Festival de Peralada

Peralada celebra «la dona, l’art i la vida» en una gala plena d’estrelles

  • La jove i talentosa Maria Khoreva, guanyadora del I Premi Carmen Mateu Artista Jove, participa aquest divendres juntament amb el seu ‘partner’ Xander Parish i altres monstres de la dansa com Lucía Lacarra o Matthew Goldwing

Peralada celebra «la dona, l’art i la vida» en una gala plena d’estrelles
2
Es llegeix en minuts
Valèria Gaillard

«Peralada va néixer per a la dansa». El director artístic del Festival Castell Peralada, Oriol Aguilà, ho va deixar clar d’entrada durant la presentació aquest dijous de ‘Ballet under the stars’ que es podrà veure aquest divendres, i no es tracta de cap discurs buit. Al llarg dels anys han passat per aquest escenari estival envoltat de natura noms com Rudolf Nureyev, Alicia Alonso, Maya Plisetskaya, Sylvie Guillem, Roberto Bolle o Ángel Corella. Darrere d’aquesta programació hi havia una dona, Carmen Mateu, que va aconseguir donar una presència –poc comuna en el nostre país– a la dansa de més alta qualitat. A ella està dedicada la gala que reunirà alguns dels artistes més destacats del moment, pertanyents a generacions i horitzons diversos. «No volíem fer una sèrie de peces, sinó mostrar com es van passant el testimoni uns a altres en una nit de celebració de la dona, l’art i la vida que vam decidir dedicar a Carmen Mateu», ha afirmat Monica Hamill, codirectora de la Gala juntament amb Iratxe Ansa. 

Notícies relacionades

Des del clàssic més pur fins a dues estrenes del contemporani més rabiós, la gala inclou onze peces en un espectacle que serà gravat per TVE, de manera que podrà arribar a un públic més ampli. Les mesures de la Covid han fet que les localitats es reduïssin i les entrades estan més que esgotades des de fa dies. I no és estrany, perquè hi participaran artistes internacionals que són a dalt de tot com per exemple la primera guardonada amb el Premi Carmen Mateu Artista Jove. Es tracta de la russa Maria Khoreva de 21 anys, solista del Mariïnski Ballet des del 2018, a qui poca falta li feia el premi ja que està més que encarrilada en la via cap a l’estrellat, hiperpresent a les xarxes socials (509.000 seguidors a Instagram). «És meravellós poder viatjar després de la pandèmia i, com deia el filòsof grec Aureli Agustí, el món és un llibre i els que no viatgen només llegeixen una pàgina», va afirmar ahir. Khoreva s’encarregarà de la part més «tutú» de la nit, amb tres ‘pas-de-deux’ que concentren la puresa del ballet rus: ‘Giselle’, ‘Raymonda’ i ‘La Bayadère’. «A Giselle i La Bayadère interpreto dues dones mortes i són peces amb un significat molt profund», diu Khoreva, que també va destacar la importància de la connexió amb el ‘partner’. En aquest cas és el seu habitual en el Mariïnski, Xander Parish, que ja ha ballat a Peralada.

Ballarins espanyols

La cita també és l’oportunitat per veure ballarins espanyols que treballen en companyies de tot el món, com Ada González, de l’Òpera de Bucarest, o Dores André, del Ballet de San Francisco, i Jorge García Pérez, del Ballet de Basilea, sense oblidar la sempre espectacular i ben coneguda a Peralada Lucía Lacarra, que ballarà amb l’hipnòtic Mathew Golding ‘Finding light’ i ‘After the rain’. D’altra banda el programa inclou l’estrena de ‘Camelia’, coreografiat per Ansa i Igor Bacovich i que interpretessin Dores André i Jorge García Pérez. «Ha sorgit de manera molt natural i amb poc temps, i tracta de la relació home-dona o flor-home... i és molt física», deia ahir Ansa. La ballarina guipuscoana, que va trepitjar Peralada amb 20 anys al costat de Nacho Duato, interpretarà amb Igor Bacovich Seda, acompanyada per la veu de María Berasarte i Pepe Rivero al piano, en la cançó ‘Tú, mi delirio’, de César Portillo de la Luz.