Temporada 2021-22

El Liceu celebra 175 anys mirant al segle XX

  • El ‘War Requiem’ de Britten, amb impactants imatges del fotògraf i artista visual Wolfgang Tillmans, destaca al costat d’altres títols del segle passat com ‘Ariadne auf Naxos’, ‘Wozzek’ i ‘Pelléas et Mélisande’, tots dirigits des de la fossa per Josep Pons

  • Cantants com Anna Netrebko, Javier Camarena, Matthias Goerne i Sonya Yoncheva i directors com Gustavo Dudamel, William Christie i René Jacobs brillen en la programació

El Liceu celebra 175 anys mirant al segle XX
5
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Grans cantants i directors musicals i escènics celebraran els 175 anys d’història del Gran Teatre la temporada vinent al coliseu barceloní. Anna Netrebko, Gustavo Dudamel, Javier Camarena, Piotr Beczala, Marc Minkowski, Matthias Goerne, Sondra Radvansovski, Simon Rattle, Katie Mitchel, Àlex Ollé, Josep Pons, Sònia Iòntxeva, Marina Rebeka, Varduhi Abrahamyan, Xavier Sabata, Olga Peretiatko, Mark Padmore, Christopher Maltman i Julie Fuchs destaquen entre els protagonistes de la programació 2021-22, presentada aquest dimecres al Liceu. Onze òperes escenificades, dues de semiescenificades i quatre ballets a l’escenari principal ressalten en una temporada amb recitals, concerts simfònics i de cambra. La música del segle XXI té una presència anecdòtica: creacions de petit format de Núria Giménez-Comas, Marc Migó, José Río-Pareja i Fabià Santcovski. El pressupost global de 49,5 milions d’euros que farà possible la temporada s’ha calculat partint d’un 48% d’ingressos públics i un 52% d’ingressos propis, amb el 37% provinent de l’activitat artística i el 15% del mecenatge i lloguer d’espais.

Infern i paradís

La música i l’òpera com a paradís on refugiar-se és el fil conductor de la temporada, que obrirà amb ‘Ariadne auf Naxos’, de Richard Strauss, una peça de 1916 amb una nova coproducció del Liceu dirigida escènicament per Katie Mitchell i musicalment per Josep Pons, amb Iréne Theorin, Nikolai Schukoff, Samantha Hakey, amb Sara Blanch i Elena Sanchez Pereg, que debutarà com a Zerbinetta. Pons, màxim responsable musical del Liceu i especialista en música contemporània, també dirigirà altres plats forts de la temporada del segle XX. D’una banda, ‘War Requiem’, de Benjamin Britten, una oratori pacifista de 1962 que es converteix en una impactant denúncia del món actual gràcies a la producció dirigida per Daniel Kramer, aliat amb el fotògraf i artista visual Wolfgang Tillmans en aquesta producció de l’English National Opera (ENO). D’altra banda, ’Wozzeck’, d’Alban Berg, una òpera estrenada després de la Primera Guerra Mundial que arriba amb la inquietant mirada de l’artista sud-africà William Kentridge en una producció del Festival de Salzburg. Les dues òperes tenen l’aclamat Matthias Goerne com a protagonista. Dues obres que no parlen precisament del paradís i que conviden a reflexionar sobre la societat que tenim.

L’última òpera escenificada que dirigirà Pons, artífex de la renovació i nou so de l’orquestra que tants elogis rep, serà ‘Pelléas et Mélisande’, de Debussy, que va veure la llum el 1902. Compta amb una onírica posada en escena d’Álex Ollé, director ‘furer’ i artista resident al Liceu. El Gran Teatre també recuperarà la seva impactant i aplaudida ’Norma’, obra cabdal de Bellini, amb una escenografia plena de creus que incideix en el fanatisme religiós. Maria Rebeka, Sòniaa Iòntxeva i Marta Mathéu, que debuta amb aquest icònic personatge, s’alternaran en el rol que dona títol a l’òpera, que comptarà amb la batuta de Domingo Hindoyan.

Dudamel per partida doble

’La flauta màgica’ de Mozart arribarà amb una imaginativa producció dirigida per Simon McBurney de Complicité i amb Gustavo Dudamel a la fossa, en la seva segona òpera escenificada després de l’èxit d’‘Otello’ aquesta temporada. El director veneçolà comptarà amb un repartiment de campanetes amb el tenor mexicà Javier Camarena –acaba de rebre l’International Opera Award com a millor cantant masculí– en el seu debut com a Tamino, la soprano Lucy Crowe serà Pamina, alternant-se amb Núria Rial, que també debutarà en el rol, i el baríton Thomas Oliemans com a Papageno. La bona sintonia amb Dudamel, nou director de l’Òpera de París, permetrà un intercanvi d’orquestres entre París i Barcelona: el director veneçolà que va triomfar amb ‘Otello’ aquesta temporada dirigirà a Barcelona l’Orquestra de l’Òpera de París amb la ‘Simfonia fantàstica’ de Berlioz, mentre que l’Orquestra del Liceu, dirigida pel seu titular, Josep Pons, oferirà ‘El castell de Barbablava’ de Bartók, amb Bryn Terfel a la capital francesa.

Trilogia Mozart-Da Ponte

Les tres obres mestres que Mozart va crear amb el llibretista Da Ponte –‘Le nozze di Figaro’, ‘Don Giovanni’ i ‘Così fan tutte’pujaran a escena unificades tant escènicament com musicalment, amb Ivan Alexandre i Marc Minkowski, director de Les Musiciens du Louvre. Una proposta eminentment historicista amb picades d’ullet als nostres dies.

Les òperes escenificades compten amb dos aclamats títols que tornen amb produccions ja estrenades al Liceu. ‘Rigoletto’, de Verdi, amb la versió de Monique Wagemakers i ‘La dama de piques’, de Txaikovski, de Gilbert Deflo.

Jacobs i Christie: festa barroca

En versió concert semiescenificat destaca el cicle sobre el mite d’Orfeu, que dirigirà el veterà mestre René Jacobs. Començarà amb l’‘Orpheus’, de Telemann i continuarà en les dues següents temporades amb el de Gluck i el de Monteverdi en la que serà la primera col·laboració de l’aclamat director amb el Liceu. William Christie i les Arts Florissants tornen aquesta vegada amb l’estrena d’una altra òpera barroca, ‘Partenope’, de Händel, amb joves cantants.

Recitals i concerts

La divina Anna Netrebko protagonitzarà el concert extraordinari per commemorar els 175 anys del Gran Teatre. Serà un ‘tour de force’ en el qual encarnarà la delicada Musetta, la freda Turandot i la despietada Lady Macbeth interpretant tres actes íntegres de ‘La bohème’, ‘Turandot’ i ‘Macbeth’ amb el tenor maltès Joseph Calleja. També hi haurà recitals de Javier Camarena, de Sònia Iòntxeva i Piotr Beczala, grans figures de l’òpera per a un teatre que sempre ha presumit de tenir les millors veus.

Notícies relacionades

El mestre Jordi Savall recuperarà els seus concerts amb les simfonies 8 i 9 de Beethoven amb Le Concert des Nations i la Capella Reial de Catalunya, mentre que l’aclamat Rinaldo Alessandrini i el seu Concerto Italiano estrenen un cicle Monteverdi amb la integral dels seus madrigals al ‘foyer’.

Dansa

Per fi arribarà a Barcelona la ‘Giselle’ d’Akram Khan per a l’English National Ballet, suspesa a causa de la pandèmia. I també es recupera ‘De Scheherezade a Yo, Carmen’, de María Pagés. El Ballet de Tolosa oferirà el clàssic ‘El Trencanous’ amb una picada d’ullet al cine de Méliès. La dansa contemporània comptarà amb ‘Winterreise’, una creació de la companyia de Preljocaj inspirada en el cicle de ‘lied’ ‘Viatge d’hivern’, de Schubert, interpretat en directe amb 12 ballarins. I en petit format s’estrenarà al ‘foyer’ el ballet del compositor Robert Gerhard, ‘La nit de Sant Joan’, amb una coreografia d’Antonio Ruz.

Temes:

Liceu Òpera