Art

Llum verda del Govern al contracte de lloguer de la col·lecció de la baronessa Thyssen

  • L’acord, corroborat pel Consell de Ministres, confirma el que van pactar al gener el Ministeri de Cultura i la baronessa

  • La col·lecció de Carmen Thyssen, incloent el ‘Mata Mua’ de Gauguin es quedarà a Espanya per un termini de 15 anys i 6,5 milions d’euros anuals

Llum verda del Govern al contracte de lloguer de la col·lecció de la baronessa Thyssen

EFE / JULIÁN MARTÍN

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Consell de Ministres ha atorgat carta de naturalesa a l’acord firmat el gener passat entre Carmen Thyssen i el Ministeri de Cultura i Esport perquè es quedi a Espanya la col·lecció de la baronessa per un termini de 15 anys i amb la inclusió del ‘Mata Mua’, per un pagament anual de 6,5 milions d’euros, segons han confirmat a Europa Press fonts ministerials.

L’exministre de Cultura i Esport José Manuel Rodríguez Uribes va afirmar precisament la setmana passada que la firma del contracte era «qüestió de dies», ja que estava únicament a falta de «tancar serrells», si bé va apuntar a la importància d’aquest pas previ necessari pel Consell de Ministres.

«Va molt bé i estem tancant serrells del contracte, no hi ha cap problema. El cas és que cal ultimar un contracte i cal fer una norma, que passi pel Consell de Ministres, i això exigeix contracte formal. Però és qüestió de dies, hi haurà notícies aviat», va assenyalar el llavors ministre durant la seva visita a la fira Arco.

Tràmits burocràtics

A finals del juny passat, Cultura i Carmen Thyssen acordaven prorrogar per tercera vegada la firma del contracte. En anteriors ajornaments de la firma les dues parts ja van matisar que «no existia cap problema» i atribuïen aquestes ampliacions per a la firma a «tràmits burocràtics». «Són matisos tècnics i de moment els temes importants ja estaven en el preacord. Només és qüestió de temps», asseguraven.

«L’assumpte va bé i l’acord està fet. Els elements centrals estan i ara estan els advocats d’una part i de l’altra ultimant els detalls del contracte», assenyalava Uribes durant una visita oficial a Roma el maig passat.

L’exministre va avançar que quan estigui llest el document «des del punt de vista jurídic» es firmarà en un acte en el qual també serà present el fill de la baronessa, Borja Thyssen, que és cotitular de part de la col·lecció.

Tres pròrrogues

Fins al dia d’avui s’han donat tres pròrrogues per firmar aquest acord, previst en principi per al març passat. Al pacte amb la baronessa Thyssen es va arribar el passat 29 de gener i contemplava que la seva col·lecció, de més de 400 obres, es quedés a Espanya per un termini de 15 anys i amb la inclusió del ‘Mata Mua’ de Paul Gauguin, que va sortir del museu el juny de l’any passat, en plena pandèmia.

L’acord suposaria el pagament de 6,5 milions d’euros anuals a la baronessa tot i que les dues parts es van donar dos mesos de termini per negociar el contracte final, finalment prorrogat tres mesos més.

El préstec de les 429 obres de la col·lecció propietat de Carmen Thyssen va ser firmat el 1991 amb una durada de 10 anys i, des d’aleshores, s’ha renovat de manera anual des del 2011. A principis de 2017 la baronessa va reclamar al Ministeri de Cultura un nou marc de relacions amb l’Estat per entendre que el contracte era «obsolet».

Rúbrica d’Iceta

Notícies relacionades

Des d’aleshores, el ministeri, inicialment amb Íñigo Méndez de Vigo, després amb José Guirao i José Manuel Rodríguez Uribes al capdavant, i ara amb Miquel Iceta, han mantingut negociacions amb Carmen Thyssen per firmar un nou contracte que ha obligat a renovar periòdicament la garantia d’Estat de les obres.

Amb aquest acord, es posaria fi a nou anys de pròrrogues del préstec que la baronessa Thyssen-Bornemisza havia acordat amb l’Estat el 2002 i que havien de prorrogar-se cada pocs mesos. Es produiria així el retrobament de les dues col·leccions, la del baró Hans Heinrich von Thyssen-Bornemisza i la de la baronessa Carmen Thyssen-Bornemisza.