Art

Viatge al món de Guinovart, al Thyssen de Sant Feliu de Guíxols

  • L’espai dedica la seva habitual exposició temporal de la temporada d’estiu a recórrer unes 60 peces de l’artista català, entre les quals les que la família va descobrir després de la seva mort

Viatge al món de Guinovart, al Thyssen de Sant Feliu de Guíxols

EFE/ David Borrat

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’Espai Thyssen de Sant Feliu de Guíxols (Girona) proposa fins al 17 d’octubre un viatge a través de les obres de Josep Guinovart en una nova exposició temporal, ‘Univers Guinovart’, que reuneix una seixantena de peces de l’artista català.

La mostra recorre diferents creacions que el pintor, dibuixant i gravador va concebre entre 1948 i el 2007 i entre les quals destaca ‘Exvots’, quatre plafons de grans dimensions que la família va trobar sense esperar-s’ho a la nau industrial d’Agramunt (Lleida) on guardava el treball de Guinovart.

Per casualitat

«Ningú sabia que existien i van aparèixer per casualitat. No són a cap catàleg i estaven embalades. Creiem que les tenia preparades per enviar-les a Madrid, on havia de fer una exposició abans de morir», ha indicat la presidenta de la Fundació Espai Guinovart, Maria Guinovart, aquest divendres durant la presentació, segons informa Efe.

Així mateix, una altra de les obres que s’exposen i que el públic feia 30 anys que no podia veure és ‘La Barca’, que forma part d’una col·lecció particular.

La mostra de Sant Feliu de Guíxols es divideix en dos àmbits: la geografia física i la geografia humana, segons ha detallat la comissària, Pilar Giró. El primer, situat a la primera planta de l’Espai Thyssen, inclou les obres que viatgen per la terra, el mar i el camp, a través dels records de Guinovart.

Al segon pis, dedicat a la geografia humana, Giró ha optat per recórrer diferents objectes, cartografies, boscos i, fins i tot, l’ànima, per mostrar la relació entre l’ésser humà i el territori.

Pintura, escultura, gravat...

«Les peces desdibuixen les fronteres de les diferents disciplines que va tocar Guinovart: les pintures es converteixen en escultures, les escultures en gravats i els gravats en collages», ha indicat la comissària.

Segons Giró, l’objectiu de la mostra és «retre un homenatge al caràcter d’obra obert amb què Guinovart definia la raó de la seva investigació plàstica, la mirada del públic que fa seu el sentit i el significat».

El futur museu

D’altra banda, l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, ha explicat com avancen les obres del futur Museu Thyssen, actualment circumscrit a aquest espai que anualment acull una mostra. Al setembre, ha confirmat, es licitaran els treballs d’urbanització i, al gener, començaran amb la intenció que la reforma de l’edifici on s’allotjarà comenci l’estiu que ve i s’acabi a finals del 2023.

«No obstant, encara falta tancar l’acord amb el Departament de Cultura de la Generalitat i el Ministeri de Cultura per concretar l’aportació econòmica que farien les dues institucions», ha afegit.

Adquisicions

Notícies relacionades

El responsable de la col·lecció artística Carmen Thyssen, Guillermo Cervera, ha avançat que han adquirit uns 80 nous quadros per a la col·lecció de pintura catalana, que cediran al futur equipament i que ja compta amb unes 240 obres. Entre les peces noves, ha afegit, figuren algunes de Rafael Durancamps, un retrat de Román Rivera i una obra de Josep de Togores que fins fa poc estava exposada al Reina Sofia de Madrid. 

La col·lecció Thyssen de Madrid

En paral·lel, aquest dijous el Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid ha informat que la col·lecció Carmen Thyssen, després de l’acord del contracte amb el Ministeri de Cultura, s’ubicarà a la planta baixa de la pinacoteca, que després d’unes setmanes de moviments d’obres i pintura de sales ha reobert amb una reorganització de l’espai.