Al ‘set’ de ‘Rust’

L’armera del rodatge d’Alec Baldwin ignorava que hi havia bales reals al ‘set’

Els advocats de l’encarregada d’armes de la pel·lícula asseguren que «no té ni idea d’on van venir les bales reals» que van acabar amb la vida de la directora de fotografia, Halyna Hutchins

L’armera del rodatge d’Alec Baldwin ignorava que hi havia bales reals al ‘set’

KOB TV NEWS

3
Es llegeix en minuts

L’encarregada d’armes de la pel·lícula ‘Rust’ ignorava que hi hagués «bales reals» al ‘set’ on la directora de fotografia va morir després que l’actor Alec Baldwin disparés una arma durant un assaig, han explicat aquest divendres els seus advocats. «En última instància, aquest ‘set’ mai s’hauria vist compromès si no s’hi haguessin introduït municions reals», segons un comunicat dels advocats de Hannah Gutierrez-Reed. «La Hannah no té idea d’on van venir les bales reals».

El comunicat és el primer pronunciament de Gutierrez-Reed, de 24 anys, després que la setmana passada Halyna Hutchins, directora de fotografia de ‘Rust’, morís en un hospital de Nou Mèxic, on es rodava el ‘western’ protagonitzat i coproduït per Baldwin, de 63 anys.

Els advocats de la jove van negar al text versions que van circular als mitjans sobre que les armes havien sigut utilitzades per practicar tir al blanc durant les gravacions que es realitzaven al ranxo Bonanza Creek, una locació famosa entre els productors de Hollywood.

«Pistola freda»

«La Hannah i el cap d’atrezzo tenien el control sobre les armes i ella mai va veure algú disparar bales reals amb aquestes armes, ni ho permetria», afirma el comunicat. Les armes eren posades «amb pany i clau cada nit i durant el dinar i no hi ha forma que cap estigués fora de control perquè la disparés l’equip», afegeix.

Així, al ‘set’ de ‘Rust’ hi havia tres armes, d’acord amb les autoritats. Segons els testimonis difosos pels investigadors, Gutierrez-Reed va col·locar les armes en un carro, d’on l’assistent de direcció, Dave Halls, va agafar el revòlver LL Pietta Long Colt 45 i l’hi va entregar a Baldwin cridant «pistola freda», l’argot cinematogràfic per avisar que l’arma està descarregada. Halls després va reconèixer davant els investigadors que no va revisar completament l’arma abans d’entregar-la.

Baldwin explicava a l’equip com col·locaria l’arma per a una escena quan es va detonar i va impactar Hutchins, de 42 anys, i el director de la producció, Joel Souza, de 48 anys. Souza, ferit a l’espatlla, va ser donat d’alta poc després, mentre que Hutchins va ser declarada morta en un hospital al qual va ser traslladada en helicòpter.

Bales falses i reals

Les autoritats van trobar al ‘set’ unes 500 bales, entre salves, falses i reals, va informar aquesta setmana el xèrif del comtat de Santa Fe, Adan Mendoza. «Hi va haver una mica de complaença en aquest ‘set’», va dir Mendoza.

Membres de l’equip de ‘Rust’ van fer reclams sobre les condicions laborals i fallades de seguretat, comentant fins i tot que hi va haver dos incidents previs amb trets al ‘set’ abans de la mort de Hutchins.

«La Hannah fins ara mai havia tingut un tret accidental. El primer [tret] en aquest ‘set’ va ser del cap d’atrezzo, i el segon va ser d’un doble després que la Hannah el va informar que l’arma estava carregada amb salves», van dir els seus advocats, que van informar que emetrà un altre comunicat la setmana vinent.

El text també qüestiona els protocols de seguretat de ‘Rust’ així com la càrrega de treball de Gutierrez-Reed, i en responsabilitza la producció. «Tot el ‘set’ es va tornar insegur a causa de diversos factors [...]. Això no va ser la culpa de la Hannah».

«La Hannah va ser contractada per a dos feines en aquesta pel·lícula, cosa que feia que fos molt difícil enfocar-se en la seva tasca com a armera. Ella va lluitar per entrenament, dies per mantenir les armes i temps per preparar-se per als trets, però al final va ser desconsiderat per la producció i el seu departament», afegeix.

Notícies relacionades

Després de l’incident, van augmentar les crides a prohibir l’ús d’armes reals als rodatges, al·legant que és possible utilitzar armes falses i afegir-hi realisme amb efectes especials en la postproducció.

Per l’actor Matthew McConaughey, no obstant, el problema no són les armes, sinó l’incompliment de les mesures de seguretat. «Hi ha un protocol de seguretat, i si es segueix, [l’ús d’armes de foc] pot ser segur al ‘set’», va dir el guanyador de l’Oscar en una entrevista amb l’AFP. McConaughey va dir que la tragèdia de ‘Rust’ va produir-se perquè «ells es van saltar el protocol en algun punt. No sé si anaven amb pressa».

Temes:

Alec Baldwin