10 coses que cal saber de Bad Gyal

zentauroepp51769320 tassies  mas periodico200116165949

zentauroepp51769320 tassies mas periodico200116165949

3
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hi ha dubtes que la música de Bad Gyal sonés al minvant Hollywood català. Excepte a casa de l’ubic actor Eduard Farelo. Doncs sí, són pare i filla. Els Farelo, els nostres Douglas. Almenys per un dia. Tots dos han interpretat el curt-anunci de la gala dels premis Gaudí, que els mostra desmuntant això de l’alta i baixa cultura.

 

 

1 / DEL ‘MARESME, LLIURE I TROPICAL’

Alba Farelo (22 anys) és de Vilassar de Mar. O sigui, del ‘Maresme, lliure i tropical’, com diu el lema popular de la comarca costanera. Un eslògan que li ve al cas ara amb la seva música feta per al ball influïda per sons que tenen el seu origen en diferents latituds del tròpic i les seves lletres amb dosi d’apoderament femení. 

2 / NO LI DIGUIS DANCEHALL ‘QUEEN’

No fa música dancehall. No fa trap. No fa reggaeton. No fa r&b. Però ho fa una mica tot. Als 10 anys, l’anunci a la televisió d’un disc del jamaicà Sean Paul la va captivar. Va insistir als seus pares que l’hi regalessin pel seu aniversari. I així va ser. Va quedar atrapada pel dancehall i la cultura jamaicana.

3 / ‘PUSSY K MANA’

En els seus inicis va créixer pregonant el seu lema: ‘Pussy k mana’ (parlant clar, ‘el cony que mana’). Una idea que resumeix aquest camí sense lligams ni complexos que recorre. Una frase que apuntala aquesta imatge de dona forta, independent, apoderada i segura.

4 / XAFARDEJOS SOBRE LA ‘FILLA DE’

Al principi es va xafardejar molt sobre la seva relació amb el seu pare i el recolzament familiar –són cinc germans– a la seva carrera. Eren els temps en què va deixar la seva feina en una fleca del seu poble per centrar-se en la música. Ella mateixa ha reconegut que al principi no la van comprendre, però també que compta amb un recolzament incondicional. Punt i final.

5 / SE LA VA ASSENYALAR PER TENIR POC CARRER

Molts li van retreure al principi el seu poc carrer i l’origen familiar acomodat. Ha tingut tacte amb això. L’any passat va acceptar bé una lletra d’una cançó (va sortir al seu videoclip) de Cecilio G que deia: «Yo soy de la calle; loco, yo no soy Bad Gyal». 

6 / ‘PAI’: INICI DE L’ONA EXPANSIVA

El vertigen va començar el 2016 amb el seu primer tema, ‘Pai’, una versió del ‘Work’ de Rihanna. També en els seus inicis va ser important la col·laboració amb PAWN GANG‘Bandulés’. A partir d’aquí: el primer bolo al seu poble, debut al Sónar el 2017, festival a què va tornar el 2019 com un dels grans reclams. També va enderrocar la porta del Primavera Sound el 2018 amb artistes de la seva generació. I els dos veloços ‘sold outs’ seguits a Razzmatazz abans d’acabar l’any passat, que l’obliguen a buscar reptes més grans a casa (¿Sant Jordi Club?). 

7 / ARA VIATJA A BORD D’INTERSCOPE

Bad Gyal es va mantenir al marge dels grans segells fins a la primavera de l’any passat. Després de tres anys d’independència recorrent el món i reforçant la seva figura per allà on anava, va fitxar per la discogràfica nord-americana Interscope (Lady Gaga, Kendrick Lamar, Billie Eilish...) i per Aftercluv per al mercat llatí. Una decisió que li dona el trampolí per assaltar l’hiperespai musical. 

8 / A JAMAICA VA GRAVAR UN DOCUMENTAL ENERGÈTIC

A principis del 2018 va ser a Jamaica per primera vegada, una terra a la qual se sent lligada per la seva música. Allà va gravar un documental (‘Bad Gyal lo (a) prende’) produït per una beguda energètica. La catalana va buscar comprendre les vibracions de què es nodreix el dancehall, la seva dansa i filosofia de vida. Ho assenyala com un impuls a la seva figura com a artista, sobretot per l’après que desenvolupa ara a l’escenari.

9 / DOSI DE COMPROMÍS SOCIAL

Notícies relacionades

Últimament se l’ha vista implicant-se en causes socials. Va recolzar la lluita del Sindicat del Raval contra els desnonaments del fons voltor Blackstone. I aquest desembre passat va prestar la seva imatge per a la campanya de la loteria mantera (el sorteig d’unes jaquetes dissenyades per reconeguts il·lustradors), els fons de la qual s’han destinant l’assistència als manters en diferents vessants.

10 / LLETRES TRILINGÜES

Les seves primeres cançons eren, principalment, en català. Però ha utilitzat indistintament aquest idioma, el castellà i l’anglès. Fins i tot en una mateixa cançó. El cert és que ha anat perdent català en els seus temes, però ella sempre defensa que escriu com li surt en aquell moment sense pensar en «el màrqueting».