Art urbà

Un enorme mural per Pablo Hasél a Nàpols

  • L’artista de carrer Jorit pinta un gran retrat del raper català empresonat en una pista abandonada del barri de Bagnolia

1
Es llegeix en minuts

L’artista de carrer italià Jorit ha pintat en una pista de bàsquet abandonada al barri de Bagnoli, a Nàpols (Itàlia), un enorme retrat del raper català Pablo Hasél per «donar suport a la seva lluita», perquè, explica a EFE, «no es pot empresonar un artista». «Empresonar un artista és una cosa molt greu i tothom hauria de solidaritzar-se amb Pablo Hasél. No es pot empresonar un artista per una cançó o per un mural», ha dit aquest dimarts el napolità nascut el 1990 i les obres del qual han format part d’exposicions a Roma, Berlín, Londres o Sydney.

El mural, de 15x10 metres, inclou la seva marca personal, dues ratlles vermelles, que ha pintat en aquest cas a les galtes de Pablo Hasél, condemnat a presó per delictes d’enaltiment del terrorisme i injúries contra la Corona per les lletres de les seves cançons, i l’empresonament del qual va aixecar una onada de protestes a Barcelona i altres ciutats espanyoles.

Notícies relacionades

«Quan vaig estar a Palestina vaig ser arrestat durant un dia en una presó israeliana perquè estava pintant un mural amb la cara d’Ahed Tamimi», ha comentat Jorit sobre la jove palestina que va ser detinguda després d’enfrontar-se amb 11 anys a un grup de soldats durant uns disturbis en què van ser agredits alguns dels seus familiars. L’artista va recordar Tamimi per explicar per què va decidir pintar aquest mural, per «donar suport a aquesta causa i aquesta lluita per Pablo Hasél», perquè el raper català té «un pensament pròxim» al seu, ha dit a l’agència EFE.

«La solidaritat internacional és molt important i Espanya és un país germà d’Itàlia», va afegir i per això va decidir pintar aquest mural, en recolzament a Hasél, com han fet «altres artistes italians com Zerocalcare o Banda Bassotti». El napolità va decidir col·locar la seva obra al barri napolità de Bagnoli, perquè és «un barri molt popular i molt obrer, un barri treballador i d’esquerres, però la seva indústria ara està tancada i cada vegada ho és una miqueta menys». «Bagnoli està molt centrat en les temàtiques socials i els drets dels treballadors, i la ciutadania estava recuperant aquest espai, per això em vaig proposar fer un dibuix en aquesta pista«»», va afegir.