La SGAE és readmesa a la Societat Internacional d’Autors després de la seva reforma

  • Va ser sancionada el maig del 2019 amb una expulsió temporal per violar les seves normatives

Seu de la SGAE, a Madrid.

Seu de la SGAE, a Madrid. / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts

La SGAE va ser readmesa aquest dimecres a la Confederació Internacional de Societats d’Autors i Compositors (CISAC), que l’havia sancionat el maig del 2019 amb una expulsió temporal, després de considerar que ha implementat una sèrie de reformes per transformar aquesta societat i les seves operacions. «La Junta Directiva de la CISAC ha decidit readmetre la SGAE després d’una revisió exhaustiva de tots els canvis a les pràctiques de la societat que s’han aplicat amb el recolzament de la CISAC en els últims tres anys», va indicar l’organització internacional en un comunicat transmès a EFE.

La Societat General d’Autors i Editors va ser expulsada de la confederació internacional el maig del 2019 per violar les seves normatives, en una decisió temporal que va ser prolongada un altre any a l’espera que l’entitat espanyola remodelés les seves regles. Les queixes contra la SGAE es referien al suposat favoritisme cap a alguns dels seus membres i el frau en el cobrament de drets d’autor de peces musicals emeses a la televisió, una pràctica coneguda com «la roda», per la qual cosa va estar a punt de ser intervinguda pel Ministeri de Cultura espanyol. «Abans de l’expulsió, la CISAC va dur a terme una revisió exhaustiva del funcionament de la SGAE i va elaborar un informe en el qual s’establia un ampli paquet de reformes que es demanava a la societat per complir les normes de la CISAC», afegeix el comunicat de l’organització amb seu a París.

Entre aquestes reformes que ara han permès la seva readmissió s’inclouen el final de la pràctiques discriminatòries en l’elecció dels membres de la seva Junta Directiva i del Consell de Vigilància, la celebració de noves eleccions per formar l’esmentada Junta i el restabliment de la representació de tots els titulars de drets afiliats.

Notícies relacionades

A més, s’instava la SGAE a introduir un nou codi de conducta per abordar els conflictes d’interessos i fixar un límit màxim del 20% dels drets pagats per la música emesa en horari nocturn. Reunida aquest dimecres, la direcció de la CISAC va estimar que la seva missió en aquest assumpte era reformar el govern de la SGAE i impulsar la revisió de les seves normes de distribució, i que això s’ha aconseguit. «La CISAC ha treballat durant més de tres anys per supervisar, recolzar i avaluar la transformació de la SGAE en una societat que compleixi la normativa internacional», van precisar en un comunicat el director general de la CISAC, Gadi Oron, i el president de la Junta, Marcelo Castello Branco.

En la seva declaració conjunta, van afegir que ha sigut una tasca «complexa» i de «summa importància» tant per als membres de la CISAC com per als creadors i titulars de drets espanyols, que «mereixen una societat que funcioni bé i sigui fiable». «Les reformes implementades haurien d’ajudar la SGAE a servir millor els seus membres i socis internacionals i impulsar la recuperació de les recaptacions després de la profunda crisi provocada per la pandèmia», van apuntar.

Temes:

Música