Comunicat

Els autors salten a la jugular del Gran Premi del Còmic Barcelona a Antonio Martín

Un centenar de dibuixants i guionistes rebutgen que el guardó es concedís a un divulgador i antic editor

Els autors salten a la jugular del Gran Premi del Còmic Barcelona a Antonio Martín
1
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gairebé un centenar d’autors i autores de còmic espanyols han fet públic un comunicat aquest dilluns en què rebutgen el Gran Premi que el Còmic Barcelona concedia divendres passat a Antonio Martín. Els signants consideren que el fet que s’hagi atorgat «a una figura que s’ha distingit en el camp de l’edició i la divulgació però que no és autor de còmics» ha «alterat de forma sorprenent» el criteri de distingir «la trajectòria d’una autora o autor de còmics».

Noms com Paco Roca, Albert Monteys, Alfonso Zapico, David Rubín, Javier Olivares, Santiago García o Miguel Gallardo figuren entre els signants, que qualifiquen la concessió del premi a Antonio Martín d’«inacceptable». En la nota, els autors pressionen amb retirar el seu nom «de futures nominacions» a aquests premis.

«Els sotasignats, autores i autors de còmic espanyols, repudiem el Gran Premi concedit el 2021 pel jurat de Ficomic a Antonio Martín, i demanem a l’organització que el retiri i el concedeixi a una persona que compleixi els requisits i tingui prou mèrits», diu el comunicat, que recorda que durant 32 edicions s’ha distingit la carrera d’un autor o autora de còmic.

Menyspreu

Notícies relacionades

En la nota dels autors també es recorda que, «més enllà dels mèrits contrets per Antonio Martín en la seva carrera com a teòric o editor», el 2000, «quan ocupava un càrrec directiu en l’empresa editorial més important del sector a Espanya», en al·lusió a Planeta, «va emprendre accions legals contra un jove autor a causa d’un acudit».

Pels autors signants, afegeixen, significa «un menyspreu cap als qui han passat incomptables hores de la seva vida a la taula de treball perquè els còmics puguin existir». «No només se’ns ignora, sinó que a més es premia algú que al seu dia va utilitzar una posició de poder per atacar un autor que estava en una situació d’indefensió legal i econòmica», apunten.