ESTRENA DE LA SETMANA

L’última aventura dels Digimon originals

S’estrena alls cines de ‘Last evolution kizuna’, pel·lícula que tanca el gran arc temàtic inaugurat el 1999 amb la sèrie ‘Digimon adventure’, tot i que n’hi haurà altres evolucions

L’última aventura dels Digimon originals
3
Es llegeix en minuts
Quim Casas

«Som massa joves per acceptar un futur que d’altres ens imposen». Aquesta frase no la pronuncia cap punk en actiu o un militant anticapitalista. No. La diu la veu narrativa de ‘Digimon adventure: last evolution kizuna’, l’última entrega –i sembla que definitiva– dels personatges clàssics de la popular franquícia japonesa, estrenada dimecres. Proclamada la sentència, la pel·lícula ens explica com un fenomen atmosfèric s’expandeix per tot el món, tot i que sense evident perill. Les imatges animades són agradables: cel psicodèlic, gent que els admira i la suau cadència del ‘Bolero’ de Ravel.

 Però tot fenomen conté un misteri. De sobte, els semàfors deixen de parpellejar els seus tres colors i els mòbils no funcionen. Un ‘digimon’ bel·ligerant fa acte de presència i es produeix una lluita de titans amb una altra criatura, com en la recent pugna de Godzilla contra King Kong. Allà hi ha Agumon, un dels ‘digimon’ més famosos, de pell ataronjada, ulls verdosos, fort però curt d’estatura. Es pronuncia la paraula màgica: ‘digievolució’. I si la criatura bel·licosa no es pot derrotar, una porta s’obre perquè sigui enviada al món digital. El que segueix és l’última aventura de l’entranyable Agumon i Tai, l’adolescent coprotagonista humà de la franquícia multimèdia.

 Hi ha com a mínim tres generacions actuals a les quals tot el que tingui a veure amb els ‘digimon’ no els sona marcià. Els nens que acaben de descobrir tan alambinat univers. La d’aquells que van créixer amb les evolucions creades per Akiyoshi Hongo, la ment rectora darrere d’aquesta obra multimèdia, i la dels seus pares, que els llegien les fitxes on s’explicaven les característiques i poders de cada criatura, i els portaven al cine a veure algun dels films. Pertanyo a la tercera categoria, per descomptat. I he de confessar que hi va haver un temps en què em sabia de memòria quina era l’evolució de tal o tal ‘digimon’ i els poders que adquiria. Les metamorfosis, transformacions, canvis i assimilacions eren un malbaratament d’imaginació ordit per Hongo.

Trenat d’històries i línies temporals

De fet, Hongo no existeix com a tal. Respon al pseudònim de les tres persones que van desenvolupar la idea al si de Bandai, l’empresa que també ha estat darrere de ‘Dragonball’ i ‘Power rangers’. Són Aki Maita i Katsuyoshi Nakatsuru (d’aquí prové la contracció del nom d’Akiyoshi) i Takeichi Hongo. Van debutar el 1999 amb la sèrie ‘Digimon adventure’ i des d’aleshores ha sigut un no parar recolzat per la firma Toei Animation. Han anat canviant els protagonistes humans –els nens d’una entrega deixen d’aparèixer-hi quan es converteixen en adolescents–, creuant-se en línies temàtiques i temporals.

 A l’èxit de la primera sèrie n’hi van seguir set més, tot i que algunes serien esqueixades del cos central per adquirir rellevància autònoma, cas de ‘Digimon universo: applimonsters’, una espècie de projecte multimèdia en el qual, argumentalment, es posa èmfasi en els perills de la tecnologia mal utilitzada.

Notícies relacionades

 La franquícia és tan àmplia i elàstica que procura tota mena de fugues i productes complementaris. Mamoru Hosoda, un dels grans autors de l’anime contemporani –‘El niño y la bestia’, ‘Mirai, mi hermana pequeña’–, va dirigir el 1999 el curt ‘Digimon adventure OVA’, i sobre ell i dos cineastes més va recaure el 2000 la responsabilitat de realitzar el primer llargmetratge de la franquícia, ‘Digimon: la película’, coproducció amb els Estats Units –hi va participar Fox Kids Network– en què uns nens són abduïts des d’un campament d’estiu fins als dominis del Digimon.

 Les sèries, pel·lícules i ‘reboots’ desfilen per a joves nostàlgics, progenitors que encara recorden aquells dies i nous espectadors d’una d’aquestes obres multimèdia que, com el Buzz Lightyear de ‘Toy Story’, podria durar fins a l’infinit i més enllà. Tret que aquesta sigui definitivament l’última aventura, l’última evolució: «Així és com ens convertim en adults i les nostres històries evolucionen cap a nous horitzons».