Investigació

L’Institut del Teatre denunciarà davant la fiscalia un docent per assetjament sexual

  • La institució també obre expedient a dos docents més per conductes inapropiades a l’aula

L’Institut del Teatre denunciarà davant la fiscalia un docent per assetjament sexual
3
Es llegeix en minuts

L’Institut del Teatre (IT) ha obert expedients disciplinaris a tres docents: un per indicis d’assetjament sexual, que denunciarà a la fiscalia, i dos per conductes inapropiades a l’aula. La decisió s’ha pres després de rebre l’informe de la Comissió de Prevenció i d’Investigació d’Assetjaments Sexuals, vinculada al protocol de l’institut, sobre les 10 instàncies d’alumnes i exalumnes presentades entre el 22 de febrer i el 14 de maig del 2021. Sobre la investigació que ha permès identificar indicis d’assetjament sexual en el comportament d’un professor, l’institut li aplicarà la sanció que correspongui, que podria comportar el seu acomiadament. Els fets, ha afegit la institució, es posaran en coneixement del Ministeri Fiscal.

El protocol per a la prevenció, detecció i actuació davant l’assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual i/o identitat de gènere de l’IT, aprovat el juliol del 2018, defineix ‘assetjament sexual’ com un comportament verbal o físic de naturalesa sexual que tingui el propòsit o produeixi l’efecte d’atemptar contra la dignitat de la persona, en particular quan es crea un entorn intimidatori, degradant o ofensiu. La comissió, que per definició només pot investigar possibles casos d’assetjament sexual presentats per alumnes o exalumnes que faci com a màxim un any que hagin deixat d’estar vinculats amb l’IT, ha centrat la investigació en els fets que fan referència a dos professors, i ha determinat indicis d’assetjament sexual en un d’aquests.

Vuit jubilats

Les 10 instàncies rebudes en la comissió fan referència a cinc professors que actualment estan en plantilla al centre, així com a vuit professors jubilats. En relació amb la investigació que ha permès identificar indicis d’assetjament sexual en el comportament d’un professor, l’IT obrirà un expedient disciplinari a aquest docent, a qui amb la màxima celeritat se li posarà la sanció que correspongui.

Sobre la segona investigació, la comissió ha conclòs que no hi ha indicis d’assetjament sexual en els fets descrits, malgrat considerar que les conductes del professor a qui es fa referència han sigut «inapropiades» a l’aula. En conseqüència, s’obrirà un expedient disciplinari i es determinarà la sanció que correspongui. El tercer expedient disciplinari s’ha obert a un professor per una falta no lleu per pràctica docent invasiva.

Respecte de les instàncies que fan referència als vuit docents jubilats, l’IT analitzarà la informació per valorar si és possible emprendre accions per via judicial. El centre ha anunciat que oferirà acompanyament i recolzament psicològic a les persones afectades que optin per presentar una demanda per aquesta via.

Escàndol

L’IT manté les mesures cautelars que va aplicar des de l’inici de les investigacions a aquests tres docents, que continuaran desenvolupant treballs vinculats al seu lloc de treball, però apartats de les aules, fins que es resolguin els seus expedients.

L’escàndol de presumptes casos d’assetjament sexual a l’IT va esclatar el febrer passat, focalitzat en el professor i director teatral Joan Ollé. La direcció va apartar Ollé de la docència, però la pressió dels alumnes va forçar pocs dies després la dimissió de la cúpula directiva, amb la directora, Magda Puyo, al capdavant.

Ollé només va trencar el seu silenci a finals de març amb un comunicat en el qual defensava la seva innocència i remarcava que mai havia tingut un «comportament legalment reprovable» cap a cap alumne.

Notícies relacionades

Núria Plana és des de l’abril la directora provisional de l’IT.

Conservatori Professional de Dansa (CPD), integrat a la institució, van denunciar a aquest diari vexacions i abusos de poder per part de professors del centre, com ja van fer els seus companys de l’Escola Superior d’Art Dramàtic.