Manifest

Escriptors i periodistes demanen a Cultura que recolzi la «defensa dels drets d’autor»

undefined53572815 el ministre de cultura i esports  jos  manuel rodr guez urib200529144629

undefined53572815 el ministre de cultura i esports jos manuel rodr guez urib200529144629 / Congres dels Diputats

2
Es llegeix en minuts

Associacions d’escriptors i periodistes han presentat al Ministeri de Cultura un manifest en defensa dels drets d’autor al mercat digital europeu, davant la pròxima transposició de la Directiva de Drets d’Autor en el Mercat Únic Digital. Així, la Conferència d’Associacions d’Escriptors i Escriptores d’Espanya, que representa més de 6.000 autors, ha enviat el manifest al Ministeri de Cultura i Educació, en el qual sol·licita el reconeixement de la gestió col·lectiva obligatòria i la irrenunciabilitat del dret d’autor.

Sota el títol ‘Manifest prodrets d’autor per als escriptors, periodistes i altres autors’, els escriptors han recordat que la norma europea preveu un dret a favor dels editors de premsa, amb participació dels autors, pels usos digitals que realitzen dels seus continguts determinats serveis d’informació, tals com agregadors i cercadors.

Espanya haurà de traslladar aquesta directiva al seu ordenament jurídic abans del 7 de juny d’aquest any. En aquest sentit, les associacions que formen aquesta Conferència recorden que aquesta directiva reconeix els periodistes, escriptors i titulars de drets sobre obres i altres prestacions incorporades a les publicacions de premsa, una part adequada dels ingressos percebuts per l’editor en concepte d’aquest dret.

És per això que han reclamat «transparència en la gestió» d’aquesta directiva i, per a això, han sol·licitat el reconeixement de la gestió col·lectiva obligatòria per a aquest dret unit a la consideració d’irrenunciabilitat «com a única manera de fer efectiu aquest dret».

«La gestió col·lectiva obligatòria ha sigut un suport molt important perquè el nostre col·lectiu hagi pogut desenvolupar gran part de la seva activitat, no només amb caràcter general durant els últims 30 anys, sinó també, i molt especialment, tenir un suport de protecció social i de recolzament en la seva tasca professional que s’ha fet encara més evident, fins a ser imprescindible, en moments tan durs com els originats per la pandèmia que estem patint», han assenyalat en el manifest.

Cultura escoltarà tothom

Notícies relacionades

Per la seva part, des del Ministeri de Cultura s’ha explicat a Europa Press que es tracta d’un assumpte que fa «mesos que s’aborda, des de pràcticament l’estiu passat» i el tràmit en el dia d’avui es troba en el punt d’«escoltar tots els implicats».

«Ara mateix estem reunint-nos amb tothom, des de mitjans de comunicació fins a associacions, passant per entitats de gestió o plataformes com Google. Cultura sempre està a favor dels drets d’autor, de la llibertat de premsa i del pluralisme informatiu», ha assenyalat un portaveu del Ministeri, que a més ha obert la porta també a participar en aquestes rondes de reunions a l’associació d’escriptors.

Temes:

Drets d'autor