CRÍTICA DE LLIBRES

Crítica de ‘Lluny vol dir mai més’: la culpa i la redempció narrada per un fantasma

El jove Marc Cerrudo va guanyar el Roc Boronat amb aquest retrat descoratjador de la natura amb l’home com a gran depredador

Crítica de ‘Lluny vol dir mai més’: la culpa i la redempció narrada per un fantasma

Maria Asmarat/Regió7

1
Es llegeix en minuts
Valèria Gaillard

Asseverar. Verb que significa «afirmar o assegurar (allò que hom diu)» (DIEC). Això és el que fan les múltiples veus que teixeixen una història que orbita al voltant d’una tragèdia. A ‘Lluny vol dir mai més’, de Marc Cerrudo, la bufetada de l’atzar colpeja un noi que té un accident de cotxe. Es queda coix i amb la cara feta un mapa, però la processó va per dins. La culpa que sent és tan profunda que ni el fantasma que habita sota el seu llit el treu de l’estupor. 

En aquesta novel·la debut, premi Roc Boronat, l’autor cristal·litza l’«agonia de l’home cicatriu» a través d’un singular desplegament de perspectives que van des de la del fantasma fins a la del record d’infància, passant per la d’un virus o la de la tardor. Així desfilen una sèrie de supervivents que esbossen un retrat fragmentari i descoratjador d’una societat en què els homes són les pitjors bèsties.

Notícies relacionades

Cerrudo descriu amb mestria aquests éssers trencats amb una mirada que apunta a l’essència que s’amaga darrere de la banalitat i que arriba a una dimensió poètica. La narració avança àgilment creant un embolic de fils encreuats que troba com a contrapunt forçat –però amb el toc d’humor que salva–, una disputa entre teleoperadors que intenten vendre un contracte telefònic al noi, que ha perdut la parla després de la fatídica nit.

Com a ‘Consumits pel foc’, de Jaume Cabré, o a ‘Canto jo i la muntanya balla’, d’Irene Solà, es recorre a l’accident amb un animal pel mig –aquí un cérvol–p er mostrar l’home connectat amb una naturalesa..., una visió panteista que es revela com l’única via per trobar la transcendència en un món aparentment absurd.

‘Lluny vol dir mai més’

Autor:  Marc Cerrudo

Editorial:  Amsterdam

  192 pàgines. 18 euros.