Balanç
BCNegra tanca amb més de 35.000 espectadors la seva edició 100% virtual
Carlos Zanón, comissari del festival de novel·la negra, fa balanç d’una cita en què han assistit presencialment 140 participants
Les gravacions de les 52 taules rodones, que han comptat amb 120 autors i autores, es podran continuar visionant des de la web de BCNegra
BCNegra ha tancat la seva 16a edició, íntegrament en format ‘online’ a causa de les restriccions per la pandèmia de la Covid-19, amb uns 35.000 espectadors, segons ha explicat aquest mateix diumenge el seu comissari, Carlos Zanón. El també escriptor ha fet balanç dels deu dies del festival de novel·la negra exhibint unes xifres d’assistència, tot i que sigui virtual, que contrasten amb els prop de 12.000 de l’edició de l’any passat o amb els 8.000 visitants de la del 2019, que van ser en format presencial.
L’acte que més espectadors va congregar, 23.776, va ser l’entrega del Premi Carvalho a l’escriptora nord-americana Joyce Carol Oates, dilluns passat, retransmesa per betevé. El comissari ha recordat que «les 52 taules rodones programades han sigut gravades i es podran continuar visionant, per la qual cosa el nombre d’espectadors que segueixen el festival segurament creixerà.»
A BCNegra, que tenia aquest any com a eix temàtic la popular Rambla barcelonina, ha comptat amb 160 participants (120 autores i autors i 40 moderadors), dels quals 140 han assistit presencialment i 20 per connexió remota.
«La cultura és essencial»
Zanón ha remarcat que «el mateix fet de fer el BCNegra ja ha sigut un èxit» i amb això ha volgut llançar un doble missatge: «La cultura és essencial, sempre és necessari reflexionar sobre el nostre paper al món, i la cultura no és un joc, és el joc de la vida». La pandèmia no ha obligat a suspendre cap taula, però el festival s’ha vist obligat a «reconvertir-se per no haver de ser una successió de vídeos».
«Hem creat en poc temps i amb voluntat un canal de televisió en el qual s’ha parlat de llibres, d’històries, de ganes de viatjar i hem après que la tecnologia pot ajudar-nos a no donar-nos per vençuts, a parlar amb gent des del Japó, l’Argentina o els Estats Units a més de permetre que aquesta BCNegra quedi gravada per sempre», ha afegit Zanón. «No ens resignem a l’any vinent o a l’altre tornar a tenir la gent presencialment, perquè l’art i la literatura necessita la gent que passeja pels carrers».
Trencar fronteres
El nou format ha permès també que BCNegra hagi arribat a la resta d’Espanya i al món. «Hem trencat fronteres i això no ho deixarem de tenir en compte en pròximes edicions», ha avançat.
Notícies relacionadesUna altra de les coses que l’equip de BCNegra ha après amb la pandèmia és que «necessitem i volem les llibreries no com un supermercat sinó com un lloc màgic on buscar coses que necessitem».
Claudia Piñeiro, Olga Merino, Juan Gómez Jurado, Víctor del Árbol, Rosa Ribas, Marta Sanz, Lorenzo Silva, Alicia Giménez Barlett, Sandrine Destombes, Hideo Yokoyama i David Peace, Kiko Amat, Domingo Villar, Lluís Llort, Marion Brunet, Sergio del Molino, Toni Hill, Margarita Aritzeta, Boris Quercia, Marcelo Luján, Abir Mukherjee, Jordi Amat, Elia Barceló, Andreu Martín, Munir Hachemi, Antonio Lozano, Valentin Gendrot i Ivó Martín han sigut alguns dels autors que han participat en aquesta BCNegra.
- Tornada a les aules Radiografia del professorat
- ‘El corredor del fuet’ (4) L’escola antisegregació, al límit a Manlleu i Torelló
- Pugna pel lideratge ERC pressiona perquè el seu centenar de càrrecs al Govern l’abandonin
- BARCELONEJANT El Rei es relaxa i Colau se’n va
- Estrena d’altura La terrassa més espectacular