Reconeixement

Dora García, Premio Nacional de Artes Plásticas

L’artista de Valladolid que treballa amb la ‘performance’ i l’audiovisual rebrà 30.000 euros del Ministeri de Cultura

Dora García, Premio Nacional de Artes Plásticas
2
Es llegeix en minuts
EFE

Dora García (Valladolid, 1965) ha guanyat el Premio Nacional de Artes Plásticas corresponent al 2021, dotat amb 30.000 euros, tant per la solidesa de la seva trajectòria, centrada en nous mitjans com la ‘performance’ i l’audiovisual, com per la feina de l’últim any «investigant sobre les relacions entre política i amor i les formes de solidaritat entre minories», ha informat aquest dimarts el Ministeri de Cultura i Esport.

El jurat ha reconegut en García «la seva manera integral de concebre els espais per crear ‘performances’ en les quals resulta clau la interacció amb els públics, així com la seva versatilitat en la utilització de suports i la seva capacitat per afavorir la reflexió ètica relacionant conceptes i emocions».

Aquesta artista, professora i investigadora viu a Barcelona i Oslo, és professora a l’Acadèmia Nacional de les Arts a Oslo. Prèviament ha sigut membre de la facultat del Programa d’Estudis Independents del MACBA a Barcelona (2015-2020) i és professora convidada en nombroses institucions educatives, com ENSBA a Lió, HEAD a Ginebra, i Le Fresnoy Studio National des Arts Contemporains a França. Entre 2012 i 2018 va ser codirectora (amb M. Villeneuve and A. Baudelot) de Les Laboratoires d’Aubervilliers, a París.

Ha participat en nombroses exposicions internacionals i centres d’art nacionals com Münster Sculpture Projects (2007), la Biennal de Venècia (2011, 2013, 2015), la Biennal de Sydney (2008), CGAC (2009), la Biennal de São Paulo (2010), Documenta 13 (2012), la Biennal de Gwangju (2016), Museu Reina Sofia (2018), la Biennal d’Oslo, Art Encounters Timisoara (Romania) i la Trienal d’AICHI (2019). L’any 2020, la seva obra es va exhibir a Schirn Kunsthalle.

Comunitat i individu

Notícies relacionades

Com a artista, treballa sobretot en el camp de la ‘performance’, la producció de text en múltiples formats i el documental experimental. La seva obra sovint aborda la relació entre comunitat i individualitat en la societat contemporània i investiga posicions marginals, rendint homenatge a personatges excèntrics i antiherois. Aquestes figures marginals protagonitzen projectes com ‘The deviant majority’ (‘La majoria marginada’, 2010), ‘The Joycean Society’ (‘La societat joyceana’, 2013) o ‘Segunda Vez’, un recorregut obert per molts dels seus treballs anteriors que va poder veure’s al Museu Nacional Reina Sofia el 2018.

Com a editora, ha produït nombroses publicacions que inclouen recentment: ‘Love with Obstacles’ (K. Verlag, 2020), ‘On Reconciliation’ (K. Verlag, 2018), i ‘Segunda Vez’ (Torpede Books, 2018). En l’actualitat Dora García està treballant en un extens projecte d’investigació titulat ‘Amor Rojo’, sobre el llegat de la marxista feminista Alexandra Kollontai (2018-2022).