Òpera per a joves

‘Lucia di Lammermoor’ en bermudes i samarreta

  • L’òpera de Donizetti va triomfar al ‘Liceu under 35’, una iniciativa que ofereix funcions a 15 euros a joves aficionats

  • La vetllada especial va comptar amb les excel·lents veus de Serena Sáenz, Carles Pachón i César Cortés

‘Lucia di Lammermoor’ en bermudes i samarreta

A. Bofill

3
Es llegeix en minuts
Pablo Meléndez-Haddad

Molta bermuda, molts cabells de colors, molta samarreta, però també vestits monos i ‘looks’ superproduïts. I ni un cabell blanc... Era el que es veia dimarts a la nit al Liceu, a més, és clar, de telèfons mòbils que no paraven de fer fotos i, sobretot, ‘selfies’. Era una nova entrega del ‘Liceu under 35’, una iniciativa que ofereix funcions a 15 euros a joves aficionats. I la convocatòria triomfa. La idea va sorgir el 2018, en què es va oferir un espectacle, ‘food stands’ i DJ només per a menors de 35. La pandèmia no ha sigut impediment –és clar que sense DJ–, i l’oferta segueix el curs vinent ampliant-se a un concert simfònic i a les òperes ‘Ariadne auf Naxos’, ‘Wozzeck’ i ‘Norma’, a més del ‘War Requiem’ de Brahms, que s’oferirà escenificat, i d’un espectacle de dansa.

Per a aquesta ‘Lucia de Lammermoor les entrades amb bona visibilitat, com és costum, es van esgotar en un parell d’hores a la web. La mitjana d’edat dels novells liceistes és de 29 anys, i a aquest ‘Under 35’ s’hi uneixen altres ofertes que el Liceu té per a estudiants menors de 30 anys, amb entrades a 30 euros el mateix dia de la funció. Els menors de 35 anys, siguin o no estudiants, poden comprar entrades a aquest preu per a qualsevol òpera de la temporada.

Abans d’entrar al pati de butaques, tres joves es retocaven davant el mirall. Van de vint-i-un botó, però confessen que no han fet els deures: no s’han mirat de què va l’obra. El Lucas, de 30 anys, repeteix experiència. «M’encanta el teatre i el tema cultural. Vaig venir a veure l’òpera ‘My fair lady’, i em va encantar». «Però... Aquest era un musical, no una òpera», li aclareix el periodista. «Aquí el van transformar en òpera, perquè la protagonista era cantant d’òpera», insisteix el Lucas. «Ells cantaven amb micròfon. Avui veuràs que cap en porta. Aquí hi ha la gran diferència». «M’hi fixaré, ¡gràcies!», em respon no gaire convençut. El Miguel, de 31, debuta. «M’hi va convidar un amic i m’interessa viure l’experiència». Al seu costat, l’Adriano, de 27, és fan de l’òpera. «Els meus pares em regalen per al meu aniversari una entrada per al Liceu. Jo no puc pagar-me-la», es queixa.

Notícies relacionades

En aquest argument coincideixen gairebé tots. La Núria, de 23 anys, i d’àmplia experiència liceista, ho corrobora: «És car. A més, cada any canvien les tarifes i varien els descomptes per a joves. Si no ets universitari, si no tens carnet, no pots agafar segons quins descomptes. S’han de fer més iniciatives com aquesta, que és un bon punt de partida». L’òpera l’apassiona. «Des de sisè de primària hi vinc amb el meu pare, i m’agrada molt la música clàssica en general, però és la primera vegada que vinc a un ‘Under 35’, i m’encanta l’ambient. Sempre vinc a les funcions normals perquè tinc abonament i ara n’he comprat dues per no venir sola». L’acompanya l’Enric, també de 23 anys, que ve al Liceu per segona vegada. «Aquest mateix curs vaig veure-hi ‘Otello’, també a l’‘Under 35’, i ara hi vinc convidat. Em va agradar ‘Otello’, però no he repetit abans pel preu de les entrades. Si tens un abonament per a menors de 30 et surt més bé de preu». Es veu que alguna cosa falla en la comunicació amb els joves...

La Núria també té esperit crític: «No m’agrada com va començar això abans del confinament, i per això no havia vingut. Crec que no és el lloc per posar un DJ punxant música després de l’òpera. Ja sé que és un plus, però crec que aquí l’important és l’òpera. Si a l’entreacte hi ha ‘food-trucks’ o llocs de patrocinadors per consumir o prendre alguna cosa, guai, però això del DJ em sobra, perquè l’incentiu s’ha de trobar en l’òpera. Si vols això millor que te’n vagis de marxa». Tots dos venien preparats, amb el llibret llegit, i la proposta teatral, que tantes crítiques ha rebut de part dels liceistes, en canvi, els ha entusiasmat. Tal com deia el Lluc, de 27 anys: «Estic flipant, m’encanta, és com una pel·li», apuntava en l’entreacte. I repetirà.

Brillant trio protagonista

Temes:

Liceu Òpera