Gala marcada per la pandèmia

‘Nomadland’, millor pel·lícula als Globus d’Or

  • Chloé Zhao es converteix en la segona dona premiada per la direcció i ‘Borat 2’ triomfa com a comèdia

  • ‘The Crown’, ‘Schitt’s Creek’ i ‘Gambito de dama’ triomfen en les categories de televisió, dominades per Netflix

  • Acusada per la seva falta de diversitat, la HFPA fa propòsit d’esmena i dona quatre guardons a intèrprets negres

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La 78a edició dels Globus d’Or celebrada virtualment aquest diumenge no podia ser una cerimònia de premis normal. La pandèmia ho ha trastocat tot, incloent-hi les gales de premis, però també com s’ha fet i s’ha consumit l’últim any la producció audiovisual. A més, els coneguts conflictes ètics de l’Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood (HFPA), que entrega els guardons, i d’altres de revelats o recordats, incloent-hi l’absència de membres negres a les seves files, havien alimentat la polèmica. Al final la cerimònia, i els premis, han sigut una combinació de tot el que feia aquesta edició diferent.

Potser amb voluntat de treure’s de sobre l’etiqueta de predictibles els 87 periodistes de la HFPA van portar a terme algunes sorpreses, petites i grans, en les seves eleccions. I tothom apostava perquè donarien el premi a millor drama a ‘El juicio a los 7 de Chicago’ (pel guió del qual sí que han reconegut Aaron Sorkin), però els Globus van donar com a vencedora una pel·lícula que s’ho mereix i que surt reforçada com una de les favorites en l’oberta i incerta carrera als Oscars: ‘Nomadland’.

Zhao i els intèrprets negres

La joia de Chloé Zhao ha convertit la directora (una de les tres nominades en aquesta edició) en la segona realitzadora amb un Globus d’Or, un premi que rep 37 anys després que ho fes la primera, Barbra Streissand per ‘Yentl’. I la que no va veure reconegut el seu aplaudit treball és Frances McDormand, perquè aquests Globus, amb aire a propòsit d’esmena en afers de gènere i sobretot de raça, van donar una de les majúscules sorpreses concedint el premi de millor actriu a Andra Day, brillant en la molt menys destacable ‘The United States vs Billie Holliday’ de Lee Daniel.

També van ser reconeguts altres actors negres: a títol pòstum, Chadwick Boseman per ‘La madre del blues’; Daniel Kaluuya per la seva interpretació del líder assassinat dels Black Panther Freed Hampton a ‘Judas y el Mesías negro’, d’HBO, i John Boyega pel seu treball a ‘Small Axe’, la sèrie de pel·lícules per a Amazon de Steve McQueen.

Borat i altres corones

En l’apartat cinematogràfic de comèdia la gran triomfadora va ser ‘Borat 2’, que també va valer a Sacha Baron Cohen el premi a millor actor. I en televisió, sense sorpreses, la corona dramàtica va ser per a ‘The Crown’ (amb premis d’interpretació per a Emma Corrin, Josh O’Connor i Gillian Anderson) i la de comèdia per a ‘Schitt’s Creek’ (amb premi per a Catherine O’Hara).

Notícies relacionades

Inesperats, tot i que no faltin mèrits que els facin mereixedores dels premis, van ser també els guardons de Rosamund Pike com a actriu de comèdia per ‘Descuida, yo te cuido’, una altra producció de Netflix, o el de Jodie Foster com a actriu de repartiment per ‘The Mauritanian’. I si algú va aparentar que no esperava el seu guardó (i no només per la dessuadora, part lògica de la moda en aquests premis que es reben per Zoom al menjador de casa i que Foster també va rebre amb una espècie de pijama) va ser Jason Sudeikis, premiat pel seu treball a ‘Ted Lasso’ (d’Apple TV+).

Escac de Netflix

Netflix va sumar premis també per ‘Gambito de dama’, reconeguda com a millor minisèrie i en categoria d’interpretació pel treball d’Anya Taylor-Joy. Pixar va aconseguir el que acostuma i ‘Soul’ va fer doblet com a millor pel·lícula d’animació i per la seva banda sonora. Mark Ruffalo ha donat una altra alegria a HBO amb el guardó com a actor de minisèrie pel seu treball a ‘La innegable verdad’. I ‘Minari’, premiada als Globus com a pel·lícula en llengua no anglesa (perquè és purament nord-americà, però està rodada principalment en coreà), va reforçar també l’espai que ja se li fa a les travesses dels Oscars.

Temes:

Globus d'or