A Christie’s

El ‘Frankenstein’ de Mary Shelley, rècord en subhasta

Una primera edició, del 1818, del clàssic de terror gòtic de l’autora britànica es ven per gairebé un milió d’euros, la xifra més alta a la qual s’ha arribat per una obra impresa escrita per una dona

LIBROSMARY SHELLEY

LIBROSMARY SHELLEY / Bcn

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una primera edició de ’Frankenstein, o el Prometeu modern’, el clàssic de terror gòtic que va escriure Mary Shelley i va publicar el 1818, ha aconseguit un rècord mundial en subhasta al vendre’s pel preu més alt pagat per una obra impresa d’una dona. La xifra a la qual ha arribat en la licitació a Christie’s, segons ‘The Guardian’, és d’1.170.000 dòlars (prop d’un milió d’euros).

Aquesta primera edició, un dels 500 exemplars que es van imprimir el 1818, és la primera que se subhasta des del 1985. Segons la casa Christie’s hi van participar postors de tot el món. L’anterior rècord d’una primera edició d’una obra d’una escriptora el va obtenir un exemplar d’’Emma’, de Jane Austen, del 1816, venut a la casa Bonhams el 2008 per 174.630 euros.

Segons un portaveu de Christie’s, que havia estimat que l’exemplar de ‘Frankenstein’ es vendria per entre 170.500 i 256.000 euros, l’exemplar de rècord «està en bones condicions», cosa que el fa «molt desitjable per als col·leccionistes».

Nit de monstres

Notícies relacionades

Mary Shelley, filla del filòsof William Godwin i de l’escriptora feminista Mary Wollstonecraft, va crear amb tot just 18 anys el seu icònic monstre una tempestuosa nit d’estiu del 1816 en una mansió al costat del llac Léman, a Ginebra, estant amb el seu marit, Percy Shelley, John William Polidori i el poeta Lord Byron. Aquest va desafiar el grup a pensar una història de fantasmes o de terror. D’aquella vetllada sorgiria, a més del Frankenstein, ‘El vampir’ de Polidori.

La idea d’un Víctor Frankenstein creant un nou ésser a partir de parts de cossos li va arribar a Mary Shelley després de sentir parlar Byron i el seu marit sobre «la naturalesa del principi de la vida», «els experiments del senyor Darwin» i el galvanisme. La novel·la es va publicar anònimament l’1 de gener del 1818 amb una tirada de 500 exemplars de mà de l’editorial Lackington, Hughes, Harding, Mavor & Jones després de ser rebutjada per l’editor John Murray quan Percy Shelley l’hi va presentar com a pròpia. Fins al 1831, Mary Shelley no la va publicar amb el seu propi nom i en una edició revisada.

Temes:

Llibres