LA MILLOR OBRA DEL 2020

L’escriptor gallec Xesús Fraga guanya el Premi Nacional de narrativa

‘Virtudes (y misterios)’, la novel·la guanyadora, explica la història d’emigració i desarrelament de la família de l’autor

L’escriptor gallec Xesús Fraga guanya el Premi Nacional de narrativa
1
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Xesús Fraga ha sigut guardonat amb el Premi Nacional de narrativa 2021 per la seva obra Virtudes (y misterios). El premi, concedit pel Ministeri de Cultura i Esport, està dotat amb 20.000 euros. El jurat ha triat aquesta obra «perquè mostra amb una prosa molt cuidada, en el fons i en la forma, la història de dues generacions de dones valentes d’una família en temps hostils i ens endinsa en un relat sobre l’emigració gallega a Anglaterra i Amèrica».

Notícies relacionades

La novel·la, inspirada en la història de la família de l’autor, explica com un sabater se sent temptat per les promeses que Veneçuela té per als emigrants i decideix creuar l’Atlàntic amb la intenció de fer diners. La seva dona espera en va la fortuna promesa, ell desapareix i ella decideix emprendre la seva pròpia emigració, però aquesta vegada a Anglaterra.

Fraga, periodista del diari ‘La voz de Galicia’, és també net d’aquell malaguanyat matrimoni d’emigrants. En la novel·la reconstrueix les seves històries aprofundint en el desarrelament i la soledat. El viatge que planteja el llibre transita entre els pobles rústics gallecs i grans ciutats com Caracas, Londres i Buenos Aires. L’obra, que va obtenir el premi Blanco Amor de novel·la, combina diversos gèneres com la novel·la, la crònica i el diari.