CONTROVÈRSIA CULTURAL

L’homenatge a Marsé i Ruiz Zafón desencadena una polèmica lingüística i teatral

La filla de Benet i Jornet va retreure a l’ajuntament que no es retés homenatge a un autor en llengua catalana com el seu pare

El consistori garanteix que també retrà homenatge al dramaturg barceloní

L’homenatge a Marsé i Ruiz Zafón desencadena una polèmica lingüística i teatral
2
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha garantit que homenatjarà el dramaturg Josep Maria Benet i Jornet després que el consistori anunciés, dimarts passat, que retria homenatge als escriptors Carlos Ruiz Zafón i Juan Marsé, que igual com el dramaturg van morir el 2020. Poc després, de fer-se públic, Carlota Benet, filla de Benet i Jornet, va reaccionar a la notícia demanant, a través de les xarxes socials, a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que homenatgi també autors catalans en llengua catalana com el seu pare.

En una intervenció a l’Ajuntament de Barcelona, la regidora de Ciutadans, Marilén Barceló, va demanar aquest dimarts la celebració d’un homenatge als populars escriptors Carlos Ruiz Zafón i Juan Marsé, i Joan Subirats, tinent d’alcaldia de Cultura, va replicar que el consistori ja estava treballant en això. Un dia després i davant l’enrenou a les xarxes despertat per la seva petició, Benet va publicar un text en el seu compte de Twitter titulat ‘I el meu pare què?’, en el qual expressa que «el fet que l’ajuntament esculli dos autors en llengua castellana i novel·listes per recordar-los significa alguna cosa i això no és bo per a la cultura catalana. No em refereixo que no se’ls hagi de retre homenatge sinó que també s’hauria de fer el mateix amb autors en català». Benet afegeix que és un «absurd» definir Marsé i Zafón com a «autors catalans en llengua castellana» i que només se’ls hauria de reconèixer com a barcelonins. En qualsevol cas, Benet ha volgut remarcar que la seva reivindicació no anava dirigida estrictament a la figura del seu pare, «que gràcies a tots continua sent molt recordat, sinó per tota la cultura catalana».

Notícies relacionades

A la polèmica també s’ha sumat la candidata de Junts per Catalunya en les pròximes eleccions autonòmiques, Laura Borràs, que ha recolzat un tuit de Josep Maria Virgili, exprofessor d’institut i un dels fundadors del grup Koiné, en el qual negava la condició que Marsé o Zafón formessin part de la literatura catalana, com s’afirmava en el ‘Telenoticies’ de TV-3.

Per la seva banda, el director de la Sala Beckett, Toni Casares, va considerar un «escàndol que en aquest homenatge de la ciutat als seus escriptors morts el 2020 no hi hagi Benet i Jornet. «Esclar, com que només escrivia teatre, quin poc glamur», va escriure a Twitter, al·legant raons més de contingut que de política. A aquest tuit el tinent d’alcalde de Cultura va replicar que «el fet d’acceptar la petició d’un grup municipal que sol·licita rendir homenatge, quan es pugui, a Marsé i Zafón, no implica que no fem el que sigui necessari per reconèixer el treball de Benet i Jornet. No dubtis que ho farem».