Petició d’ajuda internacional

«El món no ha de donar-nos l’esquena», reclama la directora de cine afganesa Sahra Karimi

  • La cineasta publica una carta on demana a cineastes i artistes occidentals que «siguin la nostra veu fora de l’Afganistan»

Shraa Karimi, en agosto de 2019.

Shraa Karimi, en agosto de 2019. / WAKIL KOHSAR (AFP)

2
Es llegeix en minuts

Poc després que els talibans prenguessin el control de Kabul, la capital afganesa, Sahra Karimi, cineasta i directora de la companyia estatal Afghan Film, va publicar una carta en la qual reclama el recolzament del món del cine occidental per informar sobre la situació del seu país. «Sigueu les nostres veus fora de l’Afganistan», demanda.

«No entenc el món. No entenc aquest silenci», comença la carta que Karimi va publicar a les seves xarxes socials i en la qual acusa els governs i la premsa internacional de «guardar un convenient secret» davant la crisi humanitària que està vivint l’Afganistan.

Demana ajuda internacional

«El món no ha de donar-nos l’esquena», adverteix la cineasta, que també narra alguns dels episodis més terrorífics que ha experimentat aquests dies i entre els quals hi ha el segrest de nens i la venda de nenes com esposes per als talibans, així com macabres assassinats i tortures. «A una dona la van assassinar per la seva roba i a una altra li van treure els ulls», escriu, advertint que l’arribada dels talibans suposarà «l’estripament dels drets de la dona», que seran «empeses a la foscor de les seves cases».

Notícies relacionades

Com a primera directora femenina de la companyia Afghan Film, Karimi també recalca la persecució de les tropes islàmiques al patrimoni cultural de la ciutat. «Han assassinat un dels nostres còmics més estimats, un dels nostres poetes historiadors i el cap de cultura i premsa del Govern», relata.

A través de les seves xarxes socials, Karimi s’ha convertit en una de les principals veus a denunciar la situació que l’Afganistan està vivint, documentant amb les seves gravacions el caos viscut durant la presa de la capital o a l’aeroport, on es van amuntegar centenars de persones que buscaven ser evacuades. La cineasta també s’ha vist obligada a fugir de Kabul, anunciant als seus seguidors a Twitter que es troba en bon estat i agraint l’Acadèmia de Cine i Televisió Eslovaca que, al costat de les ambaixades de Turquia i Eslovàquia i el Ministeri d’Exteriors d’Ucraïna, l’han ajudat a escapar al costat de la seva família.

Temes:

Afganistan