Obra teatral

‘Les irresponsables’, l’últim de Daulte, s’estrena al Temporada Alta

  • Gairebé el mateix equip de ‘Les noies de Mossbank Road’ porta a escena aquesta comèdia dramàtica que s’estrena en el Teatre Municipal de Girona aquest dijous

  • Cristina Genebat, Marta Marco i Nora Navas interpreten a les ordres de Sílvia Munt l’obra, que al novembre recalarà a La Villarroel

‘Les irresponsables’, l’últim de Daulte, s’estrena al Temporada Alta
2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

‘Les irresponsables’, una història de desamor i d’amistat femenina escrita per Javier Daulte (Buenos Aires, 1963), torna a reunir pràcticament el mateix equip de dones que va triomfar amb ‘Les noies de Mossbank Road’. La directora Sílvia Munt i les actrius Cristina Genebat i Marta Marco tenien ganes de retrobar-se. Però aquesta vegada, en lloc de Clara Segura –compromesa amb altres projectes–, el tercer vèrtex del triangle protagonista d’aquesta comèdia dramàtica l’ocupa la premiada Nora Navas. Tant ella, que va estrenar algunes de les primeres peces de l’autor argentí a Catalunya com ‘Fuera de cuadro’ i ‘4D Òptic’, com la resta de l’equip tenen ganes d’estrenar l’obra a Girona, al Teatre Municipal aquest dijous. Hi ha diverses funcions previstes a Girona i una a Palafrugell dins del Temporada Alta. A Barcelona recalarà a La Villarroel del 27 de novembre al 16 de febrer.

L’obra explora la faceta més patètica de l’ésser humà a través de dues germanes i una amiga d’entre 45 i 50 anys, tres éssers imperfectes que decideixen recloure’s un cap de setmana en un ‘resort’ ‘pijo’ que no va amb elles. No celebren res, més aviat al contrari. Miren d’animar una d’elles, destrossada després de trencar amb la seva parella després d’intuir la seva infidelitat. «Les intencions són unes al principi però les emocions acaben arrossegant els personatges, que són molt humans», explica Genebat. «És un viatge molt intens, tant psicològicament com emocionalment perquè tot passa en una nit», afegeix Marco.

«És un viatge molt intens, tant psicològic com emocionalment perquè tot passa en una nit»

Marta Marco, actriu

Daulte, savi constructor d’engranatges teatrals que combinen ‘thriller’ i l’humor porta aquesta obra a un punt delirant. «A mesura que coneixes els personatges t’adones que aquestes dones que semblen boges només reflecteixen com de bojos que estem tots, una cosa que solem amagar. L’obra planteja un debat entre el bé i el mal. Parla d’allò que desitgem, de l’autocensura i de la necessitat de connectar amb les nostres pulsions interiors», comenta la directora. «Més enllà de fer-te riure el text mostra com som tots de patètics i fràgils quan ens fan mal», afegeix Marco.

Sense filtre

Tot i que la ciència-ficció forma part del llenguatge de Daulte, l’únic extraterrestre en aquesta obra és el mateix comportament de les protagonistes que es transformen en ‘aliens’ quan se senten lliures per expressar-se i comportar-se com senten, sense filtre. «Daulte és molt exigent amb els actors perquè t’obliga a trobar la veritat absoluta i a no separar-te mai de les teves pròpies emocions. Només així aconsegueixes que el públic rigui de situacions molt dures», apunta Navas.

Notícies relacionades

A més d’explorar la humiliació i la venjança ‘Les irresponsables’ mostra el dilema en el qual es troben les dones d’avui que han superat els 40 i s’acosten als 50. «Ara a més d’haver de ser bones mares, dones i amants, també hem de ser feministes i ser ecologistes. ¡N’estem fins al capdamunt! Volem poder mostrar les nostres misèries», exclama Navas.

L’obra va ser creada per Daulte per ser estrenada a l’Argentina però, a causa de la pandèmia, tot va canviar. Vol venir a Barcelona per veure-la muntada, abans de donar a conèixer la versió que ell mateix dirigirà a Buenos Aires.