Guardó literari

El rocker Gerard Quintana aconsegueix el premi Ramon Llull flirtejant amb el realisme màgic

El cantant de Sopa de Cabra obté un dels guardons més ben dotats de les lletres catalanes amb ‘L’home que va viure dues vegades’, una història sobre segones oportunitats que s’inicia a Eivissa

El rocker Gerard Quintana aconsegueix el premi Ramon Llull flirtejant amb el realisme màgic
2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa un parell d’anys Gerard Quintana, l’icònic cantant de Sopa de Cabra, debutava en la literatura amb ‘Entre el cel i la terra’. Ara, amb la seva segona novel·la, ‘L’home que va viure dues vegades’, una obra «vital» amb un punt de «realisme màgic», ha reconegut el mateix autor, s’ha alçat amb un dels guardons més ben dotats de les lletres catalanes, el premi Ramon Llull, dotat amb 60.000 euros.

La nova obra del rocker, que serà publicada per Columna en català i Planeta en castellà el 3 de març, és una «novel·la amb moltes capes que parla de segones oportunitats, de l’amor incondicional i dels somnis i imprevistos que ens sacsegen», en què el protagonista «veurà com s’esborren els límits entre la vida i la mort», ha comentat Quintana (Girona, 1964), després de l’anunci del premi, aquest divendres.

La novel·la, ha afegit, comença a l’Eivissa de 1999. «La Maria i els seus fills, l’Àngel i l’Alba, de 5 i 7 anys, arriben una tarda plàcida de setembre a la platja després de saber que el vol del pare, el Salvador, ha patit una cancel·lació i que torna en l’últim avió de la nit. El que passarà en aquella petita cala ho canviarà tot per sempre i condicionarà la vida del personatge».

Herència enverinada

Explica Quintana que «és la increïble història de Salvador Martí, el fill que haurà de lluitar contra el destí quan rep una herència enverinada del seu pare; el noi que, avergonyit del món, trobarà ben aviat refugi a les pàgines dels llibres; el poeta que buscarà el seu reflex en les paraules de les dones i els homes que, abans que ell, van saber escriure amb bellesa i veritat el seu adeu». Com ja apunta el títol, l’herència enverinada que rep Salvador «és que tots els homes de la família moren dues vegades, i és una cosa que ens porta segles enrere». «Si en la primera novel·la vaig intentar ser molt versemblant, en aquesta m’he alliberat d’aquesta imposició», ha confessat el també president de l’Acadèmia Catalana de la Música.

El protagonista, que «amb vint-i-pocs anys ja carrega alguna ferida de la vida, se sent incòmode al món i s’avergonyeix d’aquest món que li ha tocat viure», inicia un viatge que «desdibuixa les fronteres entre la realitat i la imaginació, entre les obsessions i els somnis, entre el bé i el mal, entre Déu i el Diable», ha afegit el cantant i escriptor.

El llibreter de la Geli de Girona

Notícies relacionades

La història, segons Quintana, va cristal·litzar fa deu anys. «En una experiència personal a Eivissa amb la meva família», assegura. Però beu en bona part de les lectures que de petit li feia el seu oncle, el llibreter Pere Rodeja, que va gestionar i va ser propietari de la llibreria Geli de Girona. «Tenia 200.000 llibres en estoc i em deia que si algú es quedava allà tancat algun dia podria entendre tot el que passava al món», recorda l’autor, citant a ‘El mestre i la margarida’, de Bulgakov, Lewis Carroll, i el ‘Doctor Faust’, de Thomas Mann. «Han ressonat al meu cap mentre escrivia el llibre».

Els últims guanyadors del Ramon Llull, que històricament van aconseguir autors com Carme Riera, Terenci Moix i Pere Gimferrer, han sigut Núria Pradas (2020), Rafel Nadal (2019) i Martí Gironell (2018).