Entrevista

Bad Gyal, l’estrella que va ser la ‘xavaleta’: «Ningú m’obliga a fer res»

  • La catalana publica l’EP ‘Warm up’, el seu primer treball llarg des que va firmar amb Interscope, amb El Guincho com a productor executiu

Bad Gyal, l’estrella que va ser la ‘xavaleta’: «Ningú m’obliga a fer res»
5
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La ‘xavaleta de Vilassar’ és ara una estrella. Bad Gyal (Alba Farelo, 1997) fa temps que va deixar de ser una figura emergent per ser una catalana internacional. També fa temps que els xafardejos sobre la seva figura en els seus inicis han quedat en evidència. L’artista del Maresme ha crescut –i continua creixent– a una velocitat imparable. Els seus números són aclaparadors. Després d’agafar un gran impuls molt jove encara de manera independent, fa poc més d’un any i mig que navega a bord dels segells Interscope i Aftercluv.

En aquest temps, ha anat publicant un grapat de ‘singles’ i ara, aquest divendres, publica el primer EP des que està amb aquestes companyies, continuant amb la seva particular fórmula: música de ball d’inspiració en el ‘dancehall’ jamaicà. ‘Warm up’ arriba tres anys després del seu anterior treball llarg, el recopilatori ‘Worldwide angel’. Els uneix l’essència però els separa, com és lògic, la maduresa artística aconseguida i tot l’embolcall. Sense anar més lluny, ‘Warm up’ ha comptat amb El Guincho com a productor executiu, l’home que va esculpir amb Rosalía ‘El mal querer’ i que –¿per què serà?– sempre està a prop de totes les coses bones que passen per aquí. L’artista exposa a aquest diari la importància del productor canari en el projecte: «M’ha ajudat molt a posar-hi els temes que de veritat volia posar-hi i a portar-los tots a una zona comuna, sense que els temes tinguin entre ells el mateix color, però que se sentissin coherents entre si». Bad Gyal transmet seguretat i el seu públic se n’amara. Una dona poderosa sense por de ser jutjada. La cançó ‘Zorra’ és un himne a la sororitat.

’Warm up’ és un EP de vuit cançons –la meitat, ja publicades–. El seu títol (‘escalfament’) pot tenir una doble lectura: una posada a punt per al futur àlbum en què està treballant (sense data) i també, en paraules de Bad Gyal, «són les cançons que escoltaríem abans d’anar a una discoteca, a casa bevent». El fitxatge pels segells no ha frenat la seva desmesurada ambició, i l’ha consolidat com a figura del ‘mainstream’. «Sento que l’estic mantenint fresc, actual, i també donant coses noves sense perdre l’essència», afirma.

El seu fitxatge era una manera d’assaltar un nivell superior, una manera d’obrir portes i fronteres. «Un dels motius per anar a un segell com Interscope era per acostar-me a aquella banda. Em presenta l’oportunitat d’obrir una petita porta al que és la indústria musical d’allà [EUA], que, al final, és amb la que conviuen els artistes que a mi més m’agraden i en què puc complir els objectius que em proposo». A ‘Warm up’ traça un mapa de grans col·laboracions –iniciat ja anteriorment en senzills, per exemple, amb Busy Signal (Jamaica) o Kafu Banton (Panamà)– que va a Puerto Rico (Rauw Alejandro i Juanka), Nigèria (Rema) i Argentina (Khea).

Lletres ardents

En aquesta nova etapa, Bad Gyal ha redoblat el llenguatge explícit en les seves cançons. «Em sento molt més còmoda experimentant amb les ‘barres’, els ‘punchlines’ [frases clau, dures], que és una mica la cultura de la música que jo escolto. Que un vers sigui rapejat, que hi hagi una frase que sigui la que més se’t clava... Al final crec que el llenguatge explícit és una eina molt útil per a això», considera. Això és una cosa que fa des dels seus inicis, des que es va batejar com «el pussy k mana» (parlant clar, el cony que mana). Versos, de la seva particular i directa manera d’escriure, que la gent fa seus. Dels molt recents: «Me reporto en tu zona / cada día más culona». De la cançó ‘Blin blin’, a les xarxes socials i a l’imaginari popular de joves i també d’adults. «Em vaig treure la barrera de pensar que no em sortia bé [escriure]. Moltes vegades les frases em venen com una imatge. Intento ser impulsiva perquè així surten les coses més autèntiques, genuïnes, i, al final, aquestes són les que més impacten la penya», comenta.

«Intento ser impulsiva perquè així surten les coses més autèntiques, genuïnes, i, al final, aquestes són les que més impacten»

Bad Gyal

Notícies relacionades

En molts dels seus temes expressa el seu desig sexual, com han fet milers d’homes artistes abans sense que ningú s’escandalitzés. «Hem de desaprendre i començar a respectar una mica, de començar a ser més justos. Venim d’això, és el que hem mamat, i ens està costant molt deixar de tenir aquestes idees», respon. Fa 10 dies va llançar el videoclip del seu últim ‘single’ abans de l’EP, ‘Pussy’. Va ser denunciat per usuaris de Youtube i Tik Tok per «contingut sensible i nuesa», va afirmar ella mateixa. «És una impotència molt gran», comparteix. Això es va sumar al fet que, prop del 8-M, un dels grans noms del reggaeton, Arcángel, que Bad Gyal admira, va dir que les dones que ensenyen el cul no mereixen respecte. «Sap greu veure que es fan aquests passos enrere i que, a més, sembla que no passa res», comenta. I conclou: «A mi ningú m’obliga a fer res».

La seva manera de ser i fer ha connectat amb una generació de la qual Bad Gyal és referent. Més enllà de l’àmbit musical, la seva figura ha crescut moltíssim. Fins i tot durant la pandèmia se l’ha vist pròxima, intentant conservar el vincle amb la gent a través de les xarxes socials. Perquè Bad Gyal es mulla. Amb el Sindicat de Manters o contra els desnonaments al Raval. O contra la violència policial a Catalunya en les manifestacions contra la sentència del procés. També el seu discurs és adoptat per col·lectius feministes i LGTBI. «Faig aquestes coses perquè és com penso, són els meus valors, com m’han educat, i sento que tinc una plataforma tan gran que en algunes situacions em surt natural parlar de coses de què crec que he de parlar. Sento que és la meva obligació», diu.