pel que fa a les pel·lícules que documenten de manera fefaent els perills del canvi climàtic. Dirigit per Fisher Stevens, produït per DiCaprio i Martin Scorsese, amb DiCaprio com a narrador i entrevistador, i música de Mogwai, Trent Reznor i Atticus Ross. El seu cavall de batalla és la desaparició de comunitats humanes, espècies animals senceres o els terribles processos de desforestació per tot el món. Com a colofó, el film acaba amb l’al·legat de DiCaprio en les Nacions Unides apressant els líders mundials que protegeixin la Terra. Disponible a Disney+.

‘Nuestro planeta’ (2019)

Notícies relacionades

Un dels molts treballs de David Attenborough, divulgador naturalista amb llarga trajectòria a la televisió a través de documentals sobre l’Àfrica, les Galápagos o l’Antàrtida. Aquesta minisèrie mostra imatges rodades amb càmeres d’ultra alta definició per més de mig món. És una manera de qüestionar el canvi climàtic sense parlar-ne explícitament, només mostrant allò que variaria indefectiblement amb l’alteració del medi ambient. Dues bones amigues, Penélope Cruz i Salma Hayek, estan implicades com a narradores en les versions espanyola i mexicana. Disponible a Netflix.

‘Hielo en llamas’ (2019)

Un altre documental produït i narrat per DiCaprio. Després de mostrar en anteriors treballs el problema, aquí es tracta de buscar solucions, tot i que estiguin exposades de manera una mica atropellada: el film suggereix la manera com podrien descendir les temperatures globals i treure el CO2 de l’atmosfera. Es pot veure com una prolongació de ‘La hora 11’ (2007), de la mateixa directora, Leila Conners, també produït per l’actor, que parlava de l’escalfament global i alguns procediments per restaurar l’ecosistema de la Terra proposats per pioners del biocarboni. Disponible a HBO Max.